ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNDE KARŞILIKLI BEKLENTİLERDEN SÖZ EDİLDİ
DÜNYA 16.05.2017 21:30:18 243 0

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNDE KARŞILIKLI BEKLENTİLERDEN SÖZ EDİLDİ

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez yüz yüze görüştü - Beyaz Saray´da gerçekleşen ve 20 dakika süren görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında, Erdoğan´ın YPG konusundaki açıklamaları öne çıktı.

Beyaz Saray´da ABD Başkanı Trump´la bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. YPG/ PYD´nin muhatap alınması mutabakata uygun değil. Gülen ile ilgili beklentilerimizi açıkça ifade ettik" dedi ve şunları kaydetti:

"Sayın Trump´ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız karşılıklı çıkarların yanında küresel barış ve istikrar için de son derecede önemlidir. Esasen ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlar içinde yakın işbirliği içindeyiz. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Diyalog ve dayanışmamızı artırma kararındayız. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. YPG/ PYD´nin muhatap alınması mutabakata uygun değil. Gülen ile ilgili beklentilerimizi açıkça ifade ettik"

Cumhurbaşkanı, "Bugün temeli atılan yeni dönem hayırlı olsun" şeklinde temenni de dile getirdi. Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olarak Fethullah Gülen´in iadesi konusundaki beklentilerini de Trump´a açıkça ifade ettiğini vurguladı.

/resimler/2017-5/16/2136499406187.jpg

Erdoğan görüşmede, Türk-Amerikan ilişkilerinin mevcut durumunu, Suriye ve Irak´ta atılacak ortak adımları, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirme yollarını ele aldıklarını da dile getirdi.

Cumhurbaşkanı, Trump´ın, Şam rejiminin (Han Şeyhun´a) kimyasal saldırısına misilleme olarak attığı adımı yerinde bulduğunu dile getirdi, geçmişte yapılan yanlışların telafisinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, Türkiye-Amerika ilişkilerinin küresel istikrar için çok önemli olduğunu da vurguladı. Cumhurbaşkanı, ekonomi,savunma ve enerji alanında işbirliği önemli ded

ABD BAŞKANI TRUMP´IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

ABD Başkanı Trump ise, "Erdoğan´ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Türk halkı son derece korkunç terör saldırıyla karşılaştı. Türk halkımıza desteğimizi sunuyoruz. Türkiye´yi DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı destekliyoruz. Suriye´deki Türkiye´nin çabalarını memnuniyetle karşılaşıyoruz" diye konuştu ve şunları söyledi:

"Erdoğan´ı konuk etmekten şeref duyuyorum. Türkiye komünizmle savaşta önemli bir ülkeydi. Sovyetlere karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. Onların muhteşem cesareti Kore´deki bizim unutmadıklarımızdandır. Şu anda terörle mücadelede ortak bir düşmanımız var ve beraber çalışmak istiyoruz. Türk halkına desteğimizi sunuyoruz. Türkiye´yi terörle mücadelede PKK DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı destekliyoruz. Tüm bu yaşananlar insanlık vicdanını yaralıyor Suriye´deki şiddet. Barışçıl bir sonuç için gerçekleşen çabaları takdir ediyoruz" 

Trump, Erdoğan´ı görüşmenin yapılacağı salonun kapısında karşıladı. İki liderin görüşmesi 20 dakika sürdü. Görüşmeden önce kameraların karşısına geçen Trump, kısa bir açıklama yaptı.

Trump, "Erdoğan´ı karşılamak büyük bir onur. Uzun ve zorlu bir görüşme olacak. Somut konular üzerinde konuşacağız ve ardından bir yemek yiyeceğiz" dedi.

Erdoğan-Trump görüşmesi iki ülke ilişkileri açısından son yıllardaki en önemli görüşmelerden biri olarak nitelendiriliyor.

İki lider basın açıklamaları sonrasında medya mensuplarından soru almadılar, ancak bir gazeteci Trump´a Ruslarla yaptığı son görüşmeyi sordu. Trump da bu görüşmenin çok başarılı olduğunu dile getirdi.

Amerikan basını, Trump´ı Ruslarla görüşmesinde gizli bilgileri ifşa etmekle suçluyor.

Erdoğan´ın  Trump ile görüşmesinin ardından Türkiye´nin Washington Büyükelçiliği´nde Amerikalı kanaat önderlerini kabul etmesi ve  Amerikalı şirketlerin CEO´ları ve Fon yöneticileri ile yine Washington Büyükelçiliği´nde kabul etmeSi bekleniyor.

iha/Haber Merkezi

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false