?Madencilik sektörü küçüldü?
EKONOMİYE BAKIŞ 6.12.2016 13:30:55 399 0

?Madencilik sektörü küçüldü?

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu: ?Mühendisliği, bilimi ve tekniği dışlayan bir anlayışla madencilik mevzuatı ve çalışma yaşamı düzenlenemez.?

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu,  2012 yılında yayınlanan ?Başbakanlık Genelgesi? nedeniyle durma aşamasına gelen sektörün, yaşanan iş kazaları ve akabinde madenciliğin sorunlarını çözeceği iddia edilerek çıkarılan ?Maden Kanunu? sebebi ile de hızla küçülmeye 2016 yılında da devam ettiğini bildirdi.

Odadan yapılan açıklamada, ?Zulüm nerede katmerlindiyse, madenciye daha da katmerlisi bahşedildi. Nerede talan, peşkeş, sömürü olduysa, en çok madenciden çalındı. Çünkü en yoğun emek madencinindi; bunun sonucunda, en büyük öfke de madencinin oldu? denilerek şunlar ifade edildi:

?Madenciler; ülkemizde yaşadığımız iş cinayetlerden dolayı acılar içerisinde, cezaevlerinde ve ölümlerde. Yaşanan facialarda onlarca meslektaşımız yaşamını kaybederken yüzlerce meslektaşımız günah keçisi ilan edilerek ya mahkemelerde sanık olarak yargılanmakta ya da cezaevlerinde tutuklu veya mahkum olarak bulunmaktadır. Oysa yargı önüne çıkması gerekenler; ülkemizde Santa Barbara döneminde yapılan madenciliğe izin verenler, izin vermekle kalmayıp bekçiliğini yapanlar, bekçilik yapmakla da kalmayıp taşeronluk gibi emeğin düşmanı çağdışı bir uygulamanın devamı için gerekli koşulları sağlayanlardır.

Başta Soma Faciası olmak üzere yaşanan tüm facialardan ve iş cinayetlerinden sonra gelip günah çıkardılar, halkımıza ve maden emekçilerine umut dağıttılar. Gerekli düzenlemelerin ve tedbirlerin alınacağını söylediler ama iş cinayetleri yaşanmaya devam etti. Şirvan faciası yaşandı ve ne yazık ki yaşanmaya da devam edecek. İş cinayetleri madenciliğin değil bu anlayışın fıtratında var.

Dünyanın değişik yerlerinde, yaşadığımız coğrafyada ve ülkemizde yüzlerce insanın ölümü ile sonuçlanan katliamlar tüm insanlığın vicdanını yaralamış ve geleceğe dair endişelerimizin artmasına neden olmuştur.  Sevgiyi, barışı, dostluğu ve adaleti katleden her türlü terörü kınadığımızı belirtmek istiyorum.

2012 yılında yayınlanan ?Başbakanlık Genelgesi? nedeniyle durma aşamasına gelen sektörümüz sonrasında yaşanan iş kazaları ve akabinde madenciliğin sorunlarını çözeceği iddia edilerek ?ben yaptım oldu? anlayışı ile çıkarılan ?Maden Kanunu? sebebi ile de hızla küçülmeye içinde bulunduğumuz yılda da devam etmiştir.?

Sektörün ve sektörde çalışanların ihtiyacını karşılamayan bir maden kanunu çıkartıldığını ve buna paralel olarak çıkarılması gereken ?Uygulama Yönetmeliği?nin henüz ortada olmadığını kaydedilen açıklamada, ?Sektör ve çalışanlar halen ne yapacağını bilemez halde beklemekte ve sektör hızla küçülmektedir. Çalışanlar ise işsizlikle karşı karşıyadır. Bütün bu sorunlara çözüm üretmek ve uygulamak ülkeyi yönetenlerin ve siyasi iktidarların asli görevidir? denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

?Mühendisliği, bilimi ve tekniği dışlayan bir anlayışla madencilik mevzuatı ve çalışma yaşamı düzenlenemez. Siyasi iktidar bu anlayışa sahip olduğu sürece madenciliğin sorunları çözülemeyecek, iş cinayetleri önlenemeyecektir. Yaşanan ve yaşanacak sorunların sorumluları meslek odalarının, sendikaların ve üniversitelerin görüşünü dikkate almayan anlayış ve uygulamalardır. Maden Mühendisleri Odası olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri uyarmak görevlerimiz arasında olup bu görevimizi yerine getirmek amacıyla defalarca uyardık ve uyarmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler "?yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde bilim ve tekniği emperyalizmin ve sömürgelerin değil emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirme ve sürdürme yolunda inançlıyız, kararlıyız." (VŞ)

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

CHP’Lİ BULUT, “BÜTÇE KEYİF ÇAYI ÖNERİYOR” (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Yunanistan,Afgan göçmenleri denize itti (VİDEOLU HABER)

Besicilerin saman telaşı başladı

Ekonomik güven endeksi yüzde 8.5 azaldı

Sanayi üretimi Nisanda % 0,9 arttı

Tamer Son, ?Konut Yatırımı İçin En Cazip Dönem?

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Limon değerleneceği güne kadar yatağa giriyor

Fitch, Türkiye´nin kredi notunu açıkladı

ANAVARZA BAL´IN 2018 HEDEFİ YÜZDE 40 BÜYÜME

Linyitin kalorisini arttıran buluş 1 milyar TL tasarruf sağlayacak

BAYRAKTAR, "CEVİZ ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ?

Domateste firma kısıtlaması

Türkiye´deki dolar milyarderlerinin sayıları azaldı, servetleri arttı

Rus uzmanlar Türk domates üreticilerini teftiş edecek

Domatesin Rusya´ya ihracat tarihi belli oldu

11. ÇUKUROVA MOBİLYA DEKORASYON FUARI YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA İMZA ATTIRIYOR

ADANA´DA MOBİLYA FUARI YARIN AÇILIYOR

LEXUS ADANALILARA TANITILDI

Resmi Rezerv Varlıkları Temmuz´da azaldı

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli