?DÜZENLEME SEKTÖR İÇİN BİR MİLAT?
EKONOMİ 24.08.2016 11:46:38 231 0

?DÜZENLEME SEKTÖR İÇİN BİR MİLAT?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2. el araç ticareti yapacaklara ?yetki belgesi? zorunluluğu getiren düzenleme, sektörde memnuniyet yarattı.

İlgili tarafların görüşüne sunulan ?İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik? taslağında yer alan düzenlemeler için yıllardır yoğun bir mücadele veren, galerici esnafının çatı kuruluşu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu´nun (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, duydukları memnuniyeti dile getirerek, ?Çabalarımız artık meyvesini veriyor. Bu düzenleme sektörümüz için bir milat olacak? dedi. Aynı zamanda Başkent Otomobilcileri Derneği (BOD) ve otomotiv alışveriş ve yaşam merkezi Otonomi´nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Erkoç, çabalarının hükümet nezdinde kabul görerek yasal bir düzenleme halinde somutlaşmasının, kendileri için son derece sevindirici olduğunu ifade etti.

Erkoç, taslağının ilgili tarafların görüşüne sunulduğunu ve son şekli verilerek önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini belirtirken, ?Artık ikinci el araç ticaretine bir standart geliyor; her önüne gelen araç alıp satamayacak, bu iş kurumsallaşacak, mesleğin saygınlığı artacak. Sektörde kayıt dışılık ve tüketici mağduriyeti sona erecek? diye konuştu.

?Önderlik etmenin haklı gururunu duyuyoruz??

Ülkede ikinci el araç ticareti ile iştigal eden 100 bin dolayındaki kişiden 65-70 bininin kayıt dışı olduğuna işaret eden Erkoç, ?Devletimiz vergi kaybına uğruyor. Toplum sağlığını tehdit, tüketici haklarını ihlal eden kaçak apartman altı galeriler var, internet sitelerinde ya da ayaküstü, vekâletle satış yapan kişiler var. Kilometresi ile oynanmış, hasarlı araçları bilmeden alan vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşayabiliyor. Sektörümüzde çeşitli suistimaller ve güven problemi yaşanıyordu? dedi. Erkoç, bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek için yıllardır mücadele verdiklerini ve sektörde köklü reformun artık hayata geçme noktasına geldiğini belirtti.

Bu işe önderlik etmenin haklı gururunu yaşadıklarını da ifade eden Erkoç, şunları söyledi:

?Başından beri hükümetimizle istişare halindeyiz ve çalışmalara aktif biçimde katılıyoruz. MASFED adına 2010 yılında hükümetimize sunduğumuz ikinci el otomobil ticaretini düzenleyen kanun teklifimiz kabul edilmişti. Şükürler olsun; şimdi uygulama yönetmeliği de yetkili kurumların görüşüne açılmış bulunuyor. Hükümetimize ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bu düzenleme ile problemlere bir son vererek, ikinci el araç ticaretine standart getiriliyor. Artık bu iş kurumsallaşacak. Sektörümüzde vergi vermeden, sigorta yatırmadan, istihdam yaratmadan kaçak yollarla faaliyet gösterenlerin önüne geçiliyor. Güven problemi ortadan kalkacak, mesleğimiz saygın hale gelecek. Fakat şu nokta önemli: Düzenlemenin yapılması yetmez, bunun etkin biçimde uygulanabilmesi gerekir. Bunda da meslek kuruluşlarının rolü çok önemli. Biz MASFED olarak, ülke genelindeki yasal galericilerin üye olduğu motorlu araç satıcıları derneklerinin üst kuruluşuyuz. Bir anlamda sektörün omurgasıyız. Yönetmelikle getirilen düzenlemelerin uygulanma aşamasında da aktif rol almaya talibiz. İkinci el araç ticareti yapacakların sahip olmaları gereken yetki belgesi ve satış sertifikasının verilmesinde MASFED´in yetkilendirilmesi işi kolaylaştıracak, güvenceye alacaktır. Tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirip bu işle iştigal edecek girişimcilerden ek olarak MASFED çatısı altındaki derneklere üyelik şartı da aranması yararlı olacaktır." 

Yönetmelik ne getiriyor?

Görüşe sunulan taslağa göre, ikinci el motorlu araç ticaretiyle iştigal edecek tacirler ve esnafın, vergi levhası ve oda kaydının yanı sıra her bir işletmesi için ayrı ayrı ?yetki belgesi? alması gerekecek. İkinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerde pazarlama ve satış personeli olarak çalışılabilmesi için ?satış sertifikası? alınacak. Satış sertifikasına yönelik eğitim programı, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen üniversite ya da meslek kuruluşları tarafından hazırlanıp uygulanacak. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. Satışa sunulmak üzere ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmelere teslim edilen ikinci el taşıtlar için taşıtın adına tescilli olduğu kişi ile işletme arasında taşıt teslim belgesi düzenlenecek. Yetki belgeli işyeri tarafından ikinci el taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alınacak ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporu masrafı işletme tarafından karşılanacak. İkinci el taşıtın motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 6 ay süreyle veya 10 bin kilometreye kadar, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkârlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3´ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması hedefleniyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli