İDLİP GERİLİMİ YÜKSELİYOR
DÜNYA 30.08.2018 16:43:04 3330 0

İDLİP GERİLİMİ YÜKSELİYOR

Rusya Savunma Bakanlığı´nın 1-8 Eylül´de Akdeniz´de tatbikat açıklamasının ardından, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye´de teröristlerin kontrolündeki İdlib´de bir şey yapılmaması halinde bölgedeki durumun daha kötüye gidebileceğini söylerken, ABD Dış

SPUTNİK´te yer alan habere göre Rusya Savunma Bakanlığı´nın İdlib´de militanlar tarafından kimyasal saldırı provokasyonuna hazırlanıldığını açıklamasının ardından 1-8 Eylül´de Akdeniz´de askeri tatbikat yapacağını duyurması, Kremlin´deki günlük basın toplantısında gündeme geldi.

´TERÖRİST YATAĞI´

Tatbikatın İdlib´deki durumla ilgili olup olmadığı sorusu üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov şunları söyledi:

"Suriye´deki durumun kötüleşmesi ihtimali var. İdlib´deki durum pek arzu edilir bir durum değil. Burası terörist yatağı haline geldi. Bölgedeki eylemsizlik sürerse pek iyi şeylerin işareti yok. Bu nedenle tedbirlerin arttırılması haklı ve bir gerekçeye dayanıyor.´´

´KİMYASAL PROVOKASYON´ UYARISI

Rusya Savunma Bakanlığı´nın İdlib´de militanların bir kimyasal saldırı provokasyonuna hazırlandığı ve bu provokasyonun Batı tarafından Suriye hükümet güçlerine saldırı gerçekleştirmek için kullanılacağı uyarısını yapmıştı.

Bakanlığa göre, Şam tarafından yapıldığı ileri sürülecek kimyasal saldırı, askeri harekat için bahane olarak kullanılacak.

HEM AMERİKAN HEM RUS GEMİLERİ BÖLGEDE

Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da ABD´nin Akdeniz´deki askeri varlığını arttırdığını, 25 Ağustos´ta ABD donanmasına ait destroyer gemisi Ross´un içinde 28 Tomahawk kruz füzesiyle birlikte Akdeniz´e girdiğini, bu füzelerle Suriye´nin her yerinin vurulabileceğini ifade etmişti.

Akdeniz´deki Rus tatbikatında ise Rus Deniz Kuvvetleri´nden 25 gemi, Rus Hava Kuvvetleri´nden 30 uçak yer alacak

ABD Dışişleri Sözcüsü: ´İdlib Konusunda Kaygımızı Ruslar´a İlettik´

Öte yandan VOA Amerika´nın Sesi internet sitesindeyer alan habere göre Suriye´de rejimin Rusya desteğiyle muhaliflerin bulunduğu son bölge konumundaki İdlib´e operasyon beklentisi Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün basın brifinginde de gündemdeydi.

Sözcü Heather Nauert, Amerika´nın Suriye özel temsilciliğine atanan James Jeffrey´nin Rusya´nın ABD büyükelçisiyle görüştüğünü ve Amerika´nın Suriye´de gerilim dozunun artmasından duyduğu endişeyi dile getirdiğini söyledi.

Nauert, Suriye´de şiddetin ve gerilim dozunun tırmanması ve bunun sivillere yönelik etkisi konusunda kaygıların Ruslarla paylaşıldığını belirtti.

Amerikalı yetkililerden dün Esat rejimine yönelik kimyasal silah uyarısı gelmiş, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ?İdlib´de ya da Suriye´nin başka bölgesinde kimyasal silah kullanılırsa ve bu doğrulanırsa hızlı ve uygun şekilde karşılık veririz? ifadesini kullanmıştı.

Sözcüye ?Suriye´de kimyasal silah kullanılacağı yönünde bir beklentiniz mi var?? diye soruldu. Dışişleri sözcüsü Nauert, ?Geçmişte Suriye´de rejimin Rusya´nın desteğiyle neler yapabildiğini gördük? yanıtını verdi.

Brifingde bir gazeteci, İdlib´e olası operasyonun konuşulduğu bir sırada Rusya´nın El Kaide bağlantılı El Nusra´nın kimyasal silah saldırısı hazırlığında olduğu iddiasını sordu. Sözcü, ?Daha önce de benzer iddialar gündeme getirdiklerini gördük. Sorumluluğu başka gruplar üzerine atmaya çalışıyorlar, biz buna inanmıyoruz? dedi.

Uluslararası basında Amerikalı yetkililerden oluşan bir heyetin Suriye´nin başkenti Şam´da Haziran ayında Esat rejiminin istihbarat yetkilileriyle görüştüğü iddiası yer almıştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert sözkonusu iddiayı yalanlayarak, ?Haberi gördüm, gerçeği yansıtmıyor. Böyle bir görüşme olduğuna ilişkin bilgim yok? diye konuştu.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı