DIŞİŞLERİ BAKANINDAN LEOPARD TANKLARI AÇIKLAMASI
DÜNYA 25.01.2018 18:15:05 262 0

DIŞİŞLERİ BAKANINDAN LEOPARD TANKLARI AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya´nın Leopard tanklarının satışını durdurduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Leopard tankların motorlarıyla ilgili bir komisyon toplanacaktı. Bu komisyon toplantısı ertelendi. Askıya alma

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri Bakanı Kneissl´le olan görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Almanya´nın Türkiye´ye Leopard tank satışını askıya aldığı iddialarının sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Savunma sanayiyle ilgili bir sıkıntı yok. Leopard tankların motorlarıyla ilgili bir komisyon toplanacaktı. Bu komisyon toplantısı ertelendi. Askıya almak ya da iptal gibi bir durum söz konusu değil. Bana da söylenen buydu. Sürekli görüşme halindeyiz. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel´in hatırlayacaksınız, bir açıklaması oldu. ´Bir Türk askeri şehit olursa, bundan biz de sorumluyuz´ demişti. Biz terörle mücadele ederken müttefikimiz hele hele ilişkilerimizi düzeltmeye başladığımız ve olumlu adımlar attığımız Almanya´dan destek ve dayanışma bekliyoruz. Teröristleri desteklememesini bekleriz. Onlarda baskı altında. Özellikle o ülkedeki PKK´lılar var. PKK´lıların siyasi kanadı var, parlamentoda var. Sadece orada Türk kökenli siyasetçileri söylemiyorum. Özellikle Die Linke içinde hatta SDP´nin içinde aşırı kanatta olanlar var. Özellikle Die Linke içindeki milletvekilleri tamamen PKK destekçisi. Hele bunlardan bir tanesi var ki her yerde PKK´nın avukatlığını yapıyor. Bildiğim komisyon toplantısının erteleneceği idi. Bu Türkiye savunma sanayinin işbirliği iptali değil´´ ifadelerini kullandı.

Münbiç´e yapılacak olası bir operasyonla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Biz dün akşam Cumhurbaşkanımızla beraber net bir şekilde söyledik. ´YPG´ye silah vermeyi durdurun´. Trump da ´artık vermiyoruz´ dedi. ´Size de söz vermiştik´ dedi. Umarım bu doğru çıkar. Çünkü orada farklı kişilerden, farklı gruplardan sesler çıkıyor. Burada YPG´liler var ve yine Fırat Kalkanı operasyonu bölgesindeki askerlerimize ve Özgür Suriye Ordusuna tacizde bulunuyor. Nasıl Afrin´den bize ve İdlib Bölgesine, Fırat Kalkanı bölgesine saldırılarda bulunduysa oradan da bulunuyor. Burası yüzde 90 Arapların yaşadığı bir şehir. Buranın güvenliğini de biz sağlayabiliriz. Ayrıca buradan taciz devam ederse biz burada gerekeni yaparız. Bizim söylediğimiz gayet net. Bu Amerikan karşıtlığı değil. Amerika´ya karşı bir şey değil. Bu YPG´ye karşı. Amerika´da ben ´YPG´nin arkasındayım´ demez, dememeli de" diye konuştu.

Suriye´nin sınır bütünlüğünden yana olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz teröre karşı, sınırımızdaki tehdide karşı nerede olursa olsun gerekeni yapmalıyız, yaparız. Bu nereden gelirse gelsin. Rejimde şunu biliyor, o da bizim sınır komşumuz. Zamanında onlar bizim uçağımızı düşürdü, biz karşılığını verdik. Onlardan bize bir saldırı gelmediği sürece biz rejimi neden hedef alalım. Bugüne kadar almadık. Siyasi çözüm için biz çaba sarf ediyoruz. Soçi´de, Astana´da, Cenevre´de hepsinde çaba sarf ediyoruz. Rejimden bize doğrudan bir saldırı ya da tehdit gelmediği sürece biz şey yapmayız. Rejimde şunu biliyor, YPG´nin amacı Suriye´yi bölmek. Rejim de, biz de, muhalefet de, birbirleriyle çatışan gruplarda dahil hepsi de Suriye´nin sınır bütünlüğünden yana. Bunlar terörist, bunlar bölücü. O yüzden rejimin bunların ne olduğunu bildiğini biliyoruz. Bu teröristler rejimin işbirliği yapmayacağını inanıyoruz´´ dedi. 

 

"ABD ile bir konuyu görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım"

 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´ın Suriye´de 30 kilometrelik güvenli hat önerisini de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Paris görüşmemizde kendisine ne demek istediğini sordum. Kendisi de tüm Türkiye Suriye sınırında baştan sonra bir 10 kilometrelik bir güvenli bölge düşündüklerini ama 30 kilometre öteden de roketler geldiği için bu güvenli bölgenin 30 kilometre olabileceğini söyledi. Bu güvenli bölge konusunu daha önce Cumhurbaşkanımız gündeme getirmişti. Ama bundan ne anlıyoruz farklı beklentiler olabilir. Bizim anladığımız farklı onların farklı olabilir. Her şeyden önce bizim ABD ile güvenli bölge ve başka bir konuyu samimi bir şekilde bırakın kabul etmek ve görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım. ABD´nin YPG´ye verdiği silahlar, Münbiç´ten bu yana ABD´nin hiçbir sözünü tutmaması, en son Sayın Trump´ın ´YPG´ye silah vermeyeceğiz´ demesi. Dün akşam ´artık vermiyoruz´ demesi. Bunları uygulamada da görmemiz lazım. FETÖ´nün orada yaşaması falan bir güven bunalımı oldu. Önce bu güveni tesis etmemiz lazım bir şey konuşabilmek için. Bu güven temini için de somut adımlar görmemiz gerektiğin söyledim. Öyle bir teklif geldi hemen kabul edelim olmaz, bunlar ciddi işler. Bizim neden güven duymadığımızı kendileri de halkımız da biliyor" şeklinde konuştu.

 

"ABD açıklaması sanırım görüşme yapılmadan önce hazırlanmış"

 

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ABD Dışişleri Bakanı Trump ile görüşmesi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunarak şunları söyledi:

 

"ABD´nin açıklaması sanırım görüşme yapılmadan önce hazırlanmış. Dolayısıyla gerçekleri yansıtmayan bir açıklama oldu. Onların değişik mazeretleri olabilir. Görüşmeden kısa bir süre sonra bu açıklamayı yaptılar. Önceden hazırlandığı görüşülmemiş konuları bile görüşülmüş gibi hazırlanmış bir açıklama oldu. Açıklama için bugün ABD´li yetkili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın´ı arayacaktı. Muhtemelen görüşmüşlerdir"

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false