?ORMAN, SU VE TOPRAK ÜZERİNDE YENİ OYUNLAR OYNANIYOR?
SİYASET 9.04.2018 15:15:04 331 0

?ORMAN, SU VE TOPRAK ÜZERİNDE YENİ OYUNLAR OYNANIYOR?

CHP´li Gürer ?Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun adı altındaki Tasarının tipik bir ?torba yasa´ düzenlemesi olduğuna dikkat çekti ve orman, su ve toprak üzerinden yeni oyunları içerek yasa tasarısının AKP´nin oyları

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Su İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, su kaynaklarının farklı uygulamalarla özelleştirilmesinin önünü açan ve her tarlaya bir saat uygulamasının getirileceği tasarının, çiftçinin lehine bir düzenleme olmadığını söyledi. Ömer Fethi Gürer, tasarıyla çiftçi için çok önemli bir yeri olan sulama birliklerinin tarihe karışacağı gibi, bazı orman alanlarının da ranta açılabileceğini belirtti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu´nda görüşülen ve TBMM gündemine taşınan  ?Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla? ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

?ORMAN, SU VE TOPRAK ÜZERİNDE YENİ OYUNLAR OYNANIYOR?

Tasarının tipik bir ?torba yasa´ düzenlemesi olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Tasarıyla toplulaştırma uygulaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığına geçiriliyor. Ancak bunun içine orman vasfını taşımayan taşlık, kayalık ya da işe yaramaz alan olarak tabir edilen yerlerin orman vasfında çıkarılarak, orman altında depolama gibi ormanın dokusuyla örtüşmeyen düzenlemeleri de kapsıyor. Böylece orman, su ve toprak üzerinden yeni oyunları içerek yasa tasarısı AKP´nin oylarıyla geçirilerek Meclis´e taşınıyor? dedi. 

?SULAMA BİRLİKLERİNİN GÖREVLERİ VE YAPISI? 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tasarının sulama birlikleriyle ilgili bölümünde de çiftçileri sıkıntıya sokacak önemli detaylar içeriğine de dikkat çekti. Sulama birliklerinin görevini 1993 yılına kadar DSİ´nin üstlendiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, bu tarihten sonra sulama birliklerinin kurulmasıyla siyasi baskının ortadan kalktığını, sulama bedellerinin toplanması ve hizmette adaletin sağlandığını ifade etti. 

Sulama birliklerinin devletten destek alamadığı için DSİ´nin yaptığı denetim, kontrol ve onarım gibi hizmetlerin bedelini de ödediğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, sulama birliklerinin kendi iç denetiminin yanı sıra, DSİ, valilik ve Sayıştay denetimine de tabi olduğunu anımsattı. 

İlgili bakanlığın denetimlerinde sulama birliklerinin yüzde 7´sinin çok iyi, yüzde 33´ünün başarılı, yüzde 34´ünün iyi, yüzde 23´ünün orta ve yüzde 3´ünün kötü olarak adlandırıldığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, birlik üyelerinin çeşitli kriterlere göre meclis üyelerini seçtiğini, meclisin ise biri başkan olmak üzere 5 yönetim kurulu üyesini belirlediğini meclis ve yönetiminin yılın belli dönemlerinde toplanarak kararlar aldığını ifade etti. 

?SULAMA BİRLİKLERİ ÇİFTÇİYE HESAP VEREBİLİYOR?

Sulama Birlikleri Kanunu´nun 2011 yılında çıktığını ve birliklerin o tarihten itibaren kendi yasasıyla yönetildiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, ?Sulama birliklerinin seçilmiş olan yönetimleri, aynı zamanda kendileri de çiftçi oldukları için her zaman üyeleri için en doğru kararları almaktadırlar. Aldıkları kararların uygulamalarını sahada hemen görebilmekte, hatalı kararların tepkilerini anında çiftçilerden almakta ve gerekli düzeltmeleri yapabilmektedirler. Karar alıcılar ve kararlardan etkilenenler her zaman yüz yüzedirler. Dolayısıyla en doğru, en rasyonel kararları almak durumundadırlar. Alınan kararların hesabı her zaman çiftçilere verilebilmektedir? diye konuştu. 

?SULAMA BİRLİKLERİ BUGÜNE KADAR ÖNEMLİ MESAFE ALDI? 

378 sulama birliğinde 14 bin 478 meclis üyesiyle 1 milyon 500 bin çiftçiyi doğrudan ilgilendiren tasarının, çiftçilerin sulama yönetiminden el çektirmesin önünü açacağını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, devletin 1995 yılına kadar sulamaya açtığı sahaları kendi eliyle işlettikten sonra katılımcı sulama yönetiminde karar kılarak, Türkiye´de sulama birliklerinin bugüne kadar mesafe almasını sağladığını ifade etti. 

?BAŞARILI BİRLİKLER NEDEN CEZALANDIRILIYOR??

Sulama birliklerinin başarılı çalışmalar yaptığına değinen Ömer Fethi Gürer, bir tasarı getirilecekse, kısmen verimsiz olanlarla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı ve şu anda başarılı olanların da cezalandırıldığı bir sürecin yaşandığını kaydetti. 

?BİRLİKLER BUGÜNE KADAR İYİ YÖNETİLDİ? 

Afrika ve Orta Doğu ülkelerine bile örnek teşkil eden sulama birliklerinin ortadan kaldırılarak, kamunun kontrolüne alınmaya çalışıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama birliklerinin bugüne kadar suyu iyi yönettiklerini söyledi. 

?SU, GELECEKTE PETROL VE ENERJİ KADAR ÖNEMLİ OLACAK? 

Suyun gelecekte petrol ve enerji kadar kıymetli hale geleceğini, bu nedenle su yönetiminin de önemli olduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iyi hizmet veren 378 sulama birliğinin neden yok edilmeye çalışıldığını anlayamadıklarını vurguladı. 

 ?TOPLULAŞTIRMANIN İÇİNE SULAMA BİRLİKLERİ NASIL GİRDİ??

Asıl amacı toplulaştırma olan tasarının içine ormanın, suyun, çalışanın torba yasa mantığıyla neden katılmak istendiğine anlam veremediklerini belirten Ömer Fethi Gürer, bu yöntemle çiftçilerin mağdur edileceğinin AKP´li milletvekilleri tarafından da bilindiğini vurguladı. 

Sulama birliklerinin yöneticilerinin aynı zamanda çiftçi oldukları için sorunların üzerine hassasiyetle gidebildiklerini anlatan Ömer Fethi Gürer, ?İşletme bakım harcamalarının minimum seviyede tutulmasını, harcamaların en asgari ölçüde en verimli olarak kullanılmasını ve bunlarla ilgili çiftçilerden toplanan paraların doğru kullanılmasını, bu anlamda da doğru hizmetin götürülmesini sağlamaya çalışıyorlar. Yerinden yönetimle aldıkları kararlarda hızlı karar verebiliyorlar. Mevsimsel sorunlarda da sulama birlik yönetimleri o günün koşullarına göre de yapabilecekleri çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Sulama birlikleri çiftçilerden tahsil ettiği ücretleri yerinde, yine çiftçilere yönelik kullanıyorlar; o anlamda, tahsilat yapılmasının önemini de çiftçilere anlatarak onların da birliği sahiplenmesi ve kendisine bu hizmetin döneceği konusunda da bilgilendiriyorlar. Katılımcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyorlar. Sonuçta çiftçinin parasının doğru kullanılmasını çiftçiye anlatarak da süreci devam ettirebiliyorlar. Bu anlamda, geçmişte örnekleri görülen, kanaletlerin kırılması ya da sulamayla ilgili zararlara karşı da çiftçi kendi parasını verdiği kendi birliğinin aydınlatmaları ışığında konuya daha duyarlı davranıp, geçmişte yaşanan olumsuz örneklere rağmen, daha da olumlu biçimde hizmet taşıyan veya bu anlamda faydası olan kullanım araçlarını da sahipleniyor? diye konuştu. 

?TASARI ÇİFTÇİNİN LEHİNE DEĞİL?

Kanun tasarısının çiftçinin lehine olan düzenlemeler içermediğini anlatan Ömer Fethi Gürer, kamunun sulamadaki varlığının artırmanın geçmişe dönmek anlamına geleceğini, bunun da olumsuzluklara neden olacağını kaydetti. 

Düzenlemenin verimli ve yeterli olmayan birlikler için getirilmesi gerekirken, sulama birliklerinin tümü üzerinde bir düzenleme yapıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, bunun da bir ihtiyaç olduğunun söylemenin kabul edilemeyeceğini belirtti. 

?SULAMADA SORUN VAR, BAKANLIK YETERLİ ÇALIŞMIYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulamayla ilgili ülkemizdeki sorunların çözümü için bakanlık tarafından sürdürülen çalışmaların yeterli olmadığını, suyun doğru kullanılması, çiftçilerin bilinçlendirilmesi, su kaynaklarının düzenli dağılımının kamu eliyle sağlanamadığını ifade ederek, ?Oysa sulama birliklerini bu anlamda da daha verimli kalınabilecek, güçlendirecek, destek sağlayacak uygulamalarla alanda sonucun daha hızlı alınmasını sağlayacak noktaya taşınabilir ama yasa düzenlemesi ile yapısal değişime uğratıldı? diye konuştu.

?ORMANLAR İMARA MI AÇILACAK?? 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama birliklerini yapısal değişime uğratan, kimi yerde ormanda imara yol açacak düzenlemeleri kapsayan tasarının kanunlaşmasının, çifti ve orman köylüsünün lehine olmadığını da sözlerine ekledi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli