?KUZEY KORE´YE YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK?
DÜNYA 12.06.2018 14:00:10 436 0

?KUZEY KORE´YE YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK?

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Singapur´da düzenlenen tarihi zirve sonrası konuştu ve Kuzey Kore´ye yönelik yaptırımların yürürlükte kalacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un dünyanın merakla beklediği buluşmayı gerçekleştirdi. ABD Başkanı Trump, görüşmenin detaylarına ilişkin Capella Hotel´de basın toplantısı düzenledi.

 

Basın toplantısında Kuzey Kore´ye yönelik yaptırımların ne zaman kaldırılacağıyla ilgili bir soru alan Başkan Trump, nükleer silahların bir tehdit unsuru olmaktan çıktığından emin olunduktan sonra yaptırımların kaldırılacağını kaydetti. Trump, sözlerini, ?Umarım yaptırımların kaldırılması noktasına kısa sürede erişiriz. Dediğim gibi yaptırımlar şimdilik devrede kalacak ancak belirli bir noktadan sonra yaptırımları devre dışı bırakacağımız günü ben de bekliyorum. Önümüzdeki hafta ayrıntıları ele alacağız. Dışişleri Bakanı Pompeo ve John Bolton, ekipleriyle birlikte ayrıntıları masaya yatıracak. Biz bu sürecin hızlı ilerlemesini istiyor, Kim´in arzusu da aynı yönde. Güney Kore´yle de bu konuda yakın işbirliği içindeyiz. Çin´le de işbirliği yapıyoruz.? şeklinde sürdürdü.

 

Beyaz Saray´ı ziyaret etme teklifini Kuzey Kore lideri Kim´in kabul ettiğini belirten ABD Başkanı Trump, olası ziyaretin tarihi konusunda ayrıntı vermedi. Trump, Kuzey Kore´nin ?kışkırtıcı? olarak nitelendirdiği Güney Kore ile ortak askeri tatbikatların da sona ereceğini ifade etti.

 

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Trump, Kim´le yaptığı ve daha önce benzeri olmayan görüşmenin bir Amerikan başkanıyla Kuzey Kore lideri arasında bir ilk olduğunu ve gerçek değişimin mümkün olabileceğini kanıtladığını kaydetti. Başkan, sözlerine şöyle devam etti: ?Kim´e halkına aydınlık bir gelecek sunacak bu ilk cesur adımı attığı için teşekkür ediyorum. Görüşmemiz dürüst ve verimliydi. Çok kısa bir süre içinde birbirimizi yakından tanıma imkanı bulduk. Yeni bir tarih yazmaya ve ülkelerimiz arasında yeni bir sayfa açmaya hazırız.?

 

Başkan Trump, basın toplantısında ayrıca, barışın tüm çabalara değeceğini ve bugünkü görüşmenin zorlu barış sürecinin başlangıcı olduğunu belirtt. Nükleer silahlarından vazgeçmesi ve dünyanın geri kalanıyla ilişki kurmaya başlaması durumunda Kuzey Kore´nin elde edeceği başarıların sınırı olmadığını kaydeden Başkan, şunları ifade etti: ?Kim´in önünde, halkı için yeni bir güvenlik ve refah dönemi başlatması açısından daha önce eşi benzeri görülmemiş bir fırsat var. Birlikte ortak bir anlaşma imzaladık. Kim, bu anlaşmayla birlikte Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin tereddütsüz taahhüt verdiğini bir kez daha yineledi. Ayrıca anlaşma şartlarının yerine getirilmesi için gereken dinamik müzakere sürecini bir an önce başlatma kararı aldık. Kim bunu yapmak istiyor. Artık geçmişte yaşamıyoruz. Bizim yönetimimiz, Kuzey Kore´yle müzakereleri bir türlü başlatamayan ve anlaşma yapamayan diğer yönetimlere benzemiyor. Kim, bana, şimdiden büyük bir füze motoru deneme sahasını devre dışı bırakmaya başladıklarını anlattı. Bu ayrıntı, imzalanan belgede yer almıyor. Bu konuda belgeyi imzaladıktan sonra anlaştık. Bu gelişme, füze denemelerinin sona erdirilmesi açısından çok büyük bir adım. Bu saha pek yakında devre dışı bırakılacak. Bugün zorlu bir sürecin başlangıç noktasıdır. Gözlerimiz açıldı, barış elde etmek, harcadığımız tüm çabalara değer.?

 

Başkan Trump´ın basın toplantısında altını çizdiği bir başka nokta, savaş başlatmanın kolay, ancak barış yapmanın zor olmasıyla ilgili. Kim Jong Un´un halkına mutluluk ve güvenlik getirecek bir süreç başlattığını vurgulayan Trump, Kore insanının yetenekli, çalışkan ve becerikli olduğunun altını çizdi. Başkan, bugüne kadarki durumun sürdürülemez olduğunu ve bunun değişeceğini kaydetti. Trump şöyle devam etti: ?Herkes savaş başlatabilir ama barışı sadece en cesur olanlar yapar. Kore Yarımadası´ndaki halklar aynı kültürel mirası, dili, gelenekleri ve kaderi paylaşıyor. Ancak iki ulusun yeniden birleşmesi için arada engel oluşturan nükleer silahlar ortadan kaldırılacak. Bu esnada yaptırımlar etkili olmaya devam edecek. Tüm Koreliler´in uyum içinde bir arada yaşadıkları, ailelerin birleştiği, yeni umutların doğduğu, barış ışığının savaş karanlığını kovaladığı bir gelecek hayal ediyoruz. Bu parlak geleceğe erişebiliriz, bu süreci şu anda başlattık. Bunu başaracağız. Herkes şimdiye kadar bunun başarılamayacağını sanıyordu ancak bugün olağanüstü bir gün, çünkü barış geliyor. Dünya tarihi açısından tarihi bir anı yaşıyoruz. Kim, Kuzey Kore´ye geri dönüyor, ancak ülkesine ayak basar basmaz bu süreci başlatmak için düğmeye basacak ve halkını çok mutlu edecek.?

 

Trump, Kuzey Kore´de tutuklanarak işkence gören ve koma halinde Amerika´ya iade edildikten kısa süre sonra yaşamını yitiren Amerikalı öğrenci Otto Warmbier´a da değindi. Başkan, şöyle konuştu: ?Otto Warmbier çok özel bir insan. Benim hayatımdaki yeri çok ayrı, uzun zaman da öyle kalacak. Ailesi benim yakın arkadaşlarım. Otto olmasaydı bugün bu noktada olmazdık. Otto´nun öldüğü gün birşeyler başladı. Ölümü çok korkunç, çok acımazsızdı. Ancak o andan itibaren Kuzey Kore de dahil herkes bundan sonra ne olacağına odaklanmaya başladı. Otto´nun boşuna ölmediğine inanıyorum, ailesine de bu inancımı ilettim. Hem Otto, hem de ailesi çok özel insanlar. Bugün burada olmamızda Otto´nun çok büyük katkısı var.?

 

Başkan Trump, Kuzey Kore´nin nükleer silahlarını bıraktığının nasıl doğrulanacağına ilişkin bir soruya, Kim´le bu konuyu ele aldıklarını ve birçok yetkilinin Kuzey Kore´de devreye girerek ülkenin nükleer silahlardan arındırıldığından emin olacağını söyledi. Trump, ?Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ekibi bu konuda somut işler başardı. Kuzey Kore´nin nükleer silahlardan tamamen arındırıldığından emin olmamıza destek verecek birçok kişiyle yakın çalışma içinde olacağız,? dedi. Trump, sözünü ettiği yetkililerin hem Amerikalılar´dan hem de uluslararası kurumlardan geleceğini söyledi.

 

Trump´a yöneltilen bir başka soru da Pyongyang´e gidip gitmeyeceğiyle ilgiliydi. Başkan bu soruyu şöyle yanıtladı: ?Bir ara gideceğim. Zamanı geldiğinde Pyongyang´e gitmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Uygun şartlar oluştuğunda ve zamanı geldiğinde ben de Kim´i Beyaz Saray´a davet edeceğim. O da bunu kabul etti. Zamanın ve şartların uygun olmasının altını çiziyorum. Yeri geldiğinde daha da ileri gideceğiz ama bugün imzaladığımız anlaşma birçok meseleyi kapsıyor. İmzaları attıktan sonra başka konularda da anlaştık. Hayatım boyunca bunu yaptığım başka birçok an olmuştur. Mutabık kaldığımız bazı konuları zaman darlığı yaşadığımız için anlaşma kapsamına alamadık.?

 

Trump, nükleer silahsızlanma sürecinin nasıl yürütüleceğiyle ilgili soruya ise bilimsel olarak bu sürecin oldukça zor olduğunu ve uzun zaman alacağını, bazı bekleme süreçleri olacağını, ancak süreç bir kez başladıktan sonra gerisinin geleceğini söyledi. Trump, ?Süreç başladıktan sonra silahlar kullanılmaz hale gelecek, bu müjdeli bir haber. Bu çok kısa süre içinde başlayacak ve hallolacak. Mekanik açıdan elimizden geldiğince hızlı davranacağız,? dedi.

 

Basın toplantısında Kuzey Kore´ye yönelik yaptırımların ne zaman kaldırılacağıyla ilgili bir soru alan Başkan Trump, nükleer silahların bir tehdit unsuru olmaktan çıktığından emin olunduktan sonra yaptırımların kaldırılacağını kaydetti. Trump, sözlerini, ?Umarım yaptırımların kaldırılması noktasına kısa sürede erişiriz. Dediğim gibi yaptırımlar şimdilik devrede kalacak ancak belirli bir noktadan sonra yaptırımları devre dışı bırakacağımız günü ben de bekliyorum. Önümüzdeki hafta ayrıntıları ele alacağız. Dışişleri Bakanı Pompeo ve John Bolton, ekipleriyle birlikte ayrıntıları masaya yatıracak. Biz bu sürecin hızlı ilerlemesini istiyor, Kim´in arzusu da aynı yönde. Güney Kore´yle de bu konuda yakın işbirliği içindeyiz. Çin´le de işbirliği yapıyoruz.? şeklinde sürdürdü.

 

Bir başka soruysa Trump´ın Kim´i kendisine denk ve eşit olarak görüp görmediğiyle ilgiliydi. Başkan bu soruyu şöyle yanıtladı: ?Ben buna denklik açısından bakmıyorum. Kim´le aynı sahneyi paylaşıyorum çünkü bu, 30 milyon hayatı kurtarmamızı sağlayacak. Bunu yapmaya razıyım. Singapur´a seve seve geldim. Kuzey Kore de çok şey yaptı, Kış Olimpiyatları´na gittiler, Olimpiyatlar´a katılmayı kabul etmekle büyük bir başarıya imza attılar. Milyonlarca insanın hayatını kurtarmak için buraya gelip çok güçlü bir insanla, ülkesi üzerinde büyük gücü ve kontrolu olan, çok güçlü nükleer silahları sahip biriyle masaya oturup bir ilişki kurmaya başlamak benim için onurdur.?

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false