FBI´IN  KAVANAUGH RAPORUNA TEPKİLER
DÜNYA 5.10.2018 00:30:10 411 0

FBI´IN KAVANAUGH RAPORUNA TEPKİLER

FBI Başkan Donald Trump´ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği yargıç Brett Kavanugh´la ile ilgili cinsel saldırı iddialarına ilişkin raporunu tamamladı. Cumhuriyetçiler raporu ?kapsamlı?, Demokratlarsa ?yetersiz? buldu.

Bu arada Anayasa mahkemesi ve Kongre önünde de Kavanaugh protestosu düzenlendi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde habere göre FBI raporunun içeriği kamuoyuyla paylaşılmadı ancak 9 kişinin ifadesine başvurularak hazırlanan yaklaşık bin sayfalık raporu kapalı kapılar ardında güvenli bir odada inceleyen senatörler raporu değerlendirdi. Senato Adalet Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Chuck Grassley raporun ?yanlış bir davranışa ilişkin bir ipucu? içermediğini söyledi.

Reuters haber ajansına bilgi veren bir kaynağa göre, raporda gündem değiştirecek bir içerik yok.

FBI raporu, prosedür gereği Kavanaugh´ya ilişkin iddiaların doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda bir değerlendirmede bulunmuyor. Yalnızca soruşturma kapsamında görüşülen kişilerin ifadelerini raporlaştırıyor.

Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell FBI´ın soruşturma kapsamında ifade veren tanıkların Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı iddialarını destekleyecek bilgi vermediklerini söyledi. Cumhuriyetçi iki kararsız senatör Susan Collins ve Jeff Flake de raporu tatminkar bulduklarını söyledi. İki senatör Senato´da yapılacak onay oturumunda Kavanaugh´ya destek için FBI soruşturmasını şart koşmuştu. Senatodaki Cumhuriyetçi Senatörler Brett Kavanaugh´nun Anayasa Mahkemesi üyeliğini onaylama konusunda kararlı. 

Demokrat senatörlerse FBI raporuna tepkili. Demokrat partili senatörler FBI raporunun içeriğine değinmedi ancak raporun kapsamının dar tutulmasını ve kısa sürede tamamlanmasını eleştirdiler. Basına yansıyan haberlere göre FBI soruşturma kapsamında cinsel saldırı iddiasını gündeme getiren Christine Blasey Ford ve iddiaların hedefindeki Brett Kavanaugh´nun ifadesine başvurmadı. Senato Adalet Komisyonu´nun kıdemli üyesi Demokrat senatör Dianne Feinstein ?Eksik bir soruşturmanın ürünü gibi görünüyor? sözleriyle raporu eleştirdi. Feinstein, ?Demokratlar soruşturmanın kapsamının dar tutulması konusunda mutabık kaldı ama Beyaz Saray FBI´ın elini kolunu bağlasın da demedik? ifadelerini kullandı.

5 gün içinde soruşturmayı tamamlayan FBI raporu Beyaz Saray´la da paylaştı. Beyaz Saray, raporun paylaşılmasından sonraki ilk açıklamasında, Anayasa Mahkemesi yargıçlığı için aday gösterdiği Kavanaugh´ya desteğini sürdürdü.

Beyaz Saray sözcüsü Raj Shah, ?Senato´nun Kavanaugh´nun adaylığına onay vereceğinden eminiz? dedi. CNN´e konuşan sözcü ?Bu tamamlayıcı FBI soruşturmasıyla Senato´nun sorularının cevap bulduğu kanısındayız? dedi.

Sözcüye göre, FBI soruşturma kapsamında 10 tanıkla irtibata geçti, bunların dokuzuyla görüştü. Sözcüye göre ifade veren tanıkların hiçbiri Christine Blasey Ford´un ifadesini destekleyecek bilgiler vermedi.

FBI´ın Kavanaugh raporu sonrasında sokak da tepkiliydi. Eylemciler hem Anayasa Mahkemesi önünde hem de Senato önünde protesto gösterisi düzenledi.

Senatörlerin çalışma ofislerinin bulunduğu bina önündeki protesto gösterisinde gözaltına alınanlar oldu.

Trump: ?Halk durumu siyasetçilerden daha iyi anlıyor?

Trump Kavanaugh konusunda bir kez daha Twitter´dan Demokratlar´ı hedef aldı.

Trump mesajında, ?Yargıç Kavanaugh´ya karşı sert ve adil olmayan muamelenin seçmen üzerinde inanılmaz olumlu bir etkisi oldu. Halk durumu siyasetçilerden daha iyi anlıyor. En önemlisi de bu kişinin hayatının kötü niyetli rezil Demokratlar ve desteksiz iddialar tarafından mahvedilmeyeceği gerçeğidir? ifadesine yer verdi.

Senato´nun Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell Senato´nun Cuma günü toplanmasından 1 saat sonra Kavanaugh´nun adaylığı konusunda prosedürel bir oylama yapılması için girişimde bulundu.

Senatör McConnell, Kavanaugh için artık son oylama niteliğinde bir oturum yapılması için de dilekçe verdi. Eğer bu talep kabul edilirse, Senato´da yapılacak oturumda Kavanaugh´nun adaylığı konusunda tartışma süresi kısıtlanacak ve Senato´da nihai oylamadan önce geçmesi gereken 30 saatlik bekleme süresi için de süreç işlemeye başlayacak.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli