Sağlık Çalışanları Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor.
YAŞAM 21.06.2016 13:56:30 425 0

Sağlık Çalışanları Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor.

Sağlık çalışanlarının sorunlarını sık sık gündeme getiren Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığını söyleyen ve çözülemeyen sorunlar nedeniyle yorgun düştüklerini belirterek amaçlarının; sağlık ça

Sağlık çalışanları bedenen ve ruhen yorgun.

Konuyla ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını ve dayanamayacak hale geldiklerini belirten sağlık çalışanlarının görevi başında ölmesi bile bu tükenmişliğin ve yorgunluğun bir sonucudur, ifadelerini kullanan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, yazılı açıklamasında şunları söyledi: ?Sağlık çalışanları hem bedenen yorgun, hem de iş ve işyeri sorunları nedeniyle ruhen yorgun! Personel yetersizliği nedeniyle iş yükü ve iş yoğunluğu artıyor. Bu itibarla gece gündüz dinlenmeden çalışıyorlar. Bu da sağlıkçıyı yorgun düşürüyor ve enerjisini tüketiyor. Yaşanan haksızlıklar, sağlık çalışanlarının karamsarlığına ve ümitsizliğine neden oluyor.

Sağlık çalışanları baskı altında.

Sağlık çalışanları, hastalardan, hasta yakınlarından ve idarecilerden baskı görüyor. Hâlbuki sendika, sadece üyelerinin hak ve hukukunu korumak için mücadele etmez. Bu mücadele iş hayatındaki bütün çalışanları kapsar. Ancak yetkili sendika sağlık çalışanları arasında ayrım yapıyor. Psikolojik baskıya maruz kalan sağlık çalışanları arasında memnuniyetsizlik hat safhada. Sağlık teşkilatlarında adeta torpil enflasyonu yaşanıyor. İdarecilerin inisiyatifi ile torpili olan kişiler yüksek döner alıyor: Rahat birimlerde çalıştırılıyorlar. Torpilli personel, iyi çalışmış gösterilerek döner sermayeden %20, ayrıca ihale komisyonlarında görevlendirilmek suretiyle %10, organ nakli komisyonunda %20, mal muayene komisyonunda %5 döner sermaye katkı payı alıyor. Bu tür komisyonlara devamlı aynı kişilerin görevlendirmesi dikkat çekicidir. Neden aynı kişiler görevlendirilerek daha fazla ücret almaları sağlanıyor? Ya idarenin adamı ya da yetkili sendikanın adamı olduğu için! Torpili olmayanlar ise en ağır koşullarda çalıştırılıyor ve döner sermayeden daha az alıyor. Sağlık çalışanlarına mobbing uygulayan idarecilerin en ağır şekilde cezalandırılmaları için gerekli düzenlemelerin yapılmasından yanayız. Mobbing´in önü başka türlü kesilemez.

Farklı meslek gruplarının farklı sorunları var.

Radyoloji, laboratuar, anestezi teknisyenlerinin, ebe ve hemşireler, doktorlar, sağlık memurları, hizmetli, memur ve şef, v.s. sağlık teşkilatlarında farklı meslek gruplarında çalışanların farklı sorunları var. Mesleki, sosyal ve kültürel olarak bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bakınız daha bir gün önce bir sağlık çalışanı görevi başında vefat etti. Bu bile sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu zor koşulları anlatmaya yetiyor. Bugüne kadar açıklamış olduğumuz sorunlar çözülmüş değil. Sağlık çalışanlarının beklentilerine cevap verilmiyor. Bunun yanı sıra sağlık çalışanları, iş ve işyeri sorunlarıyla karşı karşıyadır. Bu sorunlar nedeniyle pek çok aile bölünmüş durumdu. Sağlık çalışanları eşinin ve çocuklarının yanında olamıyor. Ailelerin bölünmesi onlarda daha ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor.

İzin kullanmak problem.

Gece gündüz özveriyle çalışan sağlıkçılar yılda bir defa ailesiyle birlikte tatil yaparak günlük hayatın yoğun, yorucu stresli hayatından kurtularak dinlenmek, moral bulmak ve hayatın zorluklarına karşı motive olmak için aylar öncesinden yaptığı tatil planlarını gerçekleştiremiyor! Yıllık izin istediği zaman idare tarafından personel yetersizliği gerekçe olarak karşısına çıkıyor. İdare, çalışanların hangi dönemlerde yoğun olarak yıllık izin kullandığını bilmek zorundadır. Buna göre gerekli tedbirleri de zamanında almak, böylece hem sağlık çalışanlarını hem de sağlık hizmeti alan vatandaşların mağdur olmalarını önlemek zorundadır.

Sağlık çalışanlarının yasal hakkı olan yıllık izinler, pek çok hastanede tam olarak uygulanmıyor. Yıllık izinler parçalara bölünerek veriliyor. Personel yetersizliği bahane edilmektedir. Sağlık teşkilatlarındaki ücret dengesizliği iş barışını bozacak hale geldi.

Anadolu Sağlık Sen olarak ilkelerimizden taviz vermeyeceğiz.

Anadolu Sağlık Sen olarak, sağlık teşkilatlarında çalışan personelin iş ve işyeri sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyoruz. Bu itibarla hiçbir siyasi yelpazede yer almadığımızı, sendikal mücadelemizin ve amacımızın, sağlık teşkilatlarında çalışanların özlük haklarının düzeltilmesi, iş ve işyeri sorunlarından kaynaklanan mesleki, sosyal ve kültürel sorunların giderilerek huzurlu ve mutlu bir çalışma ortamı sağlanmasından yanayız. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sağlık çalışanlarının yanında yer alacak olan sendikamız, sorunları gündeme taşımaya ve çözüm önerilerini sunmaya devam edecektir. Bundan sonra da sendikal mücadelemizde ilkelerimizden taviz vermeden sağlık çalışanlarının yanında olmaya devam edeceğiz.?


(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli