DAVUTOĞLU´NUN YOK DEDİĞİ KRİZ ASIL BUNDAN SONRA ÇIKACAK!

DAVUTOĞLU´NUN YOK DEDİĞİ KRİZ ASIL BUNDAN SONRA ÇIKACAK!

Olay Erdoğan´ın istediği ya da istemediği isimlerin atanmasıyla ilgili bir krizden öteye geçecek, Anayasa´nın ihlali noktasına ulaşacak bir yetki kargaşasına dönüşecektir. İtiraf ettiği fiili yetki paylaşımı yaklaşımı ile hükümet etme gücünü de devretmeye

Ahmet Davutoğlu Ankara Yenimahalledeki bir camide Cuma namazını kıldıktan ve bir de  Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi´ni ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlamış. Meclis Başkanlığı seçimleri ve yeni kabinenin kurulmasına ilişkin medyada yer alan ve  kriz yaşandığı yolunda kimi tartışmalara ilişkin şunları söylemiş:

?Bizim basınımız kriz çıkarma ve bakan çıkarma konusunda bayağı mahir. Benim bilmediğim krizleri,  benim bilmediğim bakan isimlerini ortaya atabiliyorlar. Tabi her türlü yorum bu anlamda yapılabilir ama Cumhurbaşkanlığı makamı ile Başbakanlık makamı arasında, Sayın Cumhurbaşkanımızla benim aramda çok sağlıklı iletişim olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul´da programları vardı, benim de Ankara´da yürütmem gereken. İşte MYK toplantısını gerçekleştirdim, tek tek MYK üyelerimizle istişare ettim. Birçok şu anda yürüyen işlerimiz var. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara´ya intikal ettiğinde oturup her zaman olduğu gibi Bakanlar Kurulu en kısa sürede açıklayacağız.?

Davuoğlu bir yönden haklı. Aceleye hiç gerek yok. İşin uzaması ya da uzamaması da sorun değil. Zira parmak sayısı sağlam ve de ?istikşafi´ amaçlı uzatmaların oynanmasını gerektirecek sıkıntılar geride kaldı. ?Geçici hükümet? kendisinden beklenenleri fazlası ile yerine getirecek nitelikte.

Sonra Erdoğan´ın öncelikli İstanbul, kendisinin de önemli Ankara faaliyetleri, temas ve ziyaretleri var. Öyleyse dedikodulara  ve de kriz tellallığına hacet yok.

Ne diyor zaten? ?Sayın Cumhurbaşkanımızla benim aramda çok sağlıklı iletişim olmuştur,? sözleriyle yüreklere su serpecek konumda. Bir de, ?İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara´ya intikal ettiğinde oturup her zaman olduğu gibi Bakanlar Kurulu´nu en kısa sürede açıklayacağız,? diyor ki hiç mesele kalmıyor.

Ancak işin aslına bakarsanız, bu laflar arasında en çarpıcı ve rahatsız edici bir pasaj var ki, Davutoğlu´nun rıza gösterdiği ve anayasal konumunu boşa düşüren vurgusu ile her türlü krizi savacak netlikte,  zaten  durumu özetliyor. Başbakanlık görevine atanan bir parlamenter olarak, ?? oturup her zaman olduğu gibi Bakanlar Kurulu´nu en kısa sürede açıklayacağız,? demekle kimin sözünün geçeceğini, ortada iletişimsizlik filan kalmayacağını ilan etmiş oluyor.

Ortaya sermeye çalıştığımız bu tablo ülkeyi anayasa dışı bir fiili duruma sürüklemekte olan, parlamenter sistemi ayaklar altına alarak, oldu bitti hale getirilmiş  alaturka bir başkanlık sistemine boyu eğdiren AKP için, onun genel başkanı Davutoğlu ve Erdoğan için çok olağan hatta makbul sayılabilir. Ama konu gelip de Türkiye´nin  anayasal kurallara uygun bir  parlamenter demokratik rejimin işleyip işlemediği  bir ülke olma sorununa dayanan bir krize dönüşüyorsa, o zaman şapkaları önlere koyup düşünme zamandır. Başbakanın her türlü anayasal yetki ve sorumluluklarını bir tarafa iterek Cumhurbaşkanlığı makamı ile ortaklaşa - hatta kendisine düşen  inisiyatifini kullanmama yoluna zorlanarak - kabine oluşturmaya rıza göstermesi krizin tam da kendisidir.

Önemli olan şu zevatın ya da bu zevatın isimlerinin kabine listesinde yer alıyor, almıyor olması değildir. Davutoğlu´nun olayı basite indirgeyip, ?benim bilmediğim bakan isimlerini ortaya atabiliyorlar?  diyerek basını ti´ye alması ile gittiği yolun doğru olmadığını kamufle edebilmesi düşünülemez.

Anayasa´nın çizgileri içerisinde Davutoğlu, parlamentonun temsil ettiği ve taşıdığı yetkiler, sorumluluklar ve görevler çerçevesinde hükümet kuracaktır. Listesini yapacak, onay makamına sunacaktır. Kimi isimlerin onaylanmadığı da olacaktır belki. Ama kabinesini kabul ettiremediği anda da görevi bırakmaya hazır bulunacaktır. Ya da sıra güven oyuna geldiği zaman, kurduğu ve onay aldığı kabinenin gerek programı gerekse üyeleri açısından da parlamentonun rızasını almak zorunda kalacaktır. Bu sürecin içerisinde cumhurbaşkanı ile ortaklaşa liste yapıp, bunu birlikte ilan etmek yoktur. Zira cumhurbaşkanının da kabine kurulup çalışmaya başlamasından sonra uyması gereken kurallar ve kısıtlar vardır. Siyasal olarak sorumsuzdur ve de hükümet icraatına müdahale etme yetkisi; parlamentonun konulmuş bulunan  yine anasayal denetleme  kuralları dışında, kararlarını ve çıkardığı yasalarını geçerli sayıp saymama seçeneği bulunmamaktadır.

Eğer bu hassas dengeyi hiçe sayıyor olacaksa Davutoğlu,  Türkiye´yi çok vahim bir rejim bunalımına sürükleyecektir. Olay Erdoğan´ın istediği ya da istemediği isimlerin atanmasıyla ilgili bir krizden öteye geçecek, Anayasa´nın ihlali noktasına ulaşacak bir yetki kargaşasına dönüşecektir. İtiraf ettiği fiili yetki paylaşımı yaklaşımı ile hükümet etme gücünü de devretmeye hazır olduğunu şimdiden kabullenmiş duruma girecektir.

Farkında değil mi bunların Davutoğlu? Elbette bilmektedir ülkeyi nelerin beklediğini? Zaten büyük sorun da burada yatmaktadır. İktidar gücü uğruna, ya da başka ne hesaplar varsa onun etkisiyle, parlamenter sistemin ve de Cumhuriyet rejiminin, kontrolsüz güç sahibi bir makamın gölgesine girerek, yıkımına neden olma sorumluluğunu bile isteye yüklenme yoluna girmek üzeredir.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli