DOLAR AŞAĞI YÖNDEN SONRA YİNE YÜKSELDİ VE 4,66´NIN ÜZERİNİ GÖRDÜ
EKONOMİ 22.05.2018 22:15:54 337 0

DOLAR AŞAĞI YÖNDEN SONRA YİNE YÜKSELDİ VE 4,66´NIN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Dolar/TL kuru, sabah saatlerinde 4.54´lü seviyelere kadar gerileyerek gün içi dip seviyesini görmesinin ardından gün içi kayıplarının tamamını geri aldı.

Bloomberg´in haberine göre Pazartesi gününü yüzde 1.86 artıda 4.5757 seviyesinde tamamlayan Dolar/TL , Salı günü işlemlerin erken saatlerinde 4.59´lara kadar yükseldi. Dolar/TL, öğleden önceki işlemlerde yönünü aşağı çevirdi ve TSİ 11:03´te 4.5424 ile gün içi en düşük seviyesini gördü.

Kurdaki aşağı yönlü harekette, Dolar Endeksi´ndeki rallinin son bulmasına ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki düşüşe bağlı olarak gelişen paralar üzerindeki baskının azalması etkili oldu.

Dolar, TL karşısında tekrar yükselişe geçerek 4.66 ile rekor tazeledi

Dolar/TL kuru, sabah saatlerinde 4.54´lü seviyelere kadar gerileyerek gün içi dip seviyesini görmesinin ardından gün içi kayıplarının tamamını geri aldı.

Dolar, Türk Lirası karşısındaki gün içi kaybını geri almasının ardından 4.66 seviyesini aşarak rekor tazeledi. Uzmanlar doların yükselişinde Fitch raporunun etkisini işaret ediyor.

Kredi derelendirme kuruluşu Fitch Ratings´in Salı günkü raporunda Türkiye´de para politikası bağımsızlığının azalmasının not üzerinde baskı yaratacağı belirtildi.

TL, dolar karşısında son beş gün içerisinde dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen para birimi oldu. Dolar/TL´de 3 aylık beklenen volatilite ise üç ay önceki yüzde 12.78´lik seviyesinden yüzde 18.33´e çıktı.

Kur, TSİ 15:56´da 4.6641 ile gün içi en yüksek seviyesini gördü.

Euro/TL  kuru TSİ 14:50´de 5.4958 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı. Kur sepeti, 5.0783 ile tarihi zirvesini gördü.

KREDİ DERECELENDRİME KURULUŞU FİTCH: ?ERDOĞAN´IN AÇIKLAMALARI SEÇİMLERDEN SONRA KEYFİ POLİTİKALARIN OLASI BASKISINA İŞARET?

Öte yandan Fortune internet sitesindeki yorum habere göre  gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik iyimserliğe rağmen TL, Fitch açıklamalarının da etkisiyle dolar karşısında değer kaybetti. TL´de benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi bugün de devam etti.

Dolar/TL, 4.6645 ile tarihi zirvesini yenilerken, euro 5,4961 ile rekor kırdı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Türkiye´ye yönelik algı kendi kendine düzelemeyecek kadar bozuldu. Bu algıyı düzeltecek bir adım gelmedikçe TL´deki değer kayıplarının da durması beklenmemeli." dedi.

Bankacılar iç siyasi gelişmelerin ve küresel piyasaların yakından takip edildiğini TL´ye özgü artan baskı sonrası Merkez Bankası´nın olası adımlarının ve/veya açıklamalarının da yakından izlendiğini belirtiliyorlar.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın açıklamalarının Haziran ayında yapılacak seçimlerden sonra keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.

Fitch ayrıca bu durumu daha zorlu küresel finansman koşullarının Türkiye´nin dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edeceği bir zamanda gelmesi muhtemel olduğunu da dile getirdi.

Borsa pozitif seyrediyor

Güne alıcılı başlayan Borsa İstanbul ise, günün ilk yarısını bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yüzde 0,83 yükselişle 103.102´den kapattı.
 
?Merkez Bankası´nın somut adımları bekleniyor?

Piyasalar sert satış baskısı nedeniyle Merkez Bankası´nın (TCMB) olası adımlarını yakından izliyor. Bankacılar ekonomi yönetiminin ve TCMB´nin güven tesisi adına bazı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekiyor.

Birçok bankacı TCMB´nin 7 Haziran´daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "hatırı sayılır" bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB´nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor.

TCMB´den 7 Haziran´dan önce faiz adımı beklentisi TL´nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor.
Öte yandan bankanın olası bir faiz adımı öncesi ihracatçılara Eximbank aracılığı ile sağlanan reeskont kredisi geri ödemelerinin TL cinsi yapılması hakkını getirebileceği belirtiyor. TCMB´nin geçmişte de attığı bu adım piyasalarda aynı miktarda döviz talebini azaltıyor.

Piyasalarda devam eden endişeler ardından döviz likiditesine yönelik bir dizi adım atan TCMB geçen hafta da "gerekli adımlar atılacak" açıklaması yaptı. Döviz likiditesi adımları TL´deki satış baskısını tersine çevirmedi ancak piyasalarda TCMB´nin rahatsızlığını göstermesi açısından "sözlü müdahale" olarak algılanan açıklama ise kuru tarihi zirvesinden bir süre uzaklaştırdı. Ancak bu da TL´ye kalıcı bir iyimserlik getirmedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli