?REFERANDUM YOK HÜKMÜNDEDİR?
SİYASET 24.09.2017 16:13:12 254 0

?REFERANDUM YOK HÜKMÜNDEDİR?

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´nin yarın yapacağı referanduma ilişkin, ?Türkiye´nin güney hudutlarında herhangi bir statü değişikliği, herhangi bir şekilde yeni oluşumlar asla ve asla Türkiye tarafından hoşgörülemez? dedi.

Başbakan Yıldırım, Ankara´da partisinin  Mamak 6. Olağan İlçe Kongresi´nde konuştu ve  referendum konusunda şunları söyledi:

, ?Dün TBMM´de önemli bir karar aldık. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´nin kör inadı sonrası Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Milli Güvelik Kurulu, Bakanlar Kurulu toplantısı yaptık. Oradan aldığımız kararları milletimizle paylaştık. Yine dün gece meclisimizde MHP ve CHP´nin gruplarının desteğiyle de tezkereyi, yurt dışına asker gönderme, yurt dışından ülkemize asker kabul etme tezkeresini kabul ettik. Böylece Irak ve Suriye´ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümetimize Meclisimiz 1 yıl daha yetki verdi. 2023´e giderken, Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru emin adımlarla giderken Türkiye´nin içinde bulunduğu coğrafya çok önemli bir süreçten geçiyor. Siyasi çalkantılar, terör, dış güçlerin nüfus hamleleriyle bölgemiz karşı karşıya. Etnik, mezhepsel çatışmalar, derin toplumsal çatlaklar oluşturuyor. Terör örgütleri kan, şiddet, insanlık dışı eylemle ile oluşan bu çatlakları dolduruyor. Yakın tarihte cetvelle çizilen sınırlarda bugün asayişten, istikrardan maalesef bahsetmek zor? şeklinde konuştu.

?Referandum gayri meşrudur, yok hükmündedir?

Başbakan Yıldırım, sözde müttefik bazı ülkelerin geçici siyasal çözümler ve kısa vadesi çıkarları adına iş tuttukları, destekledikleri terör örgütlerinin Türkiye´nin birliği ve güvenliği için tehdit oluşturduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
?Bu terör örgütleri yalnızca bugün için değil gelecekte de yeni çatışma alanlarının oluşmasını hazırlayacak tehlikeli girişimler içindeler. Türkiye´nin güney hudutlarında herhangi bir statü değişikliği, herhangi bir şekilde yeni oluşumlar asla ve asla Türkiye tarafından hoşgörülemez. Kuzey Irak´ta yarın gerçekleştirilecek referandum gayri meşrudur, yok hükmündedir. Bu referandum sonrası yaşanacak muhtemel gelişmelerden bu referanduma tek başına karar veren, halkına danışmadan, dünyada bütün milletlerin karşı çıktığı, Birleşmiş Milletler´in de karşı olmasına rağmen bu referandumda inat eden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi birinci derecede sorumlu olacaktır. Bu coğrafyada Türkler, Kürtler, Türkmenler, Araplar, Yezidiler 42 millet, değişik etnik gruplar hep birlikte yaşadık. Bugüne kadar beraber olduk, bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Bu referandum, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi´nin hiçbir sorununa çözüm getirmeyecek. Bu referandum, Merkezi Irak Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki hiçbir meseleyi çözmeyecek. Bu referandum, bölgede var olan istikrarsızlığı, otoriter boşluğunu ve kaosu daha fazla körükleyecek ve bunun bedelini orada yaşayan insanlar ödeyecek. Belirli insanların, yöneticilerin hırsı yüzünden, uçuk hayalleri yüzünden o bölgenin insanlarına bu zulmü reva görenler elbetteki bunun hesabını kendi halkları başta olmak üzere bu işe karşı çıkan herkese verecektir. Bu işlerin çözüm yolu tek taraflı, hiçbir şekilde ikazlara kulak asmadan gayri meşru bir referandum kararı almak değildir. Bu işin çözüm yolu oturup konuşmaktır, sorunları müzakereyle ele almaktır.?

 ?Bu referandumun hesabını, bu yanlışı yapanlardan soracağız?

Türkiye´nin başından beri Irak´ta yapıcı olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, ?Merkezi Irak Yönetimi´nin onca kısıtlamasına rağmen bölge insanının, Kuzey Irak´taki Kürt kardeşlerimizin mağdur olmaması için her türlü desteği sağladık. Ancak görünüyor ki Kuzey Irak Kürt Yönetimi´ndeki insanlar bu yaklaşımımızı yetirince anlamamışlar. Ama şunu iyi bilsinler ki; biz bölgenin istikrarı için, bölgede yaşayan ve uzun süreden beri DEAŞ teröründen, PKK teröründen, otorite boşluğundan büyük sıkıntılar çeken oradaki insanlara yardım elimizi uzatmaya devam edeceğiz. Bu referandum nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın bunun hesabını Kürtlerden, Türklerden Araplardan değil bu yanlışı yapanlardan soracağız. Biz bu topraklarda Kürt´üyle, Türk´üyle, Laz´ıyla, Çerkez´iyle, Zaza´sıyla, Arap´ıyla 72 millet hep birlikte yaşadık, hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz? ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı