Piranalar insan eliyle göle bırakılmış
YAŞAM 8.09.2016 09:54:23 1115 0

Piranalar insan eliyle göle bırakılmış

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Çevik, pirana türü tropik balığın Türkiye´de dağılımı olmadığını belirterek, Seyhan Baraj Gölü´nde balıkçılar tarafından yakalanan pirananın, akvaryumdan satın alın

Geçtiğimiz günlerde Amasya´daki Yeşilırmak´ta yırtıcı pirana balığının bulunmasının ardından dün de Adana´daki Seyhan Baraj Gölü´nde balıkçılar tarafından yakalanan pirana, bir kişinin eli ve ayağından yaralanmasına sebep oldu.
Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Cem Çevik, pirana türü balığın tropik olduğunu ve Türkiye´de dağılımının bulunmadığını söyledi. Göllerde bulunan piranaların muhtemelen kedi-köpek gibi sahiplenildikten sonra suya terk edildiğini belirten Prof. Dr. Çevik, ?Ülkemizdeki tüm akvaryumcularda bu balığı rahatlıkla satın alabilirsiniz. Büyük bir ihtimalle insanlar tarafından bilerek, kasten göle bırakılmış olduğunu tahmin ediyorum. Muhtemelen alan kişi ya bakamadı göle attı ya da kasten de atmış olabilir. ´Bakalım ne olacak´ diye gıcıklığına da yapmış olabilir. Ama yüzde 100 eminim ki bunun bir vatandaş tarafından göle bırakılmış bir balık olduğunu düşünüyorum? dedi.

Timsah balığına da rastlandı
Seyhan Baraj Gölü´nde, ´timsah balığı´ olarak bilinen atractosteus spatula cinsi balıklara da rastlandığını kaydeden Prof. Dr. Çevik, bu türün de aynı şekilde akvaryumculardan rahatlıkla satın alınabileceğine dikkat çekti. Akvaryumcularda bu konuda denetim ve kontrol mekanizması olmadığını söyleyen Çevik, şöyle devam etti:
?Timsah balığı dediğimiz türü zaman zaman çıkarıyorlar ve bize getiriyorlar. Gölde oldukça da büyüyor. Üreme imkanı da bulabilirler çünkü yakalanan bireyler büyük bireyler. Akvaryumcularda denetim olmadığı için isteyen istediği balığı alıyor ve büyüdüklerinde tıpkı kedi köpeklerde olduğu gibi öldürmeye kıyamayıp doğaya bırakıyorlar. Bu türler zaten yabancı türler. Dünyada büyük bir problem. Ülkemizde de özellikle denizlerimizde büyük problem. İç sularımızda da özellikle yayılımcı türlerle ilgili son yıllarda çok çalışmalar yapılıyor ve çok ciddi sorunlarımız var. Akvaryum balıkları da bu yayılımcı türlerin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yayılmasına etkili bir tanesi.?

?İnsanlara karşı da tehdit olabilir?
Prof. Dr. Cem Çevik, piranaların iç sularda üreme şansının zayıf olduğunu ancak üremesi halinde başa bela olacağını vurgulayarak şunları kaydetti:
?Zaten gölümüzde mevcut sazan, yayın, sudak gibi balıkların bunlar karşısında rekabet etme şansı olmayacaktır. İnsanlara karşı da bir tehdit olabilir. Çünkü bunlar özellikle yaralı, kan kokusuna karşı hassas türler. Böyle vakalarla da karşılaşabiliriz. Tabi bunlar senaryo. Böyle bir şey olacağını sanmıyorum ama olursa böyle şeylerle de karşılaşabiliriz.?(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli