?KENDİ VATANDAŞIMIZI YABANCILARA EZDİRİYORUZ?
SİYASET 29.07.2016 10:32:01 298 0

?KENDİ VATANDAŞIMIZI YABANCILARA EZDİRİYORUZ?

CHPli Adana Tümer, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada ?Uluslar arası İşgücü Kanun Tasarısı´nın yanlışlığını vurgularken , bu Kanun Tasarısı´yla ülkemizdeki mimar, mühendis, doktor ve şehir plancılarının yabancılara karşı ezdirilmeye çalışıldığına

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye´de çalışma izni muafiyetli yabancı akademisyenlere tanınacak ?Turkuaz Kart´ ile akademisyenlerin eşleri ile ergin olmayan veya bağımlı çocuğundan herhangi bir harç alınmamasının öngörüldüğünü dile getiren Tümer, ?Bu yasa tasarısı, ülkemize büyük bir yük getirirken birçok akademik meslek disiplininin yanı sıra zaten büyük bir kısmı işsiz ya da meslek dışı işlerde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları ve doktorları kendi ülkesinde adeta yabancı saymaktadır? dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda mimar, mühendis, şehir plancısı, doktor, işçi, emekli, esnaf ve işveren kesimini yakından ilgilendiren konularda yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.
TBMM´de görüşülmekte olan ?Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı´ hakkında kürsüden konuşan Tümer,  kanun tasarısının hizmet sunumunda vatandaşa değil yabancıya öncelik veren, vatandaşı için aradığı koşulları yabancıdan istemeyen, yabancıların serbest meslek mensubu olarak kendi adlarına kolayca hizmet sunmalarının önünü açarak kendi vatandaşı aleyhine haksız rekabet ortamı yaratan, yabancılara; nitelikleri bir yana, çalışma ve ikamet izni dahi almalarına gerek kalmaksızın muafiyet tanıyan bir niteliğe sahip olduğunu kaydetti.
?KENDİ VATANDAŞIMIZ YABANCIYA KARŞI EZİLİYOR?
Yasa tasarısıyla yabancı akademisyenlerin Türkiye´de daha avantajlı konuma getirilmesini sağlayan Turkuaz Kart´ın kendi mühendis, mimar, şehir plancıları ve doktorlarımız için büyük bir handikap olduğuna işaret eden Tümer, ?Çalışma izni muafiyetli Turkuaz Kart´lı yabancılar ve eşleri ile kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğundan harç alınmamasını öngörülmektedir. Bu yasa tasarısı, ülkemize büyük bir yük getirirken birçok akademik meslek disiplininin yanı sıra zaten büyük bir kısmı işsiz ya da meslek dışı işlerde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarını kendi ülkesinde adeta yabancı saymaktadır. Egemen ve sosyal devlet olgusu uluslar arası hukukta karşılıklı işlemek zorundadır. Türkiye, kendi vatandaşını yabancıya karşı ezdirmemeli ve öz evladı aleyhine taviz vermemelidir? dedi.

?ONARILMAZ YARALAR AÇILACAK?
Somut olarak sorunların çözümü için işgücüne katılım oranının yükseltilmesi, kayıtdışı istihdamın azaltılması gerektiğini kaydeden Tümer, ?Kayıtdışı ile ilgili önemli sorunlar yaşanan ülkemizde bir de yabancılara kayıtsız, belgesiz çalışma izni verildiği ve çocuk işçiliğinin artış gösterdiği düşünüldüğünde sosyal güvenlikteki açığın onarılmaz yaralar açması da kaçınılmazdır. Yüksek miktarda sosyal güvenlik destek primi ödeyen vatandaşların emekliliğinde ödenen aylık maaşlar karşılaştırıldığında vatandaşın eline geçen paranın düşük miktarlarda kaldığı aşikardır. Sosyal güvenlikteki idari ve kurumsal yetersizliklerin de bir an önce önüne geçilmelidir? diye konuştu.

BAĞ-KUR VE SSK´LILARIN SORUNLARINA DEĞİNDİ
Ülkemizde prim ödeme sisteminde de bazı karışıklıklar yaşandığını ifade eden Tümer, BAĞ-KUR ve SSK´lı çalışanlar ile emeklilerin sorunlarının çözülmesini istedi.  Ticaret Odası ve Esnaf Odası üyelerinin SGK çatısına rağmen emeklilik işlemlerinin halen BAĞ-KUR  ve SSK´lı olarak iki ayrı grupta sürdürülmesinin yanlışlığına değinen Tümer, şunları söyledi:

?Son 3.5 yılından bir gün fazla BAĞ-KUR´dan prim yatırmış esnafa emeklilikle ilgili yaş engeli çıkarılmaktadır. Bu haksızlığın bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Vatandaşlar, prim borçlarının ödeme yöntemi, miktarı ve emekliliğine yansıyacak yaşla ilgili sorularına net yanıtlar alamamaktadır. Ayrıca sosyal güvenliğe ayrılan kaynak da yetersizdir. Emekli maaşıyla geçinemeyen ve sürekli açık veren vatandaşlarımız hayatlarının son dönemlerinde endişeli bir yaşam sürmeye zorlanmaktadır. Sonuç olarak emekli maaşları günümüz şartlarına göre yükseltilmeli, emekli maaşları arasındaki uçurumlar giderilmelidir. Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin aylıkları gün geçtikçe erirken, Bağ-Kurlu esnafın yüzde 80´inin aldığı maaşın ortalaması 800 lira ile açlık sınırına tekabül etmektedir.  
?MAAŞ ZAMLARI HAKKANİYET TAŞIMALI?
Bazı Bağ-Kurlular maaşı yüksek olan SSK´dan emekli olabilmek için kendisini başka yerlerden sigortalı göstermekte ve kanun dışı yollara başvurmaktadır. Bu durumdaki vatandaşlara ve işverene nitelikli dolandırıcılık suçuyla dava açılmakta ve tüm emeklilik hakları iptal edildiği gibi aldığı emekli maaşları da gecikme faiziyle birlikte geri alınmaktadır. Enflasyonun aynı oranda seyrettiği ülkemizde memur emeklileri yüzde 11 civarlarında maaş zammı alırken Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin maaş zammı yüzde 7 oranında kalmaktadır. Maaşlara uygulanan zamlar memur emekli maaşına göre eşit oranda değerlendirilmelidir.?

?ESNAF VE İŞÇİNİN VE EMEKLİLİK SORUNU?
Türkiye´deki Bağ-Kurlu esnafın emeklilik hesaplamasında ilk işe başlangıç tarihi olarak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği´ndeki kaydının esas alındığını dile getiren Tümer, ?Maliye kaydıyla işe başlayan ancak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği´ne daha sonra kayıt yaptıran Bağ-Kur´lu esnafın emeklilik hesaplamasında ilk işe başlangıç tarihi olarak Maliye kaydı esas alınmalıdır.  Ayrıca İş-Kur´un proje uygulamasıyla işe başlayan SSK´lı çalışanların işbaşı eğitim programlarında geçirdiği süreç de emeklilikte prim gün sayısına dahil edilmemektedir. Vergi ödemeye başlamasına rağmen esnaf odasına geç kayıt yaptıran esnaf emeklilik esnasında mağdur edilmemeli, SSK´lı işçilerin işbaşı eğitim programlarında geçirdiği süreç de emekliliklerine yansımalıdır? diye konuştu.
?İŞVERENİN YÜKÜ AZALTILMALI?
Türkiye´de üretim ve istihdam sağlayan işverenle SGK arasında mahsuplaşma sorunu yaşandığını vurgulayan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, sözlerini şöyle sürdürdü:

?SGK tarafından birçok gereksiz belge istenen işverenin iş yükü bu nedenle artırılmaktadır. Mahsuplaşma uygulamasında işverenin teminat mektuplu beyanı esas alınmalıdır.  SGK işverenin gününde ödediği sigorta primlerinde yüzde 5 indirim uygulamaktadır ancak 10 kişi çalıştıran işverenle bin kişi çalıştıran işverene aynı oranda indirim sağlamaktadır. Üretimin ve istihdamın önünü açmak, işverenin vergi yükünü azaltmak amacıyla daha fazla işçi çalıştıran işverene daha fazla indirim uygulanmalıdır. İŞ-Kur aracılığıyla çalıştırılan işçilerin ödemelerinin zamanında yapılabilmesi amacıyla işçi maaşlarının gününden önce veya zamanında işveren aracılığıyla işçiye ödenmesi sağlanmalıdır. Tüm bu haksızlıkların giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını diliyorum.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli