DIŞİŞLERİ´NDEN ?TERÖRİZME DESTEK VERENLERE KARŞI ADALET? YASASINA TEPKİ
DÜNYA 23.09.2016 14:30:55 250 0

DIŞİŞLERİ´NDEN ?TERÖRİZME DESTEK VERENLERE KARŞI ADALET? YASASINA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye´nin bu yasa tasarısının uluslararası hukuk ve özellikle devletlerin egemenliği ve eşitliği başta olmak üzere BM Şartında yer alan ilkelere uygun olmadığı inancında olduğunu bildirdi

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresinde kabul edilmiş bulunan "Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet" yasa tasarısı kaygı vericidir. Türkiye, bu yasa tasarısının uluslararası hukuk ve özellikle Devletlerin egemenliği ve eşitliği başta olmak üzere BM Şartında yer alan ilkelere uygun olmadığı inancındadır? dedi. 

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ?ABD Kongresinde kabul edilmiş bulunan "Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet" yasa tasarısı kaygı vericidir. Türkiye, bu yasa tasarısının uluslararası hukuk ve özellikle Devletlerin egemenliği ve eşitliği başta olmak üzere BM Şartında yer alan ilkelere uygun olmadığı inancındadır.
Bu yasa tasarısı hukuka aykırı olmasının yanı sıra terörle mücadelede uluslararası işbirliğine zarar verecek sakat bir yaklaşımın ürünüdür? ifadesini kullandı.

Açıklamada, ?Türkiye, terör mağdurlarının yanında olmayı sürdürmekte ve kaynağı ve türü ne olursa olsun terörle çifte standart ve ayrım olmaksızın mücadele edilmesi gereğini kuvvetle savuna gelmektedir. Bu bağlamda, Türkiye ABD Başkanı´na söz konusu tasarının yasalaşmasını engellemesi çağrısında bulunmakta ve tüm müttefik ve ortaklarını terörle mücadelede uluslararası işbirliğini ve dayanışmayı pekiştirmeye yönelik anlamlı ve yararlı adımlar atmaya davet etmektedir. Türkiye ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak İİT tarafından bu konuda yapılan açıklamaya da dikkat çekmektedir? dedi. 

YASA 11 EYLÜL KURBANLARI İÇİN SUUDİ ARABİSTAN´A DAVA AÇMA OLANAĞI TANIYOR

ABD Temsilciler Meclisi´nin onayladığı yasa çerçevesinde  11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin Suudi Arabistan´a dava açmasına imkanı tanınıyor.

 ?Terörün Destekçilerine Karşı Adalet´ (Justice Against Sponsors of Terrorism Act ? JASTA) adıyla bilinen tasarının oylanması sırasında herhangi bir itiraz ya da muhalefet olmadığı belirtilirken, Suudi Arabistan yönetiminin tepkisini çeken yasanın Beyaz Saray tarafından veto edilebileceği belirtiliyor.

Tasarı, 11 Eylül saldırılarında ölen kişilerin ailelerinin saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde dava açabilmesine imkan tanıyor. Yasa tasarı gündeme geldiğinde Suudi Arabistan yönetimi tepki göstermiş, Kongre üyelerini ABD´de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti.

 Teksas Senatörü Cumhuriyetçi John Cornyn ve New York Senatörü Demokrat Chuck Schumer tarafından 2015 yılının eylül ayında Kongre´ye taşınan "Terörizm Sponsorlarına Karşı Adalet" yasa tasarısı, ocak ayında Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi´nden geçmişti.

Tasarının mimarlarından Cumhuriyetçi Senatör Cornyn, "Ülkemiz yeni terör tehditleriyle karşı karşıyayken teröristlere finansal olarak destek verenleri durdurmak çok önemli" ifadelerini kullanmıştı.

Yasa tasarısı, Amerikan yasaları tarafından yabancı ülkelere sağlanan "egemenlik dokunulmazlığı" korumasının, "terörle ilişkili olduğu tespit edilen ülkelerin" üzerinden kaldırılmasını öngörüyor.

Mevcut tasarının yasalaşması halinde Suudi Arabistan´ın egemenlik dokunulmazlığının ortadan kalkabileceği ve bu durumda başka birçok ülkenin ABD´nin egemenlik dokunulmazlığını ortadan kaldırarak Washington yönetimi aleyhine davalar açılmasını mümkün kılabileceği kaydediliyor.

Bu durumda ABD´de aleyhine dava açılabilmesi ihtimali ortaya çıkacak olan Suudi yönetimi ise başından beri 11 Eylül olaylarıyla hiçbir bağının olmadığını iddia ediyor.

Tasarıya karşı olduğunu açıklayan Beyaz Saray yönetimine 11 Eylül mağdurları ise "Bizim hükümetimiz kendi vatandaşlarının değil Suudilerin yanında duruyor" şeklinde tepki gösteriyor.

 

 

(İHA/HABER MERKEZİ)

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli