?DÜNYADA KORSAN VE KAÇAK ÜRÜN TİCARETİ 1 TRİLYON DOLARA DAYANDI?
EKONOMİ 26.01.2016 14:28:45 499 0

?DÜNYADA KORSAN VE KAÇAK ÜRÜN TİCARETİ 1 TRİLYON DOLARA DAYANDI?

Marka Koruma Grubu´ndan yapılan Dünya Gümrük Günü nedeniyle yapılan açıklamada yasa dışı ürün ticaretinin ulaştığı ürkütücü boyuta dikkat çekilirken, ?Türkiye´deki korsan ve taklit ürün pazarının büyüklüğünün ise ortalama olarak 17 milyar doları aştığı

Yasa dışı korsan ve kaçak ürün ticaretinin, dünyanın gittikçe büyüyen sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken  Marka Koruma Grubu Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, araştırmalara göre dünya genelindeki taklit, korsan ve kaçak ürün ticaretinin ekonomik büyüklüğünün 1 trilyon dolara yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

 ?Türkiye´deki korsan ve taklit ürün pazarının büyüklüğünün ise ortalama olarak 17 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Bu tutar ekonomiye kazandırılsa birçok dev yatırım hayata geçirilebilir, ülke ekonomisine güç katar. Kaçakçılık ülke ekonomisinin yanı sıra tüketici güvenliği ve sağlığını da tehdit ediyor. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler, gümrüklerde alınan önlemler ve denetimler ile kaçakçılıkla mücadelede önemli başarılar kaydedildi. Sorunun tamamen ortadan kalkması için herkese görev düşüyor.?

Türkiye´de yasadışı ticaret ile mücadele edilmesi ve ticari marka haklarının etkin bir biçimde korunması amacıyla kurulan Marka Koruma Grubu (MKG), 26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle açıklama yaptı.

MKG Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, dünyanın en yaygın sorunlarından biri olan yasa dışı ürün ticaretinin Türkiye´de de ?ekonomi´, ?marka hakları´, ?güvenlik´ ve ?kamu sağlığı´ açılarından riskler oluşturan çok boyutlu bir problem olduğunu ifade etti  ve şu bilgileri paylaştı:

?Türkiye´de yurt içi taklit piyasasının büyüklüğü 5,4 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. İthalat veya diğer yollarla ülkeye giren korsan veya taklit ürünler de hesaba katıldığında yasa dışı ürün pazarının tahmini büyüklüğü ortalama 17,2 milyar dolara ulaşıyor. Bu nedenle ülke ekonomisi büyük bir vergi kaybına uğruyor. Örneğin kaçak akaryakıt ve sigara nedeniyle her yıl milyarlarca lira ÖTV kaybı yaşanıyor. Ayrıca kamu sağlığı için risk oluşuyor. Terör örgütlerinin kaçakçılıkla kaynak sağlaması ise ülke güvenliğini tehdit ediyor. Fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmesi sonucu da, ülkenin yatırım cazibesi azalıyor. Yabancı sermaye kaçışı ve istihdam kaybı gibi zincirleme reaksiyonlara yol açıyor. Fikri mülkiyet haklarının korunmasında yapılacak sadece yüzde 1 oranındaki iyileştirme, yatırımlarda 1,9 milyar artış sağlıyor. Bu örnekler, sorunun büyüklüğünü ortaya koyuyor[1].?

?Gümrüklerdeki düzenlemeler, kaçakla mücadeleye güç kattı?

Dr. Ali Ercan Özgür, kaçakçılıkla mücadele etmek için devletin son dönemde yaptığı değişiklik ve düzenlemelerin çok olumlu sonuçlar verdiğini ileri sürerek, ?Gümrük kapılarında yeni güvenlik sistemlerinin devreye alınması, denetimlerin artırılması gibi önlemler faydalı oldu. Nükleer madde detektörleri, uzaydan araç takip, kapalı devre plaka okuma gibi birçok modern sistem devreye sokuldu. Bu ve benzeri adımlar da mücadeleye katkı sağladı? dedi.

Devletin yürüttüğü mücadelenin başarıya ulaşması için tüketicilerin de bu konuda duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Ali Ercan Özgür, ?Kaçakçılar kendilerine yeni yöntemler, yeni pazarlar yaratıyor. Son dönemde artan ve belirsiz içeriğiyle halk sağlığını tehdit eden açık tütün satışının yaygınlaşmaya başlaması, buna örnek teşkil ediyor. Son dönemde kaçak içki nedeniyle yaşanan ölümler de, sorunun hayati önemini acı bir şekilde gösterdi. Tüketiciler, hem sağlıklarını, hem de ülke ekonomisini tehdit eden kaçakçılara karşı duyarlı olmalı ve mücadeleye katkı sağlamalıdır? diye konuştu.

Verilerle yasa dışı ürün ticareti

  • Dünya gümrüklerinde ele geçen ilk 5 ürün: aksesuar (%29), saat (%27) elektronik ürünler (%12), diğer ürünler (%8) ve giyim eşyaları (%8) (Dünya Gümrük Örgütü)
  • Türkiye´de 2014´te yakalanan yasa dışı ürünler: elektronik eşya(%45), araç (%22), akaryakıt (%9,8), kimyevi madde (%5,9), tütün-alkol (% 4,1)(Gümrükler Muhafaza Müdürlüğü)
  • Dünya yazılım sektöründe korsan kullanım oranı %40, piyasa büyüklüğü 59 milyar dolar. (Business Software Alliance)
  • Avrupa´da taklit ürünler nedeniyle kozmetik sektörü yılda 4,7 milyar Euro hasılat kaybı yaşıyor. Bu tutar 50 bin kişilik istihdam kaybı anlamına geliyor.
  • Türkiye´de 2014´te KOM tarafından ele geçirilen kaçak sigaraların neden olduğu vergi kaybı yaklaşık 520 milyon TL.
  • Türkiye´de 2014´ün ilk 6 ayında denetlenen 6070 adet kozmetik ürünün, 5375´i sahte/ kaçak çıktı.
  • Kaçak ürünlerin tüketiciye ulaşımı, konteynır, havayolu, TIR, demiryolu ve posta ile sağlanıyor.
  • Sahte parfüm, şampuan, çamaşır deterjanı, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, diş macunu, ped, çocuk bezi gibi ürünler cazip fiyatları sayesinde kolayca alıcı buluyor.

Marka Koruma Grubu Nedir?

Marka Koruma Grubu, kaçak, sahte gibi yasadışı ürünlerle mücadeleye ve ticari marka haklarının etkin bir biçimde korunmasına odaklanan, 2001 yılında kurulmuş gönüllü bir özel sektör inisiyatifidir. Marka Koruma Grubu´nun misyonunun; Türkiye´de tüketicilere iyi tercih hakkı ve değer sunabilmek için, yenilikçi ve sürdürülebilirlik anlayışı ile markaların etkin korunduğu bir ortam oluşturmak, marka ihlallerinin; kamu, tüketici, üretici ve perakendeci üzerindeki olumsuz sonuçları hakkında farkındalık yaratmak ve önlenmesi konusunda gerekli aksiyonları almak iolduğu bildirilmektedir.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false