?DÜNYADA HÜKÜMETLER İNSAN HAKLARINI KORUYANLARI TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR?
DÜNYA 24.02.2016 17:03:42 293 0

?DÜNYADA HÜKÜMETLER İNSAN HAKLARINI KORUYANLARI TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR?

Uluslararası Af Örgütü, tüm dünyada insan hakları ihlallerini incelediği 2015 raporunu yayınladı - Rapor, önceki yılların raporlarında yine çok karamsar bir tablo çizdi.

Raporla ilgili açıklama yapan Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, dünyanın dört bir yanında birçok hükümetin insan haklarını açık bir şekilde hor gördüğünü söyledi. Shetty, ?Milyonlarca insan devletlerin ve silahlı grupların elinde çile çekerken, hükümetler utanmazca insan haklarını korumayı güvenlik, ulusal değerler ya da hukuk ve düzen için tehdit şeklinde resmediyor? dedi.

?İnsan hakları tehlike altında, özgürlüklere küresel çapta saldırı var.? Bu cümleler Uluslararası Af Örgütü´nin son insan hakları raporundan. Raporda, hükümetlerin alenen uluslararası hukuku çiğnediğini, insan haklarını koruyan kurumları yavaş yavaş yok ettiği yer aldı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre, Uluslararası Af Örgütü, tüm dünyada insan hakları ihlallerini incelediği 2015 raporunu yayınladı. Rapor, önceki yılların raporlarında yine çok karamsar bir tablo çizdi.

Rapora göre 2015´te 122´den fazla ülke, insanlarına işkence ya da kötü muamele etti. 30´dan fazla devlet de, mültecileri tehlike altında olacakları topraklara zorla göndermeye çalıştı. En az 19 ülkede savaş suçu işlendi ya da savaş kanunları ihlal edildi.

Raporda, endişe verici bir eğilim olarak hükümetlerin aktivistlere, avukatlara ve insan hakları savunucularına saldırdığı da belirtildi.

Raporda, kısa vadeli ulusal çıkarlar ve acımasız güvenlik önlemleri nedeniyle en temel insan haklarının ihlal edildiği ve bu hakların uluslararası anlamda korunmasının gittikçe zorlaştığı yer aldı.

Guantanamo, Gazze, Suriye

Raporda birçok ülkeden örnekler yer aldı. ABD, teröre karşı küresel mücadelenin parçası olan Guantanamo´daki gözaltı merkezi nedeniyle eleştirildi.

Askeri ambargo sonucu Gazze´de 1 milyon 800 bin insanın sıkışıp kalması ve 2014´teki Gazze çatışmalarında savaş suçları ile ilgili BM´nin soruşturma çağrılarına uymaması nedeniyle İsrail raporda yer aldı.

Mısır´da ulusal güvenlik adına binlerce kişinin tutuklanması ve uzun gözaltı süreleri, Suudi Arabistan´da yönetimi eleştiren reformcuların şiddetle bastırılması, Suriye´de binlerce sivilin öldürülmesi, Macaristan´da binlerce mülteciye sınırların kapatılması, Meksika´da kaybettirilmiş 27 bin insan, Rusya´da sivil toplumu susturma girişimleri, Tayland´da sosyal medya paylaşımları nedeniyle bile yapılan tutuklamalar ve daha birçok örnek de Af Örgütü raporuna girdi.

Örgüt, bu tür hükümetlerin insan haklarını koruyan kurumları göz ardı ettiğini, kurumlara bütçe ayırmadığını hatta saldırdığını savundu. Bu kurumlar arasında, Birleşmiş Milletler´in insan hakları organları, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Avrupa Konseyi sayıldı.

´Birleşmiş Milletler´in Yenilenmesi Şart´

İnatçı hükümetlerin düşmanlığından ve göz ardı edilmesinden en çok nasibini alan kurum Birleşmiş Milletler ve örgütü bağlı insan hakları ve mülteci kuruluşları oldu. Af Örgütü´ne göre birçok hükümet, toplu katliamları engelleyebilecek BM girişimlerini bilerek engelledi ya da tavsiyelerini küçümsedi. Raporda buna örnek olarak Suriye´deki çatışmalarda, BM´nin hayati rolünü bu nedenlerle oynayamaması gösterildi.

BM´nin yeni genel sekreterinin 2017´de göreve geleceği hatırlatılan raporda örgütün yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false