?PYD/YPG´YE VERİLEN SİLAHLARIN HEDEFİNDE KİM VAR, ASIL MESELE BU?
DÜNYA 27.11.2017 13:24:15 314 0

?PYD/YPG´YE VERİLEN SİLAHLARIN HEDEFİNDE KİM VAR, ASIL MESELE BU?

CHP´´li Yılmaz, ?PYD/YPG´ye verilebilecek kadar silah zaten verildi ve mesele silahların kime karşı kullanılacağı; ABD, PYD alanını himaye edip orada bir bölge oluşturmak, PYD/YPG´yi de peşmerge gibi silahlı güç olarak orada barındırmak istiyor ve Türki

Yılmaz, "Ben çok merak ediyorum acaba Trump, PYD´ye YPG´ye silah verilmesi saçmalıktı dediğinde orada bir gülüşmeye konu oldu mu? Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı Mayıs ayında ABD´ye yapmış olduğu ziyaretin hemen öncesinde Trump, PYD´yi silahlandırma kararı almıştı ve PYD´ye giden 4 bin tır dolusu silahı gönderme talimatını da Sayın Trump vermişti. Zaten verilecek kadar silah verildi. Mesele o silahların orada tutulması. Bu silahlar kime karşı kullanılacak, yani bu silahlar kim hedefte ve kime dönecek, mesele budur. Biz başından beri söylüyoruz ABD, PYD alanını himaye edip orada bir bölge oluşturmak istiyor ve PYD/YPG´yi de Peşmerge gibi donatmak ve silahlı güç olarak orada barındırmak istiyor" diye konuştu.

Cenevre´de gerçekleşecek Suriye görüşmelerini değerlendiren CHP´li Öztürk Yılmaz, ?Suriye artık üniter bir Suriye olmayacak. Çünkü tespih taneleri dağıldı artık toparlamak çok zor? diye konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, TBMM´de yaptığı açıklamada, yarın Cenevre´de Suriye görüşmelerinin tekrar başlayacağını hatırlattı. "Şu anda kritik bir süreçteyiz" diyen Yılmaz, ilk defa Suriye´de bütün muhalif grupların yarın Cenevre´ye gittiğini kaydetti. Yılmaz, "Yarın Cenevre´deki görüşmelerde Esad ve onun rejimi karşısında da 36 kişiden oluşan muhalefetin heyeti olacak" dedi.

CENEVRE´DE ŞARTSIZ VE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER

Bu süreçte dört önemli konu olduğunu vurgulayan CHP´li Yılmaz, bunları da ?yeni anayasanın yazımı´, ?yönetim´, ?seçimler´ ve ?terörle mücadele´ olarak açıkladı. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha ziyade yeni bir anayasanın yazımına odaklanılacak ve seçimler hususu ele alınacak. Yeni bir anayasanın yazımı şu anlama geliyor; Suriye yeniden tarif edilecek, Suriye´nin sınırları, iç yönetim yapısı ve yönetime ilişkin bütün detaylar burada tarif edilmeye çalışılacak. Tabii ki seçimler. Bizim dikkatimizi çeken en önemli husus bu zamana kadar hep Suriye muhalefete müzakerelerin devamı için Esad´ın görevden ayrılmasını şart koşuyordu. Ama malumunuz Halep´teki yenilgi ve diğer yenilgiler, Astana zirvesinde çatışmasızlık bilgelerinin oluşturulması akabinde Soçi´deki gelişmeler nedeniyle artık bu şarttan vazgeçmiş görünüyorlar. Yani şartsız ve doğrudan görüşmeler başlıyor yarın."

´ABD, SURİYE´DE KALABİLMEK İÇİN TÜRKİYE´YE İHTİYAÇ DUYACAKTIR´

CHP´li Öztürk Yılmaz, Türkiye için en önemli konunun Suriye´nin toprak bütünlüğü olduğunu vurgularken, "Çünkü bizi de doğrudan ilgilendirecek hususlar var. Suriye´de bu zamana kadar olan ve gelen sistem bundan sonra eğer siyasi süreçte olumlu gelişme olursa kökten değişecek" dedi.

ABD´nin Suriye´de asker konuşlandırması için Türkiye´nin desteğine ihtiyaç duymadığını ifade eden Yılmaz, "Çünkü hedef IŞİD ile mücadele demişti ve oradaki PYD, YPG ve PKK´yı bir ortak olarak görüp yoluna devam etmişti, bütün uyarılara rağmen. Ama şimdi ABD, IŞID sonrası dönemde Suriye´de kalabilmesi için Türkiye ve Türkiye´nin desteğine ihtiyaç duyacaktır. Bu ABD ile 2-3 yıldır Suriye konusunda açılan pergelin yeniden kapatılması için bir fırsat teşkil edebilir" dedi.

CHP´li Yılmaz, şöyle devam etti:

"Neden? ABD´nin varlığını Rusya istemiyor, Rusya´nın desteklediği Esad istemiyor, İran istemiyor, Hizbullah istemiyor. Suriye´de ABD´nin varlığını tek isteyen PYD/YPG o da müzakere masasında şu an itibariyle bulunmuyor. Dolayısıyla ABD, Suriye´de kalabilmesi için güçlü bölgesel bir ortağa ihtiyaç duymaktadır. O ortak da Türkiye olabilir.

Yalnız Rıza Zarrab konusu, Halkbank konusu ve diğer konular ABD´nin elinde yürüyen konular. Bunlar hiçbiri diğerinden bağımsız olarak değerlendirilemez. Çünkü gelinen aşama itibariyle ABD´nin Türkiye´ye yapacakları ile Türkiye´nin ABD´ye yapacaklarının sınırları belirlenmiş durumda. Biz umuyoruz iki ülke bu yeni durumu değerlendirir ABD´nin Türkiye´ye olan ihtiyacı ve Türkiye´nin de Cenevre sürecinde ister istemez ABD ile birlikte çalışabilme ihtiyacı örtüşür ve yeni Suriye´nin toprak bütünlüğü konusunda yeniden bir yol alınabilir."

CHP´li Yılmaz, SDG güçlerinin Suriye ordusuna katılabileceği yönünde haberler ve iddiaların sorulması üzerine de, "Suriye´de eğer Irak´taki yol takip edilirse yani Suriye´deki yapı bir federal sisteme oturtulursa Irak´ta yaşanan sıkıntıların benzeri burada yaşanır. Ama şunu da söyleyelim ben ABD´nin orada bu kadar üs elde ettikten sonra asker konuşlandırdıktan sonra buna kolay kolay Cenevre´de razı olabileceğine ihtimal vermiyorum. Yani göreceğiz. Suriye artık üniter bir Suriye olmayacak. Toprakları bütün olacak evet ama üniter bir Suriye olamayacak. Çünkü tespih taneleri dağıldı artık toparlamak çok zor" diye konuştu.

´BEYAZ SARAY´DAN DOĞRUDAN AÇIKLAMA YOK´

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump´ın telefon görüşmesini de değerlendirdi. Bu görüşmeye ilişkin bir fotoğrafın yayınlandığını belirten Yılmaz, "O fotoğrafta gördüğümüz kadarıyla gergin bir surat vardı, gergin bir yüz hatları vardı" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun bu görüşmede ABD Başkanı Trump´ın, "YPG, PYD´ye yapılan silah yardımı saçmaydı, bu saçmalığa son vereceğiz" dediğini ifade eden Yılmaz, Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada ise Suriye´de bu konuyla ilgili yeni düzenlemelerden bahsedilmekle yetinildiğini, doğrudan bir açıklama yapılmadığını söyledi.

´ZATEN VERİLECEK SİLAH VERİLDİ´

Yılmaz, "Ben çok merak ediyorum acaba Trump, PYD´ye YPG´ye silah verilmesi saçmalıktı dediğinde orada bir gülüşmeye konu oldu mu? Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı Mayıs ayında ABD´ye yapmış olduğu ziyaretin hemen öncesinde Trump, PYD´yi silahlandırma kararı almıştı ve PYD´ye giden 4 bin tır dolusu silahı gönderme talimatını da Sayın Trump vermişti. Zaten verilecek kadar silah verildi. Mesele o silahların orada tutulması. Bu silahlar kime karşı kullanılacak, yani bu silahlar kim hedefte ve kime dönecek, mesele budur. Biz başından beri söylüyoruz ABD, PYD alanını himaye edip orada bir bölge oluşturmak istiyor ve PYD/YPG´yi de Peşmerge gibi donatmak ve silahlı güç olarak orada barındırmak istiyor" diye konuştu. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hal böyleyken şu olsaydı sürpriz olabilirdi. Trump şöyle deseydi sürpriz olabilirdi; ?Evet, biz bu silahları, benim yönetimimde olan ABD yönetimi bu silahları verdi ve yanlıştı, yanlış olduğunu anladık. Şimdi o silahları topluyoruz, verdiğimiz silahları geri alıyoruz" deseydi gerçekten bu daha fazla ciddiye alınırdı ve inanılırdı. ABD´nin bu konudaki maalesef tutarsız Türkiye´nin hassasiyetlerine dikkat etmeyen yaklaşımını da bu vesileyle not etmek istiyoruz."

´KIBRIS KONUSUNDA ARTIK GİDEREK SERTLECEĞİZ´

Kıbrıs görüşmelerini de değerlendiren CHP´li Öztürk Yılmaz, bu konuda yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını, zamanın tüketildiğini söyledi. Yılmaz, "Bir türlü KKTC´nin ayrı bir devlet olması gerektiğine inanç yok, inanılmıyor, geçiştiriliyor" dedi. KKTC´nin seçimlerinin beklendiğini buradan farklı bir irade çıkınca u dönüşü yapılacağını savunan Yılmaz, "Sonra da Şubat ayında Rum tarafından seçimler var ve tekrar taviz masasına dönülecek, müzakere masasına değil taviz masasına dönülecek. Çünkü her kalktıklarında bir şeylerin tavizini vererek kalktılar, her oturduklarında verdikleri noktadan devam ediyorlar" diye konuştu. 
KKTC´nin dünyaya tanıtılması konusunu gündeme getirdiğinde eleştiri aldığını belirten Yılmaz, "Artık giderek sertleşeceğiz. Eğer bu konuda samimi bir duruş görmezsek bu konuda daha fazla ses çıkartacağız. Çünkü sizin yaptığınız bizi Akdeniz´e gömmek, Türk askerini orada işgalci konumuna sokmak, garanti ittifak anlaşmasını sulandırmak, KKTC´nin topraklarını, egemenliğini küçültmek ve oradaki KKTC´deki Kıbrıs Türk kardeşlerimizi azınlık konumuna sokmak ve Türkiye´yi işgalci olarak damgalamak" dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli