KEMİK İLİĞİ NAKLİNDE ÇİFTE BİRİNCİLİK
SAĞLIK 22.01.2016 10:29:03 327 0

KEMİK İLİĞİ NAKLİNDE ÇİFTE BİRİNCİLİK

Adana´da ölümcül kan hastalıklarının tedavisinde uygulanan kemik iliği naklinde başarılı sonuçlar yüz güldürdü.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi´ndeki Erişkin Kök Hücre Nakli Merkezi, Sağlık Bakanlığı´nın 2014 yılı değerlendirmesine göre ülke genelindeki 69 merkez arasında 2 kategoride Türkiye birincilikleri elde etti. 2014´te 90 hastanın tedavi edildiği merkezde ?hastanın kendisinden nakil? ile ?hastanın kardeşi veya akrabasından nakil? sonrası kritik süreç olan ilk 100 günde tüm hastalar yaşatıldı.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Erişkin Kök Hücre Nakli Merkezi Klinik Program Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, kemik iliği nakli ve hücresel tedavide uluslararası düzeyde kalitenin göstergesi olan FACT-JACIE akreditasyonuna sahip olan merkezlerinin 2014 yılı sonuçlarına göre elde ettiği Türkiye birinciliklerinin sevindirici olduğunu belirtti.
Prof.Dr. Hakan Özdoğu, meslektaşı Prof. Dr. Can Boğa ile birlikte 2004 yılında kurdukları merkezde başlıca; akut lösemi, aplastik anemi, lenfoma, multiple myeloma, immun sistem bozukluğu, orak hücre hastalığı gibi kemik iliği nakli ve hücresel tedavilerden yarar görebilecek olan, iyi ve kötü huylu kan hastalıklarının tedavi edildiğini bildirdi.

HEM TEDAVİ HİZMETİ, HEM DE EĞİTİM VERİYOR
Prof.Dr. Hakan Özdoğu,?Hücresel tedavi alanında tedavi gereksinimlerini dünya standartlarında karşılayan, bilimsel gelişmelere katkıda bulunan, kendisini sürekli güncelleyen, çağdaş eğitimin yapıldığı, hasta, donör ve çalışan güvenliğini ön planda tutulduğu, uluslararası üstün nitelikli sağlık hizmetinin üretildiği önder bir sağlık kuruluşu olmak misyonumuzdur.? dedi.
Hem tedavi, hem eğitim hizmeti verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Başkent Üniversitesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Adana Erişkin Kemik İliği Nakli Merkezi´nde hastanın kendisinden, tam uyumlu kardeşinden veya akraba dışı gönüllü bir kök hücre bağışçısından nakil yapılabilecek olanaklara sahip olduğunu, uyumlu verici taramasının beklenemeyeceği acil durumlarda uyumsuz nakillerin de yapılabildiğini anlattı.
Sağlık Bakanlığı´nın 2014 yılı değerlendirmesini yorumlayan Prof. Dr. Hakan Özdoğu, söz konusu dönemde Türkiye genelinde 69 merkezde 3 bine yakın kemik iliği nakli yapıldığını, Başkent Üniversitesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Adana Erişkin Kemik İliği Nakli Merkezi´nin ise kapasitesine uygun olarak 90 nakil ile 8´inci sırada yer aldığını belirtti.

BAŞARI AVRUPA STANDARTLARIYLA EŞDEĞER
Prof. Dr. Hakan Özdoğu, ?Nakil sonrasında 100 gün değerlendirmesinde hem hastanın kendisinden yapılan nakillerde, hem de tam uyumlu akrabalardan yapılan nakillerde hasta kayıp oranı ?sıfır´ oldu. Yani nakil yapılan hastalarımızın tamamı ilk 100 günde yaşatıldı. Nakilden sonraki ilk 6 aylık değerlendirmede ise merkezimizde tedavi gören hastaların yaşama oranı yüzde 97 düzeyinde gerçekleşti. Bu oranlar Avrupa standartları ile eşdeğer düzeydedir? diye konuştu.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Erişkin Kök Hücre Nakli Merkezi Klinik Program Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, bir lösemi türü olan Akut Myeloid´te ise tedavi edilen hastaların yüzde 75´inde nakilden sonraki 3 yılda hastalığın tekrar etmediğini, bu sonuçların uluslararası ortalamaların üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli