?SANAYİ ÜRETİM TASARISI REFORMA DEĞİL TALANA ENDEKSLİ?
EKONOMİ 22.05.2017 15:04:05 257 0

?SANAYİ ÜRETİM TASARISI REFORMA DEĞİL TALANA ENDEKSLİ?

Hükümetin tasarısını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, ?Ayakları yere basmayan sanayi strateji belgeleriyle sanayi sektörü neredeyse yerinde saydı. Şimdi reform denilen tasarıda sanayinin temel sorunu yer ve araziymiş gibi sunuluy

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, sanayi sektörünün 15 yıldır katma değer ve istihdam artışı konusunda ciddi bir ilerleme sağlayamadığını, TBMM´ye sunulan sanayi üretimi paketinin de bir vizyon ve stratejiye dayanmadığını belirterek, ?Hükümetin bakışı ve TBMM´ye sunulan tasarıyla sanayi de bir sıçrama mümkün değil. Tasarı reforma değil, talana endeksli. Zeytinlikler, meralar ve kıyıları betonlaştırarak, 2 trilyon dolar hedefine ulaşılamaz? dedi. OSB´lerle ilgili Bakanlığın yetkilerinin arttırılmasına tepki gösteren Budak, ?OSB´ler bakanlığın birimi haline getirilmek isteniyor. Vali vardı, bir de bakanlık vesayeti kuruluyor? diye konuştu.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu´nda görüşülecek olan, ?Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı?nı eleştirdi. Yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 3 seviyelerinde kaldığını, orta gelir düzeyinin bir türlü aşılamadığını kaydeden Budak şöyle konuştu:

 ?Ayakları yere basmayan sanayi strateji belgeleriyle sanayi sektörü neredeyse yerinde saydı. Şimdi reform diye TBMM´ye bir tasarı gönderildi ama sanki sanayinin temel sorunu yer ve araziymiş gibi sunuluyor. TRT payı, emlak vergisi, hafta sonu tatili reform diye sunuluyor. Bu bakış açısıyla bir ilerleme, sıçrama sağlanması mümkün değil. Aklınıza gelen maddeleri bir torbaya doldurarak, sanayi reformu yapılamaz. Katma değeri yüksek üretim için özgür akıl, yaratıcılık gerekiyor. Demokrasiyi, hukuku rafa kaldırıp, üniversiteleri tek tipleştirip susturarak, bilim ve teknoloji gelişir mi? Önce bu zihniyetin değişmesi gerekir. Öncelikle reform eğitimde, hukukta ve demokraside olması gerekir?

?ZEYTİNLİK TALANI DENİZ DOLGUSUYLA SANAYİ?

Tasarıyla zeytinlikler, meralar ve kıyıların sanayi tesisleri için tahsisinin önünün açıldığını kaydeden Budak şu eleştiriyi yaptı:

 ?Şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin taşınması doğru bir adımdır ancak bunun nasıl olacağı belli değil. Bu gibi adımların arkasına saklanarak, zeytinlikler, meralar, kıyılar da betona açılıyor. Sanki başka yer kalmamış gibi zeytinlikler, meralar sanayiye açılıyor, sağlık tesisi ve sanayi tesisleri için denizin doldurulmasına izin verilmek isteniyor. 2023 hedeflerinin yakalanmasının önündeki engel meralar mıdır? Zeytinlikler, meralar, kıyılar sanayiye açılınca Türkiye 2023´te 2 trilyon dolar milli gelir hedefine mi ulaşacak? Bu maddeler mutlaka gözden geçirilmeli?

?OSB´LERE VESAYET?

Organize sanayi bölgeleriyle (OSB) ilgili hükümlerde de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´na geniş denetim yetkileri verildiğine dikkat çeken Budak, ?OSB´lerle ilgili bazı iyileştirmeler söz konusu ve OSBÜK yasal statüye kavuşuyor. Ancak Bakanlığa, OSB yönetimlerine doğrudan müdahale etme yetkisi veriliyor ki bunu kabul etmek mümkün değil. Özgürce karar alamaya OSB´ler faaliyetlerini nasıl ileriye taşıyacak. Bakanlığın görevden alma yetkisi sürekli bir baskı oluşturacak. Valiler vardı bir de üzerine bakanlık vesayeti oluşturuluyor. Bu doğru değil. OSB´deki parsellerin OSB dışına çıkarılması konusunda Bakanlığa yetki verilmesi, OSB´lerde gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması konusunun da çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor? şeklinde konuştu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli