?DÜNYA´DAKİ SAVAŞLAR ENGELLİ SAYISINI BİR MİLYARIN ÜZERİNE ÇIKARDI?
YAŞAM 2.12.2015 14:34:34 462 0

?DÜNYA´DAKİ SAVAŞLAR ENGELLİ SAYISINI BİR MİLYARIN ÜZERİNE ÇIKARDI?

Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap, ? Savaş hem öldürüyor hem süründürüyor. 7 milyar 284 milyon 283 bin kişilik dünya nüfusunda bu engelli sayısı azımsanmayacak bir rakam. Savaşlar böyle devam ederse ileriki 15 yılda engelli sayısı 2

Kassap, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada dünya genelinde engelli sayısının hızla arttığını kaydetti. Kassap, insanların doğuştan, trafik kazası, iş kazası, geçirdiği rahatsızlık ve yaşanan savaşlar nedeniyle engelli kaldığını hatırlatarak şunları kaydetti:

"Son yıllarda ülkeler arasındaki savaşların yoğunluk kazanmasından dolayı dünyadaki engelli sayısında da hızlı bir artış var. 2003 yılında dünyada 680 milyon kişi engelliyken bu rakam 12 yıl sonra 2015 yılında 1 milyar 80 milyon kişiye yükseldi. 12 yılda neredeyse yaşanan savaşlardan dolayı engelli sayısı yüzde yaklaşık yüzde 50 artmış durumda. Bu nedenle buradan bütün dünyayı barışa davet ediyorum. Savaş hem öldürüyor hem süründürüyor. 7 milyar 284 milyon 283 bin kişilik dünya nüfusunda bu engelli sayısı azımsanmayacak bir rakam. Savaşlar böyle devam ederse ileriki 15 yılda engelli sayısı 2 milyar kişiyi bulacak" 

Türkiye´de de yaklaşık 10 milyon kişinin engelli olduğunu, son yıllarda engelli haklarında ve fiziki şartlarında iyileştirme yapılmasına rağmen özellikle fiziki şartlardaki iyileştirmelerin yetersiz olduğunu dile getiren Kassap, 15 yıl önce engelli vatandaşların hiç sokağa çıkamadığını şimdi ise sokağa çıktığını ancak yine engellerle karşılaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bir gün herkes engelli olabilir. Bu nedenle engelliyi sadece engelli olarak değil, toplumun realitesi gerçekleri olduğunu görmelerini istiyorum. Engellilere bir lütuf olarak değil yasanın vermiş olduğu hakları tamamı ile uygulasalar, bizde normal insanlar gibi toplumda hayatımızı tek başımıza idame ettirmeye çalışacağız. Ülkelerin medeniyet seviyesi kaldırımların yüksekliği ile ters orantılıdır, kaldırımları yüksek olan ülkelerin medeniyet seviyesi düşüktür. Yöneticilerin de bundan bir ders almaları gerekiyor, kendileri de yaşlanacak bu gibi yerleri kendileri de kullanamayacak. Annelerini, babalarını ve çocuklarını düşünsünler ondan sonra biz engellileri düşünsünler. Hala rampasız kaldırım, asansörsüz üst geçit ve alt geçit var. Yapılan rampaların çoğu da dostlar alışverişte görsün misali yapılıyor. Belediyelerin bunlara önem vermesi gerekiyor. Göstermelik değil de engelliye gerçek hizmet için yapılmalı. Görme engelliye sarı yol yapılıyor sarı yol elektrik direğine çakıyor. Bu nasıl bir hizmet anlayışı."
İnsanların savaştan sonra en çok trafik kazalarında engelli kaldığına vurgu yapan Kassap, "Buradan araç sürücülerine de seslenmek istiyorum, araçlarına binince emniyet kemerlerini bağlayarak önce ailelerini düşünsünler sonra karşıdaki insanı düşünsünler. Trafikte düzgün araç kullanırlarsa kaza da olmaz engelli insan da çoğalmaz ve ölümler olmaz"

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,59% 0,30
  • EURO

    34,72% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2498,87% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false