GÜNDEM 9.06.2017 16:15:27 1233 0

"İSTİNAF MAHKEMESİ KARARININ SÖZLÜ İÇİN HUKUKSAL SONUCU NE OLACAK?"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kendisine atılan iki suçtan birinde beraat alırken diğer suçtan ise kendisine verilen 5 yıllık cezanın yeniden görüşülmesine Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edilecek olması dikkatlerden kaçmıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosundan medya kuruluşlarına gönderilen bir haberde Başkan Hüseyin Sözlü´nün Gaziantep İstinaf Mahkemesi tarafından beraat kararı aldığına dair ifadenin gelişmeleri tam olarak  yansıtmadığı bildirildi. 

Haberin veriliş biçimi hakkında gazetemize uyarıda bulunan kimi hukuçuların yanısıra Konuyla ilgili olarak bazı medya kuruluşlarında haberle ilgili değerlendirmeler  dikkat çekti.

?HUKUKÇULAR: BİR  AYRINTI GÖZDEN KAÇIRILIYOR?

Söz konusu değerlendirmelerde Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü hakkında edimin ifasına fesat karıştırdığı gerekçesiyle verdiği 5 yıllık hapis kararının, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının Belediye tarafından yapılan açıklamada beraat olarak nitelendirilmesinin önemli bir ayrıntının  gözden kaçırılması anlamına geldiğine dikkat çekildi.

Görüşüne baş vurulan  hukukçular "5 yıllık hapis cezasının bozulma kararında kesinlikle beraattan söz edilmiyor.." açıklamasını yaptı. Dosyanın iade gerekçesinde, savcılık delillerinin davada değerlendirilmiş olmasına karşın sanık tarafının bu haktan yararlandırılamadığı vurgulandı.

SÖZLÜ´YE TCK 53. MADDE TEHLİKESİ

Buna karşılık İstinaf kararının hukuki yorumunda Hüseyin Sözlü açısından büyük bir tehlikeyi içerdiğine de işaret edildi. Buna göre, Gaziantep İstinaf 10.  Ceza Dairesi Türk Ceza Kanunu´nun 53/1-a maddesi uyarınca hak yoksunluğu kararının alınmamış olmasını bir eksiklik  olarak değerlendiriyor.

O madde;

"BELLİ HAKLARI KULLANMAKTAN YOKSUN BIRAKILMA

Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten hak mahrumiyetine.." diyor.

Hukukçular, kararının Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yeniden görüşülüp karara bağlanması halinde, Hüseyin Sözlü´nün bu bağlamda halen riskli durumunu koruduğunu ifade ediyorlar. 

Öte yandan Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen basın bültenindeki  "30 Mart 2014 tarihi itibariyle Hüseyin Sözlü´nün ve  bürokratlarının Ceyhan Belediye´sindeki görevinin sona ermesi sebebiyle kesin ve geçici kabulü olmayan bir işte sorumluluğunun olamayacağı ve suçun belediye başkanı tarafından işlenmez suç olduğu.." şeklindeki sözler için de  "Suç İşlenmiş olsa da Ceyhan Belediye Başkanlığı dönemi sona erdiği için"  açılan davanın kabul edilmediği hususunun tam olarak yansıtılmadığına eleştiri yöneltiliyor. (vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı