?ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI İLE MODERN KÖLE TİCARETİ HEDEFLENİYOR?
SİYASET 1.04.2016 15:47:38 341 0

?ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI İLE MODERN KÖLE TİCARETİ HEDEFLENİYOR?

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna gelecek olan İş Kanunu´ndaki Özel İstihdam Büroları düzenlemesi ile modern dönemin köle ticaretinin ve pazarlarının kurulacağını söyledi.

CHP´nin internet sitesinde yapılan duyuruya göre 4857 sayılı İş Kanununda ?geçici iş ilişkisi?ne getirilen yeni düzenlemeyle 7 milyona yakın işçinin, diğer bir deyişle kayıtlı istihdamın yarısına yakın kısmının, kölelik düzenine mahkum edileceğini ifade eden Sındır; ?bunun adı köleleşen emek ticaretidir, kiralık işçiliktir, yeni simsarlık ve dayıbaşı sisteminin yasalaştırılmasıdır.? dedi.

SENDİKALARIMIZIN YANINDAYIZ

Konuya ilişkin emek örgütlerinin yanında olduklarını belirten Sındır şöyle konuştu:

 ?Meclis´te bir yandan sözde ?İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu? yasalaşırken hemen akabinde ?Özel İstihdam Büroları? ile ?Kiralık İşçi? yasal düzenlemesinin gündeme alınıyor olması ciddi bir ironi olarak karşımızdadır. CHP olarak, tasarı hazırlanırken de komisyonda görüşülürken de görüşleri görmezden, sesleri duymazdan gelinen sendikalarımızın yanındayız. Emeğin hakkını hiçe sayan, insan onuru ile bağdaşmayan bu tasarının bu haliyle yasalaşmaması için TBMM Genel Kurul görüşmelerinde var gücümüzle mücadele edeceğiz. Emek örgütlerimizin demokratik tepkilerinin yanında olacağız?

DAYIBAŞLIĞI YASAL HALE GETİRİLMEK İSTENMEKTEDİR!

Tasarının, İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde işçi kiralama yetkisi verilmesi başta olmak üzere, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak düzenlemeler içerdiğini belirten CHP´li Sındır şöyle dedi:

?Bu tasarı ile insanlık onuruna yakışmayan köle simsarlığı yasal hale getirilmek istenmektedir. İktidar partisi tarafından dayatılan bu yasa tasarısı çalışanlarımıza, emeği ile geçinen milyonlarca yurttaşımıza büyük bir haksızlıktır. Bu düzenleme bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebidir. Konuya ilişkin emek örgütlerinin ortak görüşü ve onayı alınmadan, tasarı apar topar Meclis´e gönderilmiş ve komisyonlardan da hızlıca geçirilmiştir. Yasanın tarafı olan işçilerimiz ve onu temsil eden sendikalarIımız maalesef yok sayılmıştır. Aslında yapılmak istenen sendikal örgütlenmenin de zayıflatılması, emeğin daha çok sömürülebilir bir duruma getirilmesidir. Yapılmak istenen dayıbaşılığın, tarımdaki mevsimlik işçilik alanında da dahil olmak üzere yasal hale getirilmesidir.?

TAŞERONUN YERİNE ?KİRALIK İŞÇİ´, ?MODERN KÖLELİK TİCARETİ´


Düzenlemenin, ?Uzaktan Çalışma? adı altında işyerinin dışında, işçinin kendi evinde veya farklı bir mekanda işverenin işini yapması sonucu kuralsız ve güvencesiz çalışmaya çanak tutacağını dile getiren Genel Sekreter Sındır sözlerini şöyle tamamladı:

?Tasarı bu haliyle işçilerimizi sosyal güvenceden ve örgütlenme hakkından uzaklaştırmaktadır. İşçilerimiz işverenin sunması gereken birçok sosyal haklardan mahrum bırakılmakta, sağlıksız çalışma koşullarına maruz kalmaktadır. Ayrıca bu düzenleme aile/kadın/çocuk emeğinin sömürülmesine neden olacaktır. Özellikle kadınların sosyal yaşama katılmaları ve onlara evde yapılan iş esnasında yardımcı olacak olan kız çocukları da eğitimden yoksun kalma riski altına kalacaktır. Getirilmek istenen yasal düzenleme ile geçici ve düzensiz ortamda çalışacak emekçiler örgütlenme, sendikalaşma olanağı bulamayacak, toplu iş sözleşmelerinin getirmiş olduğu haklardan mahrum bırakılacaktır. AKP taşeronu kaldıracağını toplumu ikna etmeye çalışırken bu düzenleme ile taşeronun yerine ?kiralık işçi´, ?modern kölelik ticareti´ düzenini getirmektedir.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı