FRANSA´DA SARI YELEKLİLERE KISA SÜRELİ ÖDÜN
DÜNYA 4.12.2018 14:41:38 411 0

FRANSA´DA SARI YELEKLİLERE KISA SÜRELİ ÖDÜN

Fransa´da akaryakıt vergisine uygulanacak ve 1 Ocak´tan itibaren geçerli olacak zam, Sarı Yelekliler eylemlerinin şiddetlenerek devam etmesi sebebiyle birkaç aylığına askıya alındı.

Fransa genelinde son 2 haftada yapılan 3 eylemin şiddetlenerek artması ve sosyal medyadan yürütülen Sarı Yelekliler eylemlerinin artırılma yönündeki kampanyası sebebiyle Fransa´daki gerilimi azaltmayı hedefleyen hükümet vergi zammını ertelediğini duyurdu. Hükümet partisi Yürüyen Cumhuriyet (LaREM) vekillerinin Ulusal Meclis´te Başbakan´dan vergi artırımının askıya alınmasını talep etmesi üzerine zammın birkaç aylığına yürürlüğe girmeyeceği açıklandı. 

Eylemlerin şiddetleneceği yönündeki bilgi akışı Fransız halkını da tedirgin etti. Birçok bölgede marketlerin boşaltıldığı, temel gıda ihtiyaçlarının Fransızlar tarafından evlerde stoklandığı öğrenildi. 

Genel eylemlerin şiddetlenerek artırılacağı yönündeki haberler hükümetin geri adım atmasını sağlarken vergi zammının askıya alınması Fransa´nın en güçlü iş adamı derneği MEDEF tarafından da olumlu karşılandı.  

?İLK RAUNDU SARI YELEKLİLER KAZANDI?

Öte yandan gelişmeyi, ?Fransa´da 17 Kasım´dan bu yana giderek artan bir halk desteğiyle büyüyen ?Sarı Yelekliler Hareketi´, hükümet ile 3 haftadır sürdürdüğü bilek güreşinin ilk raundunu kazandı,? yorumu ile değerlendiren VOA Amerika´nın Sesi internet sitesi şunları kaydetti:

?Pazartesi günü Başbakan Philippe ile görüşen tüm muhalefet liderleri, Sarı Yelekliler ile derhal diyaloğa geçilmesi için "moratoryum" ilan edilmesini, yani vergi artırımlarının durdurularak, konu hakkında tüm taraflar tartıştıktan sonra yeni düzenlemelerin getirilmesini istedi.

Bu sabah Philippe´in "ılımlı sarı yelekliler" olarak adlandırılan ve hükümetle diyaloğu savunan bir grup ile bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak hükümet geri adım atmadan tüm görüşme çağrılarını reddeden, ?ölüm tehdidi´ aldıklarını açıklayan bir grup Sarı Yelekli, can güvenlikleri tehlikede olduğu için Başbakan ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

Bunun üzerine Başbakanlık kaynakları, Sarı Yelekliler ile buluşmanın resmen iptal edildiğini, Philippe´in iktidar partisi Republique En Marche´ın grup toplantısında hükümetin çözüm önerilerini açıklayacağını bildirdi. Başbakanlık kaynakları AFP haber ajansına, Philippe´in ülke genelinde yapılacak bir Moratoryum ile bir süre konunun tartışılacağını ve bu süre içinde akaryakıt vergilerine getirilen zammın uygulanmayacağını duyurdu.

Sarı Yelekliler: "Önemli bir ilk adım"

Haber üzerine açıklama yapan Sarı Yelekliler hareketinin sözcüleri, bu açıklamanın "önemli bir ilk adım" olduğunu ancak yeterli olmadığını, hükümetten yoksulların alım gücünü artırması için daha radikal ve büyük adımlar beklediklerini açıkladı. Sarı Yelekliler, bu açıklamaya rağmen 8 Aralık Cumartesi günü öngördükleri eylem çağrısından vazgeçmediklerini de dile getirdi.

Muhalefet partileri de hükümetin "geç kalan" bir açıklama yaptığını belirterek, artık moratoryumdan daha ileri açıklamalar beklediklerini söyledi. Aşırı sağ Ulusal Bütünleşme hareketi lideri Marine Le Pen, Twitter hesabından "Moratoryum sadece bir erteleme anlamına geliyor. Elbette bu adım yoksullukla mücadele eden halkın beklediği önemde değil" mesajını paylaştı.

8 Aralık´ta çifte eylem

Ancak Paris´te aynı tarihte Yeşiller Partisi´nin çevre için yürüyüş yapacak olması yetkilileri endişelendiriyor. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Yeşiller ile Sarı Yelekliler´in aynı anda eylem yapmasını tehlikeli bulduğunu ve organizatörleri çevre eyleminden vazgeçmeye çağırdı.

Yeşiller ise, BM İklim Konferansı COP 24 dolayısıyla düzenledikleri eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, Sarı Yelekliler´den kendi eylemlerine destek vermelerini istedi.

´Sarı öfke´ Marine Le Pen´e yaradı

Bu arada ülkeyi sarsan Sarı Yelekliler hareketinin en çok hangi muhalefet partisinin işine yaradığına ilişkin Ifop-Fiducial tarafından Paris Match için yapılan bir anket, ´sarı öfkenin´ en çok Marine Le Pen´in oylarını artırdığını ortaya koydu.

Ankete göre, Le Pen´in popülaritesi 5 puan artarak yüzde 34´e yükseldi. Radikal sol muhalefet lideri Jean Luc Melenchon ise 1 puan kaybederek yüzde 33´e geriledi. Marine Le Pen, Sarı Yelekliler hareketinden bir ay kadar önce yüzde 20 civarında oy desteğine sahipti. Özetle sadece bir kaç ay içinde 13 puan kazandı.

Merkez sağ muhalefet Cumhuriyetçiler´in lideri Laurent Wauquiez ise 3 puan kaybederek yüzde 20´ye geriledi.?

 

 İHA/HABER MERKEZİ

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false