EKONOMİNİN CAN DAMARLARI KARARNAME İLE VARLIK FONUNA
SİYASET 5.02.2017 23:31:14 385 0

EKONOMİNİN CAN DAMARLARI KARARNAME İLE VARLIK FONUNA

Aralarında Ziraat Bankası, PTT, BOTAŞ, BİS ve Türksat gibi dev kuruluşların yer aldığı bir grup kamu varlığının daha Sayıştay denetimi dışı bir konuma sokulması tepkilere yol açıyor

Bakanlar Kurulu´nca; Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye Petrolleri AO, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ´nin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ´nin yüzde 6,68 oranındaki Hazine´ye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Türkiye Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı. Başbakanlık´tan yapılan yapılan açıklamada, Türkiye Varlık Fonu´nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak ?Stratejik Yatırım Planı´ çerçevesinde yöneteceği kaydedildi. Öte yandan Antalya, Aydın, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Muğla´daki mülkiyeti Hazine´ye ait 46 taşınmazların tahsisleri kaldırılarak Türkiye Varlık Fonu´na devredildi.

CHP I Tekirdağ MilletvekiliÖztrak 24 Ocak günü yaptığı açıklamada "Kamu varlıklarını Varlık Fonuna devretmek hangi olağanüstü halin icabıdır?" diye sormuş ve ?İktidar denetimden hoşlanmadığı için bir paralel bütçe arayışına girdi ve Varlık Fonu´nu kurdu. Farklı ülkelerde bu tür fonlar var ama Türkiye´deki gibi değil. AKP devletin tüm mallarını bu fona koyup uluslararası piyasalardan borç almaya çalışacak. Sayıştay denetimi olmayacak, böylece hiçbir denetim olmadan iktidar katrilyonluk kaynağı kullanabilecek? demişti.

Verilen bu kararla ilgili sosyal medya üzerinden CHP 25 ? 26. dönem Eskişehir Milletvekili Prof.Gaye Usluer, ?Kamuoyu tarafından yakından bilinen şirketler ve bazı firmalar Varlık Fonu´na devredildi. Hükümetin SIFIRı tükettiğinin resmidir.? dedi.

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu atamaları yapıldı

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi´ne göre Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliklerine Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan atandı.

TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİYLE AMAÇLANANLAR

Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulması ile ilgili olarak  Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete´de Ağustos ayında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Başbakanlığına bağlı  Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulması öngörülmüştü..

Şirketin  stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirilmesi amaçlanmıştı. .

Şirketin 50 milyon lira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu´ndan karşılanacak. Tamamı ödenmiş olan bu sermayeyi temsil eden paylar Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olacağı ve şirketin hisse senetleri nama yazılı olacak. ve şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanacağı da öngörülmüştü. .

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ile bağlı şirket veya iştirakleri ile fon ve bünyesinde kurulacak alt fonları kapsayan 3 yıllık stratejik yatırım planı yönetim kurulu tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunun onayıyla yürürlüğe girecek.

Türkiye Varlık Fonu´nun kaynakları, Özelleştirme Yüksek Kurulunca özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluş ve varlıklarla Özelleştirme Fonu´ndan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından oluşacak. Gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde elde edilen, tescile tabi olabilen diğer her türlü değer, ilgili siciline veya kütüğüne Türkiye Varlık Fonu adına tescil edilecek.

BAĞIMSIZ DENETÇİLERE HAVALE

Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak ve şirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyacak.

Türkiye Varlık Fonu´nun mal varlığı ile şirkete yönetilmek üzere devredilen varlık ve haklar şirketin mal varlığından ayrılacak.

?KAMU MALLARININ SAYIŞTAY DENETİMİ OLMAYAN FONA DEVRİ NEYİN NESİ??

Anayasa´nın 121. maddesine göre OHAL´in gerekli kılmadığı konularda KHK çıkarılmayacağını hatırlatan CHP´li Öztrak 24 Ocak günü yaptığı açıklamada "Kamu varlıklarını Varlık Fonuna devretmek hangi olağanüstü halin icabıdır?" diye sormuştu.

Milli Piyango ve çok sayıda kamu varlığının  17 gün önce çıkarılan KHK ile Varlık Fonu´na devredilmesinin ardından  yeni yayınlanan yeni KHK´de yine Sayıştay denetimine tabii olmayan Varlık Fonu ile ilgili bölümler yer alması  eleştirilere yol açtı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, son kararnamenin 9. maddesi ile ilgili Twitter hesabından çarpıcı sorular sordu ve "OHAL kararnameleriyle, Sayıştay denetimine tabi olmayan Varlık Fonu´na sürekli kamu varlığı ve imtiyazı transfer etmek neyin nesidir?" ifadelerini kullandı.Anayasa´nın 121. maddesine göre OHAL´in gerekli kılmadığı konularda KHK çıkarılmayacağını hatırlatan CHP´li Öztrak, "Kamu varlıklarını Varlık Fonuna devretmek hangi olağanüstü halin icabıdır?" diye sordu.

CHP´li Öztrak, ?İktidar denetimden hoşlanmadığı için bir paralel bütçe arayışına girdi ve Varlık Fonu´nu kurdu. Farklı ülkelerde bu tür fonlar var ama Türkiye´deki gibi değil. AKP devletin tüm mallarını bu fona koyup uluslararası piyasalardan borç almaya çalışacak. Sayıştay denetimi olmayacak, böylece hiçbir denetim olmadan iktidar katrilyonluk kaynağı kullanabilecek? dedi.

Öztrak, ?Bunların tümünü Anayasa Mahkemesi´ne taşıyacağız çünkü bunlar hesap vermeden harcama yapabilmek için atılan adımlar. Bunlara evet dememiz, mümkün değil. İtiraz noktasında tüm argümanları kullanacağız? dedi.

KARARNAME´DE DE DENİYOR?

/resimler/2017-2/5/2333261624458.jpg

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli