?TARIM BAKANLIĞI DEĞİL ADETA İTHALAT BAKANLIĞI?
SİYASET 25.10.2018 15:53:09 371 0

?TARIM BAKANLIĞI DEĞİL ADETA İTHALAT BAKANLIĞI?

CHP´li Keven ?16 yıllık AKP İktidarı ülke tarımını ithalata boğdu. Kendi kendine yeten nadir ülkelerden olan ülkemizin çiftçisini mahvetti. Sadece 2017 yılında 5 milyon ton buğday ithal edildi. Yani yerli üreticimiz ithale kurban verildi.,? diye konuşt

Düzenlediği basın toplantısında ?Ülke tarımının sorunlarını, Yozgat çiftçisinin sorunlarını bir kez daha dile getirmek için bir araya geldik? diyen CHP Yozgat MilletvekiliAli Keven, ?Üretici mağdur, çiftçi mağdur, esnaf mağdur. Diğer taraftan siyasi iktidar yastık altındaki dolarınızı bozdurun diyor ancak esnafın, çiftçinin yastık altında ne yazık ki sadece Esnaf Kefalet borçları, Ziraat Bankası kredi borçları ve Tarım Kredi borç senetleri bulunmaktadır. Gece gündüz bu borçları nasıl ödeyeceklerinin hesabını yapmaktadırlar,? dedi ve şu sorunları paylaştı:

?Siyasi iktidar hesapsız kitapsız iş yapıyor. Siyasi iktidarın işçi, çiftçi, emekçi umurunda değil. Özelleştirmeleri bir kurtuluş gibi gören ve gösteren bu siyasi anlayış ülkeyi bir krize sürükledi. Ve bu kriz artarak devam ediyor. Bu üreten fabrikaları sorun yumağı haline getirirseniz kimi üretim yapan fabrikayı yıkıp yerine AVM yaparsanız kriz elbette kaçınılmaz olur. Bu ülkenin işçisini çiftçisini köylüsünü sorunlarıyla baş başa bırakan bir anlayış var karşımızda. Bu sorunları çözün diyoruz açıklama yapan yok. Bu işçileri bir dinleyin diyoruz muhatap yok. Son olarak bu ülkenin gözbebeği şeker fabrikalarını özelleştirdiler, 4 fabrikanın devrini yapamıyorlar hala!

Örneğin; Doğuş Gıda 275 milyon TL teklif ile Yozgat Sorgun Şeker Fabrikası´nı satın aldı. İhale 9 Haziranda açıklandığı halde aradan geçen 4 ayda hiç bir işlem yapılmadı. Devir işlemi olmadı. Şimdi ise usulsüz bir şekilde devir işlemini Ocak ayına kadar uzattılar. Bu fabrikamız yılda 450 bin ton pancar işliyor. Ve önümüzde bir pancar hasat dönemi başladı. Fabrikada müdür yoktu hepsi başka kurumlara geçmişti. İşçiler fabrikayı terk etmediler aylarca fabrikaya sahip çıktılar ve şimdi kampanya dönemi başladı yine kamu eliyle üretime devam etmek zorunda kaldılar. Özelleştirme balonu ellerinde patladı.

Diğer yanda fabrikada çalışan mevsimlik işçiler ise kadro yalanından sonra birde bu özelleştirmeyle iş güvenceleri olmadığı için mağdur oldular, işsiz mi kalacaklar çalışmaya devam mı edecekler belirsiz.

Ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu bu dönemde pancar üreticisi çiftçiler küspe ve şeker istihkaklarıyla ilgili de sorun yaşıyorlar.

Üreticilerimiz bizi arayıp sorunlarını iletiyorlar. Çünkü iktidar partisine ulaşamıyorlar ve bu sorunları da zaten bu siyasi anlayış oluşturduğu için belki arama gereği bile duymuyorlar. Ancak biz çiftçilerimiz hangi sorunu iletirse seslerini duyurmaya ve çözüm bulmaya çalışıyoruz. Pancar üreticisi bir çiftçimiz normalde her yıl eylül ayının ilk 10 gününde aldığı küspe istihkakının 2000 ton kotasına karşılık %20 yani 400 ton küspe alması gerekirken 87 ton verildiğini bunun geri kalanıyla ilgili de bir açıklama yapılmadığını belirtti. Bu konu çok önemli çünkü çiftçiler bu küspeyi satıp borçlarını ödeyecek. Pancar çiftçisinin normalde bu ay üçüncü avansını almış olması gerekiyordu hala avansını alabilmiş değil. Bu mağduriyetlerle ilgili hem özelleştirmeyi yapan bakanlık hem de firma bir açıklama yapmak zorundadır. Çiftçileri sahipsiz sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bu sorunların çözümüne yönelik kamuoyu bir açıklama bekliyor.

Üretici mağdur, çiftçi mağdur, esnaf mağdur. Diğer taraftan siyasi iktidar yastık altındaki dolarınızı bozdurun diyor ancak esnafın, çiftçinin yastık altında ne yazık ki sadece Esnaf Kefalet borçları, Ziraat Bankası kredi borçları ve Tarım Kredi borç senetleri bulunmaktadır. Gece gündüz bu borçları nasıl ödeyeceklerinin hesabını yapmaktadırlar.

Siyasi iktidar tarafından ekonomi her ne kadar yolunda diye söylense de ülke gerçekleri bundan epey uzak. Tarımda girdi maliyetlerine, gübreye ve mazota yapılan zamlar çiftçimizin belini bükmüştür. Mazotun litre fiyatı 6 Lira 30 Kuruş, gübrenin tonu ise 3600 liradan satılmaktaydı, Sn. Tarım Bakanı gübrede %15 indirim yaptık diyor. Ancak gübreye % 120 zam yapıldığını söylemiyor. Mazota % 40 zam geldiğini söylemiyor. Buğdayın 3 yıldır neredeyse aynı fiyata alındığını söylemiyor. Geçen yıl üretici nohudun kilosunu 5-6 liradan satarken bu yıl 3 liradan satmak zorunda kaldığını söylemiyor.

16 yıllık AKP İktidarı ülke tarımını ithalata boğdu. Kendi kendine yeten nadir ülkelerden olan ülkemizin çiftçisini mahvetti. Sadece 2017 yılında 5 milyon ton buğday ithal edildi. Yani yerli üreticimiz ithale kurban verildi. Tarım Bakanlığı adeta İthalat Bakanlığı oldu!

Son olarak ay çekirdeği üreticilerinin ürünleri ellerinde kaldı. Harmanda çürümeye terk edildi. Çünkü bu iktidar bu sene Çin´den 60 bin ton çerezlik ay çekirdeği ithal etti. Çerezlik ay çekirdeğinin ne gibi bir stratejik yönü vardı da 60 bin ton ithal ürün getirildi. Bu iktidarın tarım politikası iflas etmiştir. Aracıya, tüccara, ithalatçıya kazandıran AKP iktidarı çiftçiyi yoksullaştırmış ve göç etmeye zorlamıştır. Çünkü saray için çiftçinin emeği bir anlam ifade etmiyor. Çünkü sarayın sofrasında ?liçi meyvesi, ejder meyveli smooti? var çiftçinin sofrasında ise ?kuru peynir, kuru ekmek, soğan? var.

Ülkemiz hayvancılığı da her geçen gün daha çok ithalata mahkûm hale getiriliyor. 2010 yılından bu yana 6 milyon 600 bin baş hayvan ithal edildi.  Yerli üretici ithalat ile baş etmeye çalışırken halkımızda ithal hayvanlardan bulaşan hastalıklarla mücadele ediyor. Son olarak Kurban Bayramı öncesinde getirilen hayvanlarda şarbona rastlanıldı. İlgili bakanlıklarda infial olması gerekirken sorumsuzca günü geçiştirme ve gerçekleri gizleme yönünde bir politika izliyorlar. Halkımızı ucuz et alacaksınız diye kandırdılar ama hayvancılık politikasını şarbona bulaştırdılar. Rant uğruna halk sağlığını tehlikeye attılar.

Süt üreticileri de büyük sıkıntı içerisinde. Üretici 1 litre süt karşılığında 1,5 kilo yem alması gerekiyor ama yaklaşık 1 kilo yem alabiliyorlar.  Girdi maliyetleri her gün artıyor ancak üreticinin cebine giren azalıyor. Bunun sonucunda da damızlık süt inekleri maalesef kesime gidiyor. Bunun önüne geçecek önlemler derhal alınmalıdır.  Aile işletmelerine finansman desteği ve faizsiz kredi sunulmalıdır.

Üreticiye ödenen tarımsal desteklemeler Tarım Kanunu´nda da belirtildiği üzere milli hasılanın en az %1´ i olmalıdır. Siyasi iktidardan kimse ulufe istemiyor. Vatandaşın Tarım Kanunu ile belirlenmiş hakkını vermeleri gerekiyor. 2006´dan beri çiftçiye ödenmeyen tarımsal destekleme 120 milyar lira. Yani çiftçinin cebinden alıp sarayın cebine aktardılar.

Saraydan bakınca ülke güllük gülistan görünüyor ama esnafın çiftçinin emekçinin tarafından bakınca artan enflasyon ve yoksullaşan bir toplum görünüyor. Parayı betona gömen fabrika yerine AVM açılışı yapan bu siyasi anlayış ülkeyi maalesef bu hale getirdi. Ancak hep birlikte dayanışmayla bu ülkeyi bu ülke insanının ekonomisini düzelteceğiz. Nasıl yapacağız tüketim değil üretim ekonomisiyle, eğitimle ve tarımın güçlendirilmesiyle yapacağız. Nasıl yapacağız üreten bir Türkiye oluşturarak yapacağız. Çiftçiyi üretime teşvik ederek, kırsalı güçlendirerek yapacağız. Tarımsal desteklemeleri artırarak yapacağız. Çiftçiye mazotu ÖTV´ siz vererek yapacağız?.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli