?MENBİÇ´E FRANSIZ BİRLİKLERİ KONUŞLANDIRILACAK?
DÜNYA 30.03.2018 15:06:48 228 0

?MENBİÇ´E FRANSIZ BİRLİKLERİ KONUŞLANDIRILACAK?

Suriyeli Kürt ve Arap temsilcilerden oluşan bir heyeti kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, heyetle görüşmesinde Fransız birliklerinin Menbiç bölgesinde konuşlandırılacağını açıkladı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre basın toplantısı ile Macron´un kararını duyuran PYD temsilcisi Halid İsa, "Afrin artık yalnız değil. Fransa Menbiç´te askeri, Afrin´de de diplomatik olarak üzerine düşeni yapacak" diye konuştu. Le Figaro ve Le Parisien gazetesi de haberi doğrulayarak, ?Fransa, Kürt müttefiklerini destekleme kararı aldı. Fransa ve Amerika sonunda Menbiç´e askeri destek güç gönderiyor" ifadesini kullandı. Kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a iletilmesi için Fransa´nın Ankara Büyükelçisi görevlendirildi.

Elysee Sarayı´ndan görüşmeye ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, Fransa´nın da içinde bulunduğu koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD´e karşı mücadele veren Suriye Demokratik Güçleri´nin (SDG), Suriye´nin kuzeyindeki insani ve güvenlik durum açısından endişelerini ilettiği kaydedildi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Macron, DAEŞ ile mücadeledeki kararlılık ve fedakarlıklarından dolayı SDG´yi selamladı. DAEŞ tehdidinin devam ettiği bir dönemde, bu örgütle mücadelenin öncelikli önem taşıdığını vurguladı" denildi. Açıklamada söyle devam edildi:

"Cumhurbaşkanı özellikle Suriye´nin kuzeydoğusunun güvenliği ve istikrarı için Fransa´nın desteği konusunda, DAEŞ´in geri dönüşünü engellemek için kapsayıcı ve dengeli bir yönetim oluşması çerçevesinde garanti verdi. Fransa, Birleşmiş Milletler´in 2401 sayılı kararının ardından, Afrin´e ilişkin kaygılarını dile getirmiş ve sivil halka insani yardımın ulaştırılabilmesini istemişti."

Fransa´dan arabuluculuk teklifi

Açıklamada ayrıca, Fransa´nın PKK terörüne karşı olduğu ve Türkiye´nin güvenliğine olan bağlılığı da vurgulanarak, "SDG´nin bu terörist yapıyla hiçbir operasyonel bağının olmadığı ve terör nereden ve kimden gelirse kınadığı taahhüdünden yola çıkarak, Fransa´nın ve uluslararası toplumun arabuluculuğunda SDG ve Türkiye arasında diyalog kurulabilir. Cumhurbaşkanı, Fransa´nın, temel ülkelerle birlikte, Suriye´de barışı ve güvenliği sağlayacak tek yol olan kapsayıcı bir siyasi geçişi sağlamak için elinden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini söyledi" ifadelerine de yer verildi.

"Fransa Suriye´ye ordu gönderiyor"

Elysee Sarayı´nda Macron ile görüşen Kürt delegasyonu üyeleri ise, Fransa´nın Amerika´nın da onayıyla Suriye´nin kuzeyinde Türkiye´nin ilerleyişini durdurmak için ordu göndermeyi planladığını açıkladı.

Basın toplantısıyla Macron´un kararını açıklayan PYD temsilcisi Halid İsa, "Afrin artık yalnız değil. Fransa terörle mücadele için üzerine düşeni yapacak" diye açıkladı.

İddiayı doğrulayan Le Figaro gazetesi de, "Fransa, Kürt müttefiklerini destekleme kararı aldı. Türkiye´nin 20 Ocak´ta başlattığı Afrin Operasyonu´na uzun süre nasıl bir tepki vereceği konusunda tereddüt eden Fransa ve Amerika, sonunda kararını verdi ve Menbiç´e askeri destek güç gönderme kararı aldı" dedi.

Eski Cumhurbaşkanı François Hollande, 12 Mart tarihinde Le Monde gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye´nin düzenlediği Afrin Operasyonu´na karşı Macron´u, Kürtleri yalnız bırakmakla ve pasif olmakla" suçlamıştı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false