HAVA KİRLİLİĞİ VE HEKİMLER SEMPOZYUMU
YAŞAM 8.02.2016 13:04:40 293 0

HAVA KİRLİLİĞİ VE HEKİMLER SEMPOZYUMU

PROF. DR. KOCABAŞ: "KALP VE KALP DAMAR HASTALIKLARI, KOAH, ALZHEİMER VE AKCİĞER KANSERİ GİBİ HASTALIKLAR 200 YIL ÖNCE YOKTU"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, kalp ve kalp damar hastalıkları, KOAH, alzheimer ve akciğer kanseri gibi hastalıkların 200 yıl sonra risk faktörlerinin değişmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.
Prof. Dr. Ali Kocabaş, 3 bin üyesi ile Göğüs Hastalıkları alanında en büyük ailesi olan Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi tarafından düzenlenen ?Hava Kirliliği ve Hekimler Sempozyumu?nun açılışında konuştu.
Türk Toraks Derneği´nin geçen yıl 18 sivil toplum örgütü ile birlikte Temiz Hava Platformu´nu kurduğunu belirten Prof. Dr. Kocabaş, "Türk Toraks Derneği bu platformun ilkelerini benimsiyor çünkü bu platform kömürlü termik santralin halk ve çevre sağlığı üzerinde etkilerini izlerini temiz hava ve halk sağlığının korunması için çalışmayı hedefliyor? dedi.
Yumurtalık bölgesine 1 kilometre başına 12 tane termik santral yapılması planlandığını söyleyen Prof. Dr. Kocabaş, ?Bu ne demektir bu bölgedeki doğanın mahvolmasıdır. O bölgedeki insanların sağlığının mahvolması anlamına gelmektedir. Buna sessiz kalmak mümkün değil, sessiz kalınamaz. Ama bir sorun var sorun şu Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi´nin yaklaşık 170 tane üyesi var ve bu üyelerden yaklaşık 5 veya 7 tanesi burada neden hekimler bu konuya ilgili değiller? Neden hekimler bunları kendi sorumluluklarından biri olarak görmüyorlar?? diye konuştu.
Tarihte 200 yıl önce birçok hastalığın görülmediğini söyleyen Kocabaş, "2013 yılındaki küresel hastalık yükü çalışması sonuçları bize şuan en çok görülen hastalıkları şu şekilde sıralandırıyor; Kalp hastalıları, kalp damar hastalıkları, KOAH, alt solunum enfeksiyonları, alzheimer, akciğer kanserleri vs. Burada gördüğünüz gibi enfeksiyon tek alt solunum enfeksiyonları yani zatürree haricindeki tüm hastalıklar yeni hastalıklar. Yani bu hastalıların hiç birisi 200 yıl önce yoktu ve bu hastalıların enfeksiyon dışındaki hastalıkların tümü son 200 yılın hastalıkları. Onun için aklımıza şu sorular geliyor; 200 yıl önce yokken şimdi neden varlar? Neden bu hastalıklar 200 yıldan sonra ortaya çıktı? Ortaya çıkışında ortak neden veya nedenler var mı? Günümüzde uygulanan kontrol kuramları veya tedavi kuramları bu ortak nedeni veya nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik midir? Bu konuyu tartışmak istiyorum ki en azından bakış açımızı bu konuda netleşmesi açısından. Şimdi bunun için son 200 yılda ne olup bittiğini kısaca gözden geçirelim. Bunlardan birincisi en önemlisi son 200 yılda risk faktörleri değişti. Bunlar nasıl değişti? Son 200 yılda risk faktörleri olarak yetersiz beslenme, ev içi kirliliği, kötü hijyenik koşullar gibi risk faktörleri azaldı bu dönemde. Bu arada bilinmemiş olan risk faktörleri ortaya çıktı. Bunlar, tütün. İnsanlar hiç tütün içmezlerken ilk defa 1890´lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri´nde ilk sigara fabrikaları açıldı. Bu 1. ve 2. Dünya Savaşı´nda askerlere alıştırıldı. 1950´lerin başında Batı ülkelerinin erkekleri sigara içer oldu. 60´ların başında feminist hareketlerle kadın erkek yüzde 50 oranına ulaştı. Ama 1960´ların ortasında Amerikan Sağlık Bakanlığı bunun kansere yol açtığını anlayınca tütün enstitüsü az gelişmiş ülkelere gitti? şeklinde konuştu.
Sempozyuma Çukurova Bölgesindeki çeşitli hastanelerden gelen doktorlar, asistanlar ve Adana Barosu üyeleri katıldı.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı