PROTEİN YETERSİZLİĞİNDEN HER YIL MİLYONLARCA ÇOCUK ÖLÜYOR
SAĞLIK 16.09.2015 13:07:06 558 0

PROTEİN YETERSİZLİĞİNDEN HER YIL MİLYONLARCA ÇOCUK ÖLÜYOR

Yeryüzü Doktorları´ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Vural Kartal, Kurban Bayramı yaklaşırken acı bir gerçeği de bize tekrar hatırlatıyor

Dünyada milyonlarca insan düzenli beslenememe ve yetersiz protein alımı nedeniyle hastalıklara maruz kalıp yaşamını yitiriyor.Çünkü proteinler vücudu zararlı etkenlere karşı koruyan bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarıdır
Uzun süreli açlık ve yetersiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişi enfeksiyonlara maruz kalıp hayatını kaybedebiliyor.

"Her yıl 6 milyon çocuk protein eksikliğinden dolayı sağlık sorunları yaşıyor ve hayatını kaybediyor. Kurban Bayramı muhtaç ülkelere yardım götürmek için önemli bir fırsat. Lütfen duyarlı olalım. Mazeretler sorumluluklarımızı unutturmasın? diyor.

Protein; Yunanca ?´proteios ?´kelimesinden türeyen ve ?´en önemli´´ ya da ?´en önde yer alırım´´ manasına gelen bir kelime. Gerçekten de vücudumuzun olmazsa olmaz en önemli besin öğesi grubunu oluşturuyor. Tüm organlarımızın gelişimi, sağlıklı çalışması ve hastalanmaması için ana ihtiyaç protein.Beyin sağlığımız ve zekâmızdan tutun da, hastalıklara karşı direncimizi oluşturan bağışıklık sistemimiz, kalp sağlığımız, hareket-sindirim sistemlerimiz için vazgeçilmez.Yaşamsal öneme sahip proteinlerin yokluğunda ise önemli sağlık sorunlarının oluştuğunu vurgulayan Yeryüzü Doktorları´ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Vural Kartal, Kurban Bayramı yaklaşırken acı bir gerçeği de bize tekrar hatırlatıyor: ?Her yıl 6 milyon çocuk protein eksikliğinden dolayı sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor ve yetersiz beslenmeden dolayı ölümle burun buruna geliyor.?

Bebeklerde protein ihtiyacı daha fazla
Kişinin günlük protein ihtiyacı, yetişkinlerde kilogramı başına 1 gram olarak kabul ediliyor. Bebeklerde kilo başına düşen protein ihtiyacı yetişkinlere göre daha fazla. Bebeklerin büyüme hızları protein ihtiyaçlarına da yansıyor. Bebekler kilogram başına 2-3,5 gram proteine ihtiyaç duyarken, çocukların kilogram başına 2-2.5 gr günlük protein alması gerekiyor.

Proteinsizlik ölüm sebebi
Dr. Vural Kartal, yetersiz protein alımının belirtilerini şu şekilde sıralıyor, ?Hayvansal protein yetersizliğinde özellikle çocuklarda kwashiorkor hastalığı oluşur. Bu hastalıkta büyüme durur ve vücutta özellikle karında yaygın ödemler, şişmeler görülür. Ayrıca protein ve enerji yetersizliğinde çoğunlukla bebeklerde ?marasmus? hastalığı görülür ve tüm organ sistemlerinde bozulmalar başlar; ciltte yaralar oluşur, karaciğer ve sinir sisteminde bozukluklar görülür hatta karaciğer hastalıklarından siroza yol açabilir, zihinsel gelişim bozukluklarına neden olur. Ayrıca savunma sistemi protein eksikliğine bağlı gelişemediği için çocuklar sık hastalanmaya başlar ve ağır enfeksiyonlar ile mücadele edememe sonucu ölümler görülür?.
Her yıl 3 milyonu aşkın çocuk ölüyor

Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) son istatistiklerine göre(2014) dünyada 800 milyondan fazla insan açlık çekiyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık 146 milyon çocuk normalin altında ağırlığa sahip. Her yıl 5.9 milyon çocuk (günde 16.000 çocuk) beş yaşını göremeden ölüyor, bunların yarısından çoğu (%54´ ü) açlığa bağlı gelişiyor. Annelerdeki gebelik öncesi ve esnasındaki açlık ya da yetersiz beslenme nedeniyle her yıl 17 milyon çocuk, normalin altında kilo ile doğuyor ve bu da yaşam şanslarını azaltıyor.

Proteinsizlikten gelişme geriliği vardı
Kongo´ya yaptığı ziyaretten yeni dönen Dr. Kartal, Afrika´nın çoğunluğunda karşılaştığı ciddi beslenme yetersizliğini; ?Afrika´da Yeryüzü Doktorları ile iki ülkeye ?Sierra Leone ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti´ne- gittim. Gittiğim yerlerde yaptığım muayenelerde en sık karşılaştığım sorun protein ve enerji eksikliğine bağlı gelişme geriliği idi. Özellikle, hijyen ve beslenme yetersizliği sorunlarına bağlı yaygın cilt yaraları, kemiklerde zayıflık, kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, karın kaslarının gelişememesine bağlı fıtıklar, sıtma hastalığı ile sık karşılaştım? sözleri ile aktardı.
Yeryüzü ile ?Paylaşmak İyileştirir?

Dr. Kartal ayrıca, ?Afrika´nın en muhtaç coğrafyalarında ulaştığımız halkın, ekonomik imkânları sıfır seviyesinde. Et ve süt gibi, hayvansal proteinden zengin besinler birçokları için bir hayal. 2000 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında yardıma muhtaç insanlara gıda ve sağlık yardımları götürüyoruz. Bu bayram da her bayram olduğu gibi bağışçılarımızın destekleriyle kurbanlarımızı Somali, Kenya, Nijer, Çad, Gambiya, Gana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yardıma muhtaç ülkelerin yüzlerce farklı noktasında kesip yüz binlerce insana dağıtacağız ve insan vücudunun en önemli ihtiyacı olan hayvansal proteini ulaştıracak, paylaşarak iyileştireceğiz? diye belirtti.
__________________________________________
Yeryüzü Doktorları Derneği Hakkında:
Nisan 2000´de uluslararası tıbbi yardım örgütü olarak kurulmuştur.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Afet Yönetim ve Koordinasyon Ofislerinin (UNDAC) eğitim ve tatbikatlarına iştirak ederek, saha operasyonlarında adı geçen kuruluşlara akredite olarak çalışmaktadır. Bununla birlikte UNICEF, WHO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu gibi devletlerarası kuruluşlarla paydaş olarak projeler yürütmektedir. Yeryüzü Doktorları ayrıca BM En Az Gelişmiş Ülkeler STK Forumu´nun ev sahibi ülke koordinatörlüğünü de yürütmektedir.
Kurulduğu günden bu yana 30´a yakın ülkede fakirlik, kuraklık, hastalık, savaş, deprem gibi doğal ve insan kaynaklı afet ve felaketlerin kurbanı olan muhtaç insanlara, insani ve tıbbi yardım götürmüştür.
Dünya çapında 3.000´i aşkın gönüllüsü ile faaliyetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu; Başkanı Dr. Kerem Kınık, Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, Başkan YardımcısıProf. Dr. Orhan Alimoğlu, Genel Sekreter Op. Dr. H. Oktay Özkan, Uzm. Dr. İlker İnanç Balkan, Ecz. Muhammed Karabacak´tan oluşmaktadır.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false