?Her Gün, Bir, Kadın Cinayeti İşleniyor?
GÜNDEM 7.03.2016 14:18:29 874 0

?Her Gün, Bir, Kadın Cinayeti İşleniyor?

İMO Adana Şube Yönetim Kurulu üyeleri Duygu Argunşah ve Leyla Tan, 2002 yılından bu yana kadın cinayetlerinde inanılmaz bir tırmanış yaşandığını vurguladı

** İMO Adana Şube Yönetim Kurulu üyeleri Duygu Argunşah ve Leyla Tan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptıkları ortak yazılı açıklamada çarpıcı bilgilere yer verdi. Argunşah ve Tan, ?Kadın cinayetlerinde, her geçen gün daha da vahimleşen bir durumla karşı karşıyayız. 2002 yılından bu yana kadın cinayetleri inanılmaz bir tırmanışta. Son 15 yılda öldürülen kadın sayısı; 5 bin 469. Kamuoyuna yansıyanlarla oluşan bu rakamlar bile ülkemizde her gün bir kadın cinayetinin işlendiğini gösteriyor? şeklinde konuştu.

ADANA ? İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Duygu Argunşah ve Leyla Tan, insanların cinsiyeti, etnik kökeni ne olursa olsun eşit,  özgür ve barış içinde yaşadığı bir toplum özlemiyle, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ortak yazılı açıklama yapan Argunşah ve Tan, 8 Mart´ın 159 yıl önce New York´ta bir tekstil fabrikasında sömürüye karşı direnerek hayatını kaybeden 129 kadın işçinin anısına, tüm dünyada kadınların hak arama mücadelesinin simgeleştiği gün olduğuna dikkati çekti.

HER GÜN KADIN CİNAYETİ!
?Biz isterdik ki 8 Martları, kadına şiddetin ortadan kaldırıldığı, böylesi güzel günlere ulaşılmasını sağlayan mücadelelerin saygıyla anıldığı günler olarak coşkuyla kutlayalım? ifadelerine yer veren Argunşah ve Tan, ?Ama ne yazıktır ki, her geçen gün daha da vahimleşen bir durumla karşı karşıyayız. 2002 yılından bu yana kadın cinayetleri inanılmaz bir tırmanışta. Son 15 yılda öldürülen kadın sayısı, 5 bin 469. Kamuoyuna yansıyanlarla oluşan bu rakamlar bile ülkemizde her gün bir kadın cinayetinin işlendiğini gösteriyor? şeklinde çarpıcı istatistiki bilgiye yer verdi.

Öldürülen kadınların katillerini herkesçe bilindiğini, çoğunluğunun eş, sevgili, yakın akraba olduğunu ifade eden Argunşah ve Tan, ?Bahaneleri de biliyoruz; tayt giydi diye, yemeği yaktığı için, boşanmak istediği için, yeterince hizmet etmediği için, daha da sıralayabiliriz ama ne denli insanlık dışı olduğunu belirtmek için bu kadarı bile yeterli. Tabii bir de dillerden düşmeyen namus meselesini de ekleyelim.  Tecavüz edileni suçlamaya kadar götüren, hatta mağdurun bile kendini suçlu olarak görmesine neden olan, kadın bedenini erkeklerin kontrolü altında gören bu çağdışı zihniyet kadın cinayetlerini artıran baş faktörlerdendir? diye konuştu.

SADECE KINAMAK YETMEZ!

Kadına şiddeti kınamakla yetinilemeyeceğini vurgulayan İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Duygu Argunşah ve Leyla Tan, şunları söyledi:
?Şiddet sadece kınamakla yok olmaz, neden var, neden artıyor diye sorgulamalıyız, neden bitmiyor diye sorgulamalıyız ve sorgulamalarımız beraberinde mücadelemizi sürdürmeliyiz.

Evet, sorgulayalım; ülkemizde yetkililer, her fırsatta kadının kahkahası, konuşması, giyimi, hamileliği, kürtajıyla ilgili ahkam kesiyor. Kadının bireyselliğinin yok sayıldığı, kimi yaşamların yaşam sayılmadığı,  devlet görevlilerinin katledilen kadınların çıplak bedenlerini teşhir ettiği bir ülkede yaşıyoruz. Yasalara gelince bakanlığın adından kadını kaldırıp, kadını aile içinde tanımlayan, kadını yok sayan bir bakanlığın olduğu ülkede yasalar da kadını değil, bireyin yaşam hakkını değil aileyi kutsamak, çocuk doğurmayı teşvik etmek üzere düzenleniyor.Türkiye yasalarının kadını korumadığı,Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nin son kararıyla da tescillendi. AİHM, Selma Civek´in yaşam hakkını ihlalden Türkiye´nin, 50 bin Avro tazminat ödemesi kararını aldı.

?MÜCADELEDE KARARLIYIZ?
Erkek egemen bir çalışma alanı olarak görünen bir mesleğin mensupları olan biz kadın inşaat mühendisleri;  şantiyelerde, işyerlerinde kadın meslektaşlarımızın sorunlarını aşmasının, karşı karşıya kaldıkları cins ayrımcı yaklaşımın, ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için mücadele ederken mesleğimizde var olan sorunların, ülkemizdeki kadın sorununun bir parçası olduğunun bilincindeyiz.

Bu nedenle diyoruz ki, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran zihniyetin, kadın emeği başta olmak üzere emek sömürüsünün,  kadın katili ve tecavüzcü erkekleri koruyan erkek egemen yargının ve bu yargıyı yaratan sistemin karşısındayız. Ülkemizdeki bu karanlık tablonun kalkması için, kadın cinayetlerinin son bulması için yaşamın her alanında kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false