?KERRY 24 AĞUSTOS´TA ÜLKEMİZE GELECEK?
SİYASET 5.08.2016 15:55:19 284 0

?KERRY 24 AĞUSTOS´TA ÜLKEMİZE GELECEK?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ?ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye´ye gelmek istediğini söyledi. 20-21 Ağustos´ta gelmek istiyordu. Daha sonra ?24´ünde gelebilir miyim?´ diye iletti. Biz de olumlu karşıladık? dedi.

TGRT Haber televizyonunda TGRT Haber televizyonu ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar´ın konuğu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 AB´nin Türkiye´ye karşı tutunduğu negatif politikaları eleştiren Çavuşoğlu, ?Maalesef AB zaten özellikle son 10 yılda Avrupa halklarının ve çevresinin sorunlarına karşı yetersiz kalmıştır. Kendi içinde entegrasyon politikaları başarısız olmuştur. Birlik olmak yönündeki attığı adımlar tam anlamıyla hedefine ulaşamamıştır. Bunun sonucunda da İngiltere ayrılmıştır. Ayrıca Avrupa´nın komşuluk politikası, Doğu politikası, dış politikası da başarısızdır. Çünkü bir vizyon eksikliği var. Küresel bir aktör olarak ne yapması gerektiğini bilmiyor. Avrupa´da çok ciddi bir ırkçılık var ve her geçen gün artıyor. Yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığı, İslam karşıtlığı var. Şimdi kimsenin sesi çıkmıyor ama Musevi-Yahudi karşıtlığı da çok güçlü. Kendisinden olmayan her şeye karşı bir nefret var. Maalesef bu akımlar sebebiyle Avrupa´da popülizm sağ duyunun, aklın önüne geçmiştir. Gerçeklerden uzaklaşmaya başlamıştır. Her geçen gün ırkçı partilerin desteğinin arttığını gören diğer partiler de dahil. Daha da önemlisi medya gerçekten popülizme katılmışlardır ve gerçekleri göremiyorlar. İslam karşıtlığıyla beraber Türk karşıtlığı da hat safhaya ulaştı. Avrupa ülkelerinde Müslüman olarak en fazla yaşayan Türkler. Dolayısıyla Türk karşıtlığıyla İslam karşıtlığını da birleştirdiler. Farklı sebeplerde var tabi. Türkiye´nin büyümesini, daha bağımsız çok yönlü dış politikasını çekemeyenler de var. Türkiye´nin ikinci sınıf bir ülke gibi muamele edildiği zaman bunu kabul etmediğini de görüyorlar. Artık Avrupa Birliği´nin yaptığı bazı açıklamalara biz katılmıyoruz. Rusya´ya karşı yaptırımlarına da katılmadık. Yanlış bir şey varsa katılmıyoruz, doğruysa katılıyoruz. Tüm bunlar ciddi bir Türkiye karşıtlığı oluşturdu Avrupa´da? değerlendirmelerinde bulundu.

?AVRUPAİ ÜLKELERİN ÇOĞUNDA MEDYA ÖZGÜR DEĞİLDİR?

?Normal şartlarda insan hakları, özgürlükler, demokrasi ve fikir özgürlüğü konusunda medyanın herkesten daha fazla duyarlı olması lazım? diyen Çavuşoğlu, ?Ama bugün Avrupa´daki medya maalesef tarafsızlığını yitirmiştir, objektifliğini yitirmiştir, tamamen yanlıdır ve kullanılmaktadır. Kim ağır basarsa onun yanında yer almaktadır. Avrupai ülkelerin çoğunda da medya özgür değildir. Hele hele Almanya´da hiç özgür değildir. Tamamen sağ-sol tüm değişik görüşlerdeki gazeteler bakın aynı manşetler, aynı başlıklar. Bunlar tamamen bir kontrol mekanizmasından idare ediliyor. Çok iddialı bir şey söylüyorum ama bu doğru. Bakın hiçbir zaman bir araya gelmeyen gazetelerin bile Türkiye konusunda, Cumhurbaşkanımız konusunda aynı kelimeler ve cümlelerle başlık atmaları ve haber yapmaları tesadüf değildir. Maalesef tüm bunlar Avrupa´daki siyasetçilerde de bir zemin kayması yaşattı

 ?TÜRKİYE´DE KANLI BİR DARBE GİRİŞİMİ OLDU. BUNUN ARKASINDA FETÖ VAR?

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile dünkü görüşmesi hakkında bilgiler veren Çavuşoğlu, ?Jagland her şeyden önce kişisel olarak da önyargısız bir insan. Avrupa Konseyi değerlerini objektif bir şekilde savunan bir insan. Daha darbe girişimi olduğunu öğrenir öğrenmez gece yarısından önce açıklamasını yaptı ve ardından beni aradı. Başkaları gibi ?kim kazanacak, kim kaybedecek´ diye beklemedi. Direkt aradı. Sonra bize gelmek istedi. ?Biz şuanda yoğun çalışmalar var. Size en uygun randevuyu ayarlayacağız´ dedik. Çünkü gelmişken herkesle görüşmesi lazım. Tüm partilerle de görüştü. Net bir şekilde amasız ?darbenin yanlış olduğunu´, hatta ?Türkiye´de darbe olsaydı 1980 darbesi sonrası olduğu gibi Türkiye´nin Avrupa Konseyi´ndeki üyeliği askıya alınacaktı´ dedi. Demokratik bir kurumdan beklediğimiz açıklama budur. Dolayısıyla kendisine çok teşekkür ediyoruz. Biz görüşmelerimizde de bundan sonra Avrupa Konseyi ile çalışacağımızı ifade ettik. İnsan Hakları Mahkemesi de buraya bağlıdır ve biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nden Türkiye ile ilgili 4 bin dosyayı getirdik. Türkiye´ye dosyaları getiriyoruz ve kendi vatandaşımızla kendi aramızda çözüyoruz. Hem devletle millet barışmış oluyor hem de mahkeme yerine bu işleri kapatmış oluyoruz. Buna benzer çok önemli projelerde karşılıklı güvene karşı çalışmalarımız var. Bu OHAL ilanından sonra sözleşmenin 15. maddesi ile ilgili bazı kısıtlamalar koyduk Fransa´nın da yaptığı gibi. Ama bu süreçte attığımız adımları ve yasal süreçleri Avrupa Konseyi ile paylaşacağız dedik. İşte ortaklık böyle olur. Güvene dayalı, şeffaf. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri bir kaygısını dile getiriyorsa veya bir eleştirisini getiriyorsa biz bu güvenden dolayı arkasında bir şey aramayız. Tereddüttünü, endişesini giderecek adım neyse ona da bakarız, bilgi de veririz. Atılacak adım varsa onu da atarız. Bu sürecinde adaletli olması lazım. O yüzden bazı ufak tefek adımlar oluyor kişilerle ilgili onlarda düzeliyor. Bunlar basit şeyler. Ama geneline baktığımız zaman Türkiye´de kanlı bir darbe girişimi oldu. Bunun arkasında FETÖ var. Askerin, polisin, yargının içinde hainler var. Buna yönelikte adımların atılması gerektiğini de Jagland net bir şekilde söylemiştir? şeklinde konuştu.

 ?JOHN KERRY 24´ÜNDE GELECEK, 25´İNDE AYRILACAK?

Darbe konusunda üst akıl konusunda herkesin FETÖ´ye odaklandığını ifade eden Çavuşoğlu, ?İade edilmesi hususundaki beklentilerimizi kamuoyu ile paylaştık ve ABD´ye ilettik. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye´ye gelmek istediğini söyledi. 20-21 Ağustos´ta gelmek istiyordu. Daha sonra ?24´ünde gelebilir miyim´ diye iletti. Biz de olumlu karşıladık. John Kerry 24´ünde gelecek, 25´inde ayrılacak. Adalet Bakanlığımız darbe girişimi ile alakalı dosyayı hazırladıktan sonra beklentilerimizi bir kere daha aktarmak için Washington´a gitmeyi planlıyoruz. Yunanistan´a kaçanlar var, Almanya´ya kaçan savcılar var. İadesi için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Hepsini de isteyeceğiz. O zaman da kimin demokrasiden yana, uluslararası hukuktan yana olduğunu göreceğiz. Tüm dünyaya bunu anlatmaya çalışıyoruz. Parlamenter heyetler göndermeye başladık. Bunu da arttırarak devam ettireceğiz. Her gün büyükelçilerimize gelişmeler ile ilgili bilgiler aktarıyoruz. Büyükelçilerimiz de muhatapları ile temaslarda bulunuyorlar. Ben bu güne kadar 67 Dışişleri Bakanı veya bakan ile görüşme yaptım. Şu anda çok iyi bir şekilde çalışılıyor. Bugüne kadar 14 cumhurbaşkanı seviyesinde, 21 başbakan seviyesinde ve 200 bakan ile temasta bulunuldu. Her gün görüşmeler ile ilgili rapor da istiyoruz. Bizim açıklamalarımız son derece duygusallıktan öte gerçekler üzerinde sadedir. Küçük çocuğun da anlayabileceği bir düzeyde, en üst düzey bir siyasetçinin de anlayabileceği bir dilde anlatıyoruz. Anlamak isteyen rahatlıkla anlar. ?Bir asker, nasıl olur da kendi halkına helikopterden ateş açıyor ve bomba atıyor. Savaşlarda olur bu´ diyorlar. İnanamıyorlar bu görüntülere. Türk milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu da tüm dünya gördü ve hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Üst akılın tam olarak kim olduğu tüm incelemelerden sonra çıkar. Şuan da çok detaylı araştırma ve soruşturmalar devam ediyor. Halkımız ?bu darbe girişiminde Türkiye´ye destek vermeyen herkes üst akıl´ diyor. Bu darbe girişiminde, ?darbecilere değil de Türkiye´ye saldırmaya çalışan herkes üst akıl´ diyor. Bu algının oluşmasında suç benim milletimin değil? dedi.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı