?KAMUYA OLAN BORÇLARIN BAŞVURULARI 30 HAZİRAN´DA SONA ERECEK YAPILANDIRMA FIRSATI ÇOK ÖNEMLİ?
EKONOMİ 15.06.2017 14:27:52 409 0

?KAMUYA OLAN BORÇLARIN BAŞVURULARI 30 HAZİRAN´DA SONA ERECEK YAPILANDIRMA FIRSATI ÇOK ÖNEMLİ?

Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, yeni yapılandırma kanununun, kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini, vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında azaltıldığını, vergi aslına bağlı cezaların da tamamen silindiğin

Tunalı, yaptığı açıklamada, vatandaşların kamuya olan borç yükünü azaltacak, ?7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun" 27 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, vatandaşların bu kanundan yararlanması için bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. 
Vergi Dairesi Başkanı Tunalı, konuya ilişkin açıklamasında, yeni yapılandırma kanununun, kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini, vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltıldığını, vergi aslına bağlı cezaların da tamamen silindiğini belirtti.

Kanundan yararlanan vatandaşların, yıllık yüzde 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık yüzde 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyeceklerini vurgulayan Başkan Tunalı, ?Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Yarısını tahsil ediyor, yarısından vazgeçiyoruz. Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor? dedi.

Büyük rahatlık sağlayacak
Başkan Tunalı, vatandaşların, Yeni Yapılandırma Kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
?31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu Kanuna göre ödenebilecek. Ancak, önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar Yeni Yapılandırma Kanunu kapsamına alınmamıştır. Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaşlarımızın, 1 Temmuz 2016 - 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni Yapılandırma Kanunundan yararlanabileceklerdir.?

Trafik cezalarını da kapsıyor
Başkan Tunalı, çok sayıda vatandaşı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların da kanun kapsamında yapılandırılabileceğini belirterek, ?YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek? ifadelerine yer verdi.

Başvuru ve ödemeler

Yeni Yapılandırma Kanunu olan 7020 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurmalarının şart olduğunu belirten Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, bu sürenin uzatılmasına ilişkin Kanunda yetki bulunmadığından, sürenin uzamasının söz konusu olmayacağını bildirdi.

Ödeme kolaylığı

Başvuruların, bizzat bağlı olunan vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının ´gib.gov.tr´ adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabileceğine dikkati çeken Başkan Tunalı, ?Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerekiyor. Bu sürenin uzaması da söz konusu değil? diye konuştu.

Peşin ödeme teşvik ediliyor

Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesinin de teşvik edildiğini belirten Tunalı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

?Ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacaktır.?

Sorun yanıtlayalım

Kanunla ilgili her türlü soruların anında cevaplandırılabildiğini anlatan Tunalı, Gelir İdaresi Başkanlığının ?gib.gov.tr´ adresinden, vergi dairelerinden, AVM´lerde açılan bilgilendirme stantlarından ve 444 0 189 VİMER aracılığıyla merak edilen her konuya yanıt almanın mümkün olduğunu bildirdi.

Tunalı, ?Öncelikle mükelleflerimizden borçlu olup olmadıklarını sorgulamasını istiyoruz. Vatandaşlarımız borcu olup olmadığını çok kolay bir şekilde öğrenebilirler. Bizlerde kanunu toplumun her kesimine duyurmak için yoğun çaba sarfetmekteyiz. Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir Kanun olan yeni yapılanma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması yarar olduğunu belirtmek istiyoruz? dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli