?PATRONLU BAŞKANLIK REJİMİNE KAPI AÇAN ÇALIŞMANIN PARÇASI OLAMAYIZ?
SİYASET 2.03.2016 13:43:48 356 0

?PATRONLU BAŞKANLIK REJİMİNE KAPI AÇAN ÇALIŞMANIN PARÇASI OLAMAYIZ?

Kılıçdaroğlu, TBMM) Başkanı İsmail Kahraman´ın "Anayasa Uzlaşma Komisyonu"yla ilgili gönderdiği mektuba verdiği cevapta ?Anayasanın ilk üç maddesinde ifadesini bulan ve dördüncü maddeyle koruma altına alınmış olan çerçeve kurucu ilkelerin tartışıldığı, y

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, düzenlediği basın toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu´nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman´a yazdığı mektubu açıkladı. Gök, mektupta Kılıçdaroğlu´nun TBMM Başkanı Kahraman´a hitaben CHP olarak mevcut anayasada ilk dört maddede ifadesini bulan kurucu ilkelerinin korunmasının, kuvvetler ayrılığının, hukuk devletinin ve parlamenter sistemin esasına dayalı anayasa değişikliğinin hedefinde yer aldıklarını kaydettiğini belirtti. Gök, anayasa çalışmalarının başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına izin vermeyeceklerini kaydederek, "Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından başlatılan başkanlık sistemi çalışmaları başlangıçta daha gölgelemeye başlamış ve Sayın Cumhurbaşkanı´nın Anayasa Mahkemesi´nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili hak ihlali kararanı tanımadığını ifade ederek, yerel mahkemeyi bu karara uymamayı davet eden tutumu tartışmanın sadece hükümet sistemi değil, başka amaçlara doğru emilmeye başlamıştır. Bu nedenle Cumhurbaşkanı´nın tutumu doğrudan doğruya yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve demokrasi tartışması doğurmakta, daha işin başında parlamenter sistem ısrarımızın haklılığını anlaşılır kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

60 maddenin değiştirilmesinin 24. dönemde kabul edildiğini hatırlatan Gök şunları dedi:

"26. dönem parlamentosunda temsil edilen Adalet ve Kalkınma Partisi dışında üç partinin parlamenter sistemden yana olduğu görülmektedir. Bu durumda hükümet sistemi tercihini ´başkanlık´ olarak ortaya koyan Adalet ve Kalkınma Partisi ile yürütülecek bir çalışmanın sonuç getirmeyeceği de açıktır. Dolayısıyla anayasanın ilk üç maddesinde ifadesini bulan ve dördüncü maddeyle koruma altına alınmış olan çerçeve kurucu ilkelerin tartışıldığı, yaklaşık 200 yıllık siyasi birikimimizi yok sayarak parlamenter sistemden kopuşunu öngören ve kişisel arzular etrafında şekillenen ´patronlu başkanlık´ rejimine kapı açan bir çalışmanın parçası olmamız düşünülemez. Böyle bir çalışmanın Türkiye´nin demokrasi ihtiyacına cevap verdiği de kesinlikle söylenemez." 

Darbe komisyonunun kurulmasının müzakere edilebileceğini söyleyen Gök, "Başkanlığınızda gerçekleşen toplantılar sırasında bunun mevcut komisyon içinde alt komisyon eliyle yürütülmesini önermişler ancak diğer çözümlerin de tartışılabileceğini ifade etmişler. Bu çerçevede mevcut anayasamızın kurucu ilkeleri temelinde hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığını esas alan, parlamenter sisteme dayalı bir anayasa yapımına katkı verebileceğimizi, bu doğrultudaki bir mutabakatın, çalışmanın başlangıcında sağlanması da zorunlu gördüğümüzü ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.

Gök, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin olarak, "Suçu olan tüm milletvekilleri için kürsü dokunulmazlığı dışında kaldıralım. Adalet ve Kalkınma Partisi sayısal çoğunluğu ile Meclis´te dokunulmazlıkları kaldırmayı düşünüyorsa yolsuzluk dosyaları ne olacaktır, evrakta sahtecilik suçları ne olacaktır? Hiçbir milletvekili suç işleme hakkına sahip değildir. Bütün milletvekillerinin suç dosyaları Meclis´e gelmelidir. İç tüzük ile ilgili değişiklik muhalefetin sesinin kesilmesidir" şeklinde konuştu.  

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı