TMMOB´DAN ADANA´DA  DÜNYA SU GÜNÜ PANELİ
GÜNDEM 20.03.2018 12:37:22 545 0

TMMOB´DAN ADANA´DA DÜNYA SU GÜNÜ PANELİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği´ne (TMMOB) bağlı Elektrik, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Kimya, Makina, Ziraat Mühendisleri Odaları ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubelerini ortak etkinliği olarak 22 Mart Perşembe günü ?Su Politikaları ve Suyun Kullan

Her yıl 22 Mart´ta giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek ve sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen ve 1993 yılından bu yana dünya çapında kutlanan ?Dünya Su Günü´ nedeniyle Adana´da geniş boyutlu panel düzenlenecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği´ne (TMMOB) bağlı Elektrik, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Kimya, Makina, Ziraat Mühendisleri Odaları ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubesi´nin ortak etkinliği 22 Mart Perşembe günü saat 13.00´da Yaşar Kemal Kültür Merkezi´nde düzenlenecek.  ?Su Politikaları ve Suyun Kullanım Alanları? konularının işleneceği panelde, Prof. Dr. Beyza Üstün, Av. İsmail Hakkı Atal, Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın, Prof. Dr. Rıza Kamber, Jeofizik Mühendisi Melih Baki ve Esecan Akbulut konuşmacı olarak yer alacak.

Panel öncesi İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi´nde basın açıklaması gerçekleştiren Oda başkanları, tüm duyarlı kesimleri Dünya Su Günü´nde gerçekleştirilecek panele davet etti.

SU MERKEZLİ KRİZLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Odalar adına açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, ?Her yıl farklı bir tema ile kutlanmakta olan Dünya Su Günü´nün, 2018 yılı teması ?Su İçin Doğal Çözümler? olarak belirlenmiştir. Bu temayla, 21. yüzyılda karşılaştığımız su sorunlarının, doğaya dayalı çözümlerinin araştırılması ve uygulanması amaçlanmaktadır? dedi.

Çevreye verilen zararların iklim değişikliği ile birlikte dünya çapında gözlemlenen su merkezli krizleri yarattığını ifade eden Turanbayburt şunları söyledi:

/resimler/2018-3/20/1239546141661.jpg

?Bitki örtüsüne, toprağa, nehir ve göllere verilen zararlar;  sel ve kıtlık yaratmakta, su kaynaklarında yaşanan kirliğinin daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Sanayi ve enerji üretiminde kullanılan sular hem ekosisteme zarar vermekte hem de kirlilik yaratmaktadır. Çevremizdeki ekosistemleri görmezden geldikçe yaşamamız ve ilerlememiz için gerekli olan temiz suyun, herkese ulaşması zorlaşmaktadır. Doğaya dayalı çözümler, su sorunlarımızın çoğunu çözme potansiyeline sahiptir. Yeni ormanların dikilmesi, nehirlerin taşkın yataklarına yeniden bağlanması ve sulak alanların restore edilmesi, su döngüsünü yeniden dengeleyecek, insan sağlığını ve geçim kaynaklarını iyileştirmeye katkı sağlayacaktır. Bugün 2,1 milyar insan, evinde güvenli içme suyu olmadan yaşıyor. Yaklaşık 1,8 milyar insan, insan dışkısından kirlenmeye karşı koruma sağlanmayan, onaylanmamış bir içme suyu kaynağı kullanmaktadır. Bugün, yaklaşık 1,8 milyar insan, arazi bozulumu ve çölleşmeden etkileniyor. Ormanlık arazinin en az% 65´i bozulmuş durumdadır.

?TEMİZ SUDAN MAHRUM İNSANLAR ÖLÜYOR!?

Tüm bu nedenlerle, 2018 Dünya Su Günü´nde, geleceğe dair umutlu değil aksine kaygılıyız. Kaygımızı artıran dünya nüfusunun dörtte birinin su sorunu yaşıyor olması, her yıl hala çok sayıda insanın temiz sudan mahrum kaldığı için hastalanarak ölüyor olması. Kaygılıyız çünkü Türkiye sanıldığı gibi su zengini bir ülke değil, aksine "su sıkıntısı çeken ülkeler" kategorisinde yer almakta ve TUİK´e göre nüfusu 2030´da 100 milyona ulaşması öngörülen Türkiye, "su fakiri" bir ülke olmaya aday.

?HERKES İÇİN SU GÜVENLİĞİ?

Mevcut durum karşında bilinçli su tüketimini yaygınlaştırarak su kaynaklarımızın korunması; nehirlerimizin, derelerimizin, yeraltı su kaynaklarımızın talandan korunması hayati önemdedir. Temiz su kaynaklarımızın korunması için tarımda basınçlı su sisteminin kullanımını sağlamalıyız. Su kaynaklarımızı koruyan, sürdürülebilirliğini temin eden acil eylem planının ve su politikasının hayata geçirilmesini sağlamalıyız. Ekolojik dengeyi alt üst eden HES projelerine karşı durmalıyız. Arıtma, evsel atık ve endüstriyel atık tesislerinin yaygınlaştırılmasını temin etmeliyiz. Su kullanım hakkı halktan alınmıştır. Suyun alınıp satılan bir meta olmaktan çıkartılıp, herkes için su güvenliğinin olması için mücadele etmeliyiz.

YAŞAM HAKKINI SAVUNUYORUZ

Bizler, tehlikenin farkındayız ve temiz su hakkımız, çevre hakkımız dolayısıyla yaşam hakkımız için önlemlerin alınması mutlaka sağlanmalıdır diyoruz. Bu nedenle, ülkemizdeki su kaynaklarının korunmasına dikkat çekme amacıyla, 22 Mart Perşembe günü saat 13.00´da Yaşar Kemal Kültür Merkezinde Panel düzenliyoruz. ?Su Politikaları ve Suyun Kullanım Alanları? konularını işleyeceğimiz panelde, Prof. Dr. Beyza Üstün, Av. İsmail Hakkı Atal, Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın, Prof. Dr. Rıza Kamber, Jeofizik Mühendisi Melih Baki ve Esecan Akbulut konuşmacı olarak yer alacaktır. Tüm duyarlı kesimleri, Dünya Su Gününde gerçekleştireceğimiz panele davet ediyoruz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı