?ÖZELLEŞTİRİLEN ŞEKER FABRİKALARININ KAPATILACAĞI ANLAŞILIYOR?
SİYASET 4.03.2018 17:49:15 221 0

?ÖZELLEŞTİRİLEN ŞEKER FABRİKALARININ KAPATILACAĞI ANLAŞILIYOR?

KİT Komisyonundayken fabrikaların durumunu ve Sayıştay raporlarını tek tek incelediğini söyleyen CHP´li Ömer Fethi Gürer, "Tüm veriler özelleştirilen fabrikaların kapatılacağını gösteriyor" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarının akıbetini endüstri mühendisi gözüyle değerlendirdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ile kapanma sürecinin başlayacağını belirterek, "Fabrikaların kaderi 2019 seçimlerinin sonucunu göre belirlenecek" dedi. 

Özelleştirilecek fabrikaların varlığını sürdürebilmesi için Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının sıfırlanıp gıda ürünlerinde kullanımının yasaklanması gerektiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, "Hükümet tarafından, halkın özelleştirmeye karşı tepkisini engellemek için, fabrikaların kapanmayacağı belirtiliyor. Kafa karıştıran bu açıklamaların inandırıcı olabilmesi için NBŞ kotasının sıfırlanması ve gıda kullanımının yasaklanması gerekiyor" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR BU FABRİKALARI ÇALIŞTIRAMAZ

Tüm verilerin, özelleştirildikten sonra şeker fabrikalarının kapatılacağını gösterdiğini anlatan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, "KİT Komisyonundayken, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait Sayıştay raporlarını tek tek inceledim. Endüstri mühendisi gözüyle mevcut fabrikalarının durumunu değerlendirdim. Yaklaşık 10 yıldır hiç yatırım yapılmayan fabrikalar var. Bu fabrikalara yatırım yapılması gerekiyor. Özel sektör bu fabrikaları verimli çalıştıramaz. Ayrıca ülkemizde kurulu kapasitenin yarıya yakını kullanılmıyor. Ekim kotası da var" dedi. 

TÜM VERİLER FABRİKALARIN KAPATILACAĞINI GÖSTERİYOR  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binalı Yıldırım´ın "Fabrikalar müteşebbise devredildikten sonra açık kalacak" şeklindeki açıklamasına da değinerek, "Yaklaşık 10 yıldır yatırım yapılmayan, modernizasyonu sağlanmayan fabrikaların, özel sektör tarafından işletilebilmesi, rekabet açısından mümkün görünmüyor. Tüm veriler, Başbakanın söylediğinin aksine birkaç fabrikanın hemen kapanacağını gösteriyor" diye konuştu. 

300 BİN OLAN PANCAR ÜRETİCİSİ SAYISI NEDEN 67 BİNE DÜŞTÜ?

Maliye Bakanı Naci Ağbal´ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak "Bin kere düşündük" sözünü de eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000 yılında 300 bin olan pancar üreticisi sayısının 2016 yılında 67 bine düştüğünü anımsatarak, "Bu gerileme neden oldu? Çiftçi pancar ekmemeye zorlandı. Ekim kotaları getirildi. Fabrikadaki kadrolu işçi sayısı 1000´den 200´e düştü. Mevsimlik işçiler çalıştırıldı" diye konuştu. 

ÖNCE NBŞ KOTASINI SIFIRLAYIN 

Fransa ve İngiltere´nin Nişasta Bazlı Şurup kotasını sıfıra indirdiğini, Türkiye´de ise bu oranın yüzde 10 olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu kotanın hükümet tarafından yüzde 50´e çıkarma imkanı da var. Bundan sonra NBŞ pazarı genişleyecek. Halkın sağlığına ne kadar zararlı olduğu bilinen bu şurubun gıdada kullanımının yasaklanması gerekiyor" dedi. 

NBŞ, ŞEHİR HASTANELERİNİN MÜŞTERİ POTANSİYELİNİ ARTIRMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, nişasta bazlı şeker kotasının sıfırlanmaması ve gıda kullanımının yasaklanmaması halinde, hükümet tarafından ´şeker fabrikaları özelleştirilecek ama kapatılmayacak´ şeklindeki yapılan açıklamaların inandırıcı olmayacağını da belirterek, "bu şurubun kullanımı yasaklanmazsa, müşteri garantili şehir hastanelerinin müşterisini artırmanın dışında bu ülkenin insanına hiçbir faydası olmayacaktır. Bu gidiş halkın yararına değildir. Çiftçi, nakliyeci, işçi, esnaf, besici doğrudan etkilenecektir" dedi. 

HÜKÜMET ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİP, FABRİKALARI MODERNİZE ETMELİ

14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamsına alınmasıyla birlikte, bazı fabrikalara son 10 yıldır neden yatırım yapılmadığının da anlaşıldığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu fabrikaların özelleştirme kapsamına alınması ve süreç içinde kapatılması için düğmeye önceden basıldığı anlaşılıyor.  Devlet bu işten çekilirse diğer özelleştirilen fabrikaların akıbeti gibi şeker fabrikaları da yok olacak. Hükümetin yapması gereken, bu fabrikaların satılması değil, tesislere yatırım yapması ve devlet eliyle işleterek, geleceğe taşımasıdır. Özelleştirme anlayışından vazgeçilip fabrikalar modernize edilmelidir. Fabrikalara teknolojik yatırım yapılmalıdır. Çiftçilere uygulanan kota kaldırılmalı, fabrikalara kadrolu kalifiye eleman alınmalıdır" şeklinde konuştu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı