?ŞEKER KURUMU´NUN KAPATILMASI PANCAR TARIMININ SONUNU GETİRMEMELİ?
SİYASET 17.01.2018 12:22:30 643 0

?ŞEKER KURUMU´NUN KAPATILMASI PANCAR TARIMININ SONUNU GETİRMEMELİ?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada, Şeker Kurumunun kapatılmasının, şeker pancarının ve şeker fabrikalarının sonu olacağını belirterek, nişasta bazlı şeker ve yoğun tatlandırıcıların ülkemizde yaygınlaşt

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Ğürer´in sözlü soru önergelerine Meclis Genel Kurulu´nda yanıt verdi. Ömer Fethi Gürer´in, Şeker üreten şirketlerin denetimi, Şeker Enstitüsü bütçesi ve yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar, Şeker Kurumunun idari giderleri,  Şeker fabrikalarının personel ihtiyacı ve üretim maliyetinin düşürülmesine yönelik çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Faruk Özlü, Şeker Kurumunun, Bakanlar Kurulunca, 24/12/2017 tarihli ve 30280 sayılı Resmî Gazete´de yayınlanan 696 sayılı KHK´yle kapatıldığını hatırlattı.

KOTALARIN TESPİTİNİ TARIM BAKANLIĞI YAPACAK

Şeker Kurumuna ve Şeker Kuruluna yapılmış olan atıfların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılmış sayıldığını belirten Bakan Faruk Özlü, " Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bundan böyle kotaların tespiti, denetim, iç fiyat, arz-talep dengesi ve spekülatif etkileri dikkate alarak şeker ticaretine ilişkin kuralları belirleyecek. Dolayısıyla Bakanlığımızın, Şeker Kurumuyla herhangi bir ilişkisi kalmamıştır" dedi. 

 

YÜKSEK YOĞUNLUKLU TATLANDIRICILARI ŞEKER KURUMU DENETLEDİ

 

C şekerini Kurul kararı dışında iç piyasada satan veya bedelsiz devredenler hakkında birinci fıkrada öngörülen cezalar uygulanır." hükmüne istinaden gerekli idari para cezalarının uygulandığını kaydeden Bakan Faruk Özlü, "Ancak, Kabahatler Kanunu´na göre, idari para cezalarının tahsil edilebilmesi için bunların kesinleşmiş olması gerekmektedir. Öte yandan, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların nihai tüketiciye ulaşmalarına kadarki süreç, mülga Şeker Kurumunca yakinen takip edilerek ithalatla ilgili uygunluk belgeleri de yine bu minvalde verilmiştir" şeklinde konuştu. 

ŞEKER ÜRETEN ŞİRKETLERİN KOTA DIŞI SATIŞI

Bakan Faruk Özlü, "Bu arada, şeker üreten şirketlerin kota dışı satış veya başka ürün adıyla satış yapıp yapmadıkları ve ilgili mevzuata göre pancar temin edip etmediklerinin denetimi, mülga Şeker Kurumu bünyesinde oluşturulan İzleme Ve Denetleme Grup Başkanlığınca yürütülmüştür. Bahse konu denetim faaliyetlerinde Şeker Kurumu personelinin -ki bunlar 52 kişidir- neredeyse tamamı görev almıştır" açıklamasında bulundu. 

NİŞASTA BAZLI ŞEKER KOTASI

AB ülkelerinde yüzde 5 olan nişasta bazlı şeker kotasının ülkemizde Bakanlar Kurulu kararıyla neden artırıldığı yönündeki soruya da yanıt veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Esasen ülkelerarası karşılaştırma yapılırken verilerin aynı temelde olması önemlidir. Avrupa Birliği nişasta bazlı şeker türlerinin toplamı için değil sadece nişasta bazlı şekerin bir türü olan izoglikoz için kuru madde bazında kota tahsis etmektedir. Türkiye´de ise glikoz, izoglikoz ve kristal fruktoz dâhil tüm nişasta bazlı şeker türleri için kota tahsis edilmektedir.

Ayrıca, mülga 4634 sayılı Şeker Kanunu bu şeker türlerini kanun kapsamına dâhil ederek ülke toplam kotasından alacağı payı belirli bir seviyede sınırlamıştır. Kanunla yeni nişasta bazlı şeker fabrikası kurulması için Şeker Kurumundan kota temini zorunluluğu getirilmiştir. Ancak Şeker Kurumu görüşünün icrai bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Bakanlar Kurulunun yasal artırım oranı ile kurum görüşü arasında farklılıklar olabilmektedir. Zaten Bakanlar Kurulumuz nişasta bazlı şeker kotalarına her yıl ihtiyaçlar çerçevesinde değişen oranlarda artırmasına karşın nişasta bazlı şekerin pazar payı yükselmemiş tam tersine azalmıştır" dedi. 

GÜRER: ?ŞEKER KURUMUNUN ORTADAN KALDIRILMASI BÜYÜK RİSK?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Faruk Özlü´nün yanıtlarının tatmin edici olmadığını belirtti. Şeker Kurumunun ortadan kaldırılmasının büyük bir risk olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, "OHAL kapsamında kanun hükmünde kararnameyle Şeker Kurumu kaldırıldı. 2004 yılında çıkarılan bir yasayla bu kurumda düzenleme yapılıyordu ancak Anayasa Mahkemesi ve Danıştay bunu iptal etmişti çünkü Şeker Kurumu piyasa düzenleyicisiydi" dedi. 

Şeker Kurumunun ortadan kalktığı için Bakanlığın ne kadar konuyu denetleyeceği ve takip edeceğinin şüpheli olduğuna değinen Ömer Fethi Gürer, "Nişasta bazlı şekerin ülkemizde yaygınlaşmasının önünü açan, aynı zamanda yoğun tatlandırıcıların da ülkemize girmesine neden olacak bu uygulamadan vazgeçilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu şeker pancarının ve şeker fabrikalarının sonu olur" diye konuştu.

"ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAKİ FABRİKALAR DÖKÜLÜYOR"

Şeker fabrikalarında çalışan mevsimlik işçilerin kadroya alınmadığını, fabrikalara hiç bakım yapılmadığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Özelleştirme kapsamında olan fabrikalar dökülüyor. Bu anlamda, şeker fabrikaları fabrika üreten fabrikalardı. Hükûmetin şeker fabrikalarını bir an önce revizyona yapıp, bakımlarını yapıp verimli kılmasını da öneriyorum çünkü çok arıza yapıyor, büyük risk var. Bu anlamda yapılacak çalışmaların Hükûmet tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Şeker pancarı çiftçisinin korunması, şeker fabrikasında çalışan işçilerin de kadroya alınmasını ayrıca talep ediyorum" şeklinde konuştu. 

"NİŞASTA BAZLI ŞEKER KANSERE NEDEN OLUYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üye atanmadığı için 2 yıldır Şeker Kurumu´nun faaliyetlerine devam edemediğini ve bu nedenle nişasta bazlı şekerin Türkiye pazarındaki payının yüzde 17 oranında arttığını belirterek, "Nişasta bazlı şeker ve yoğun tatlandırıcıların kansere neden olduğu  yönünde bilim adamlarının iddiaları var. Bu konu ciddi olarak incelenmelidir" dedi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false