EVRİM TEORİSİNİN MÜFREDETTAN ÇIKARILMASI DÜNYADA YANKI  BULDU
GÜNDEM 25.06.2017 22:16:30 2376 0

EVRİM TEORİSİNİN MÜFREDETTAN ÇIKARILMASI DÜNYADA YANKI BULDU

Türkiye´de ?evrim teorisinin´ lise eğitim müfredatından kaldırılması ABD ve dünya basınında geniş yer alerken , çok sayıda uluslararası gazete, TV, yayın kuruluşu, STK ve bilimsel kuruluş kararı eleştirdi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Türkiye´de çocukların evrim teorisini ancak üniversitede eğitimleri sırasında öğrenebileceklerine dikkat çekilirken, Türkiye´nin kurucu değerleri ve laik yapısından uzaklaştırıldığı yorumları yapıldı.

Amerikan Ulusal Bilim ve Eğitim Merkezi (National Center for Science and Education) alınan karar sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, evrim öğretiminin İslamcı köktenci grupların ve politikacıların gayretleri nedeniyle periyodik olarak tartışmalı hale getirildiğini belirterek, ?Evrim teorisi Türkiye´de yok oldu" ifadesini kullandı.

?Türkiye eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle daha muhafazakarlaştırılıyor´

CNN, ilk kez halk oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi´nin Türkiye´yi daha muhafazakar hale getirme konusunda adımlarını eğitim sistemindeki yaptıkları değişikliklerle gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Newsweek dergisi, evrim teorisinin müfredattan kaldırılması sonrasında, ?Türkiye´de eğitimin´ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve muhalifleri arasında ´savaş alanına´ dönüştüğünü öne sürdü. Dergi, Darwin´in evrim teorisinin lise eğitim müfredatından kaldırılmasının bu savaşı daha da körüklediği kaydetti.

?Evrim teorisine en fazla karşı çıkan ülkeler Suudi Arabistan ve Türkiye´

Newsweek, evrim teorisinin dünyada çoğunlukla Müslüman olan ülkelerde tartışıldığını, 2011 yılında yapılan evrim teorisi karşıtlığıyla ilgili bir araştırma sonuçlarına göre, Darwin´in evrim teorisine en fazla karşı çıkılan ülkenin yüzde 75 oranla Suudi Arabistan olduğu bu ülkeyi de yüzde 60 oranla Türkiye´nin izlediği belirtti.

Dergi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a yönelik yapılan eleştirilerde, ?79 milyonluk bir ülkede giderek daha İslamcı ve otoriter bir yönetm sistemi uygulamaya teşvik etmekle suçlandığını ? yazdı.

Yorumlarda Erdoğan´ın eğitim sisteminin gençleri "dindar nesiller" yetiştirmek adına imam hatip okullarına kaydolmaya yönlendirdiği kaydedildi. Erdoğan ve AKP hükümetinin dini çalışmalarını yoğunluklu bir şekilde arttırdığı öne sürüldü.

?Karara büyük tepki´

New York Times, ?Türkiye´de eğitim müfredatından evrim teorisinin kaldırılması laikleri kızdırdı´ başlığıyla verdiği haberde çeşitli eleştiri ve görüşlere de yer verdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın hükümetinin, ´ülkenin laik yapısına karşı başlattığı girişimler´ çerçevesinde son olarak evrim kavramını lise müfredatından kaldırmakla çok şiddetli bir şekilde eleştirildiğini kaydetti.

Gazetede geniş bir şekilde yer alan konuyla ilgili haberde, geçen hafta yetkililer tarafından yapılan resmi açıklamada, Eylül ayından itibaren başlayarak ders kitaplarında evrimle ilgili bölümlerin kaldırılacağının duyurulması sonrasında laik Türkler´in bu karara büyük tepki gösterdiği belirtildi.

?Müfredatta Atatürk azaldı İslam arttı´

New York Times, muhafazakar bir Müslüman olarak tanımladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın 1923 yılında laik bir anlayışla kurulan ülkenin ´laik çizgisini değiştirme çabaları´ konusunda endişelerin giderek derinleştiğini belirtti.

Gazete haberinde laik bir öğretmen birliği olarak tanımladığı Eğitim-Sen başkanı Feray Aytekin Aydoğan´ın, ?laik ve bilimsel eğitiminin son kırıntıları kaldırıldı? sözlerine de yer verdi.

New York Times, bazı analistlerin görüşlerine dayandırdığı haberinde, son beş yılda Erdoğan hükümetinin müfredatta İslam´a olan referanslarını artırdığını, Türkiye´nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün fikirlerine atıfta bulunan bazı referansları da müfredattan kaldırdığını kaydetti. Ayrıca, Erdoğan´ın imam hatip liseleri olarak bilinen dini okulların sayısını artırdığı ve dindar bir genç Türk kuşağını yetiştirme çabasında olduğu yorumu yapıldı.

?Türkiye´nin ikinci bir İran´a dönüşme ihtimali yok´

New York Times, konuyla ilgili haberinde 1979 İslam Devrimi´nin gerçekleştiği İran´la Türkiye´yi de kıyasladı. Gazete, Türkiye´nin ikinci bir İran´a dönüşme ihtimali olmadığının altını çizdi. Gerekçesini de şöyle açıkladı:

?Türkiye´nin ikinci bir İran´a dönüşme ihtimali bulunmuyor. Ülkenin laiklikle olan sıkıntılı ilişkisi Erdoğan´ın göreve başlamasından önce de vardı. Teknik olarak Türkiye´de cami ve devlet, Atatürk´ün günlerinde bile asla tamamen ayrılmadı. Bunu yapmak yerine din devletin kontrolü altına alındı. İslam düşüncesini meşrulaştırma süreci kısmen 1980´de darbe yapılarak iktidara gelen ve komünizme karşı potansiyel bir tampon vazifesi olarak görülen Kenan Evren´in yönetimi sırasında başladı. Erdoğan´ın AK Partisi İslamcılarla kafaları karıştıran bir ilişkide. AK Partililer şeriat yönetimi taraftarı olmak yerine kendilerini muhafazakar olarak tanımlamayı tercih ediyorlar.?

EVRİM TEORİSİNİN MÜFREDATTAN ÇIKARILMA GEREKÇESİ: TARTIŞMALI VE ANLAŞILMASI ZOR OLMASI

 

Geçtiğimiz günlerde medyada yer alan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, evrim teorisinin yeni müfredattan çıkarıldığını açıklamıştı. . Gerekçe evrimin tartışmalı ve anlaşılması zor olması.

 

?Hayatın Başlangıcı ve Evrim´ ünitesi artık ders kitaplarında yer almayacak. Alparslan Durmuş yeni müfredatın tanımında, "Tartışmalı konuları öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana sahip olmadıkları kademelerde devre dışı bıraktık. Lise 9. sınıf biyoloji dersindeki ?Hayatın Başlangıcı ve Evrim´ ünitesi de henüz bu tartışmayı yürütebilecek öncüllere sahip olmadıkları için lisans eğitimine ertelendi? demişti..

 

Durmuş, 2017-2018 eğitim yılında uygulanmaya başlanacak müfredata, yerli ve milli değerleri katmaya çalıştıklarını söylemiş ve  yeni müfredatta, ilkokuldan liseye 51 programda değişiklik yapıldığını kaydetmişti.

 

Programlara son halinin , Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın onayı ile verildiği bildiriliyor.

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da Ocak ayında yaptığı açıklamada, "Evrim teorisi zaten bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teoridir. İlla bu teori, mutlaka okutulacak diye bir kural yok" demişti.

 

Charles Darwin´in evrim teorisi, yaradılışa inanan Hıristiyan ve Müslümanlar tarafından reddediliyor. Müfredattan kaldırılan ünitede, ?Evrim, canlı ve cansızların uzun bir süreç içinde geçirdiği ve geçirmekte olduğu değişiklikleri açıklar? şeklinde anlatılıyor ve Darwin dışında doğa bilimci Jean-Baptiste Lamarck´in teorilerine de yer veriyordu.

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false