?CUMHURBAŞKANINA SORU SORAMAZSINIZ??
SİYASET 28.07.2018 14:02:28 211 0

?CUMHURBAŞKANINA SORU SORAMAZSINIZ??

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi, ?Cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı? gerekçesiyle, TBMM Başkanı Yıldırım tarafından iade edildi.

Yazılı soru önergesinin iade edilmesine tepki gösteren Gürer, ?Yeni sisteme göre tüm yetkiler cumhurbaşkanında toplandı. Milletvekili olarak, bakanlıkların tüm yetkilerini uhdesine alan cumhurbaşkanına soru soramayacaksak, bunun adı nasıl demokrasi olur?? diye sordu. 

 16 Nisan referandumunda oylanan yeni Anayasa ve 24 Haziran seçimlerinin ardından uygulamaya konuldu. Tüm yetkileri uhdesinde toplayan Cumhurbaşkanına soru bile sorulamayacak bir dönemin kapıları da aralandı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in, cumhurbaşkanına yönelttiği yazılı soru önergesi, cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı gerekçe gösterilerek TBMM Başkanlığı tarafından geri gönderildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke sorunlarını gündeme getirmek için soru önergeleri hazırladı.  Belirlediği sorunları, Cumhurbaşkanına ve bakanlara yönelttiği soru önergeleri ile gündeme taşımayı amaçlayan Gürer, 27. Yasama Dönemi henüz başlamış olmasına rağmen, hazırladığı yazılı soru önergelerini  meclis araştırması ve kanun tekliflerini TBMM Başkanlığına sundu. 

Ömer Fethi Gürer,  ülkemizde mülteci konumundaki Suriyelilerin durumu ve kayyum atanan şirketlerin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak, Anayasanın 98 ve TBMM İç Tüzüğünün 96 ve 99 Maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesini de TBMM Başkanlığına sundu. Ülkemizde Suriye´den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır? Kaç Suriyeliye T.C kimliği verilmiştir? Göç ederek ülkemize yerleşen kaç Suriyeli seçimde oy kullanmıştır? Suriyeli mültecilerin en yoğun yaşadığı 5 il hangisidir? Bugüne kadar Suriyeliler için yapılan toplam harcama ne kadardır? Kaç Suriyeli ülkemizde çalışma izni verilmiştir? İş yeri sayısı açan Suriyeli sayısı kaçtır? Soruları ile 2016-2018 yılları arasında kaç şirkete kayyum atanmıştır? Kaç şirketin mal varlıklarına el konulmuştur? Kayyum Yönetiminde iken faaliyeti sonlandırılan şirket sayısı kaçtır? Kayyum atanan şirketlerin devlet bankalarında kullandığı kredi toplamı ne kadardır sorularını yöneltti. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a yöneltilen soru önergeleri, TBMM Başkanlığı tarafından Gürer´e iade edildi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla, CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer´e gönderilen iade yazısında, ?Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 98. maddesi beşinci fıkrasına göre ?yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. İlgili soru önergeleriniz, Anayasa´da öngörüldüğü şekliyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da bakanlara yönetilmesi halinde işleme konulabilecektir? ifadelerine yer verildi. 

Yazılı soru önergesinin iade edilmesini yorumlayan CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye´de icranın belirleyicisi ve başı olduğu gibi her konuda yetkisi olan cumhurbaşkanın, yazılı soru önergelerine dahi yanıt vermeyecek olmasındaki tezatlığına değindi.  Gürer, ?milletvekili olarak, her konuda yetkili ve belirleyici tek adam olan cumhurbaşkanına soru sorulamayacaksa bunun adı nasıl demokrasi olur?? dedi. 

16 Nisan referandumu ile Anayasanın değişmesi sonucu ülkemizin parlamenter sistemden, tam anlamıyla ?tek adam´ yönetimine geçtiğini belirten Gürer, ?Böylesine geniş yetkilerle donatılan Cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi bile verilemiyor. Parlamento ise adeta komisyon salonlarına dönüştü.  Yeni düzenlemeye göre, milletvekillerinin soru ve önerilerini muhatap alacak bakanlar parlamentoda yok? diye konuştu.  

/resimler/2018-7/28/1404205300260.jpg

Milletvekillerinin kanun görüşmeleri sırasındaki soru ve önerilerini yanıtlaması için en azından cumhurbaşkanı yardımcısının Meclis´te bulunmasını sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini anlatan Gürer, ?İktidar partisine mensup milletvekilleri kanun teklifini getirdiğinde komisyon başkanı oturuma katılıyor. Sorulara ve önerilere yanıt vermesi gereken bakanlar, yeni sisteme göre mecliste yer almadığı için sorular yanıtsız kalıyor? şeklinde konuştu. 

 Parlamenter sistemde başbakana yazılı soru önergeleri yöneltilebildiğini anımsatan Gürer, yeni sistemde başbakan olmadığı için başbakan ve bakanların yetkilerinin cumhurbaşkanında toplandığını bu nedenle de milletvekillerinin soracağı soruların muhatabının da cumhurbaşkanı olması gerektiğini belirtti.  Gürer, her konuyu uhdesinde toplayan bir yetki gücüne sahip olan cumhurbaşkanına soru sorulamayacak olmasını ?Bu nasıl bir durumdur?? diye değerlendirdi. 

 Sorunların yürütme erki ve bürokrasi tarafından tespit edilmesi, muhalefetin ise eksikleri gündeme getirerek, önerileri ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Gürer, ?Yeni sistemde Meclisin kısa süreli çalışmasında, görüldü ki; kanunlar AKP milletvekilleri tarafından önerildi ama teklifler torba kanun olarak Meclis´e geldi. ? ifadelerini kullandı. 

TORBA YASAYA DEVAM 

Yeni dönemde torba kanunların hiç olmaması gerekirken, işe torba kanunlarla başlandığını belirten Gürer, şunları söyledi: ?TBMM kanunları hazırlayacaksa, torba yasalarla değil, detaylarıyla ele alınıp, bürokrasi, meslek kuruluşları ve kamu kurumlarının görüşü alınarak kapsamlı bir çalışma ortamı oluşturulmalı. Böyle bir çalışma ortamı oluşturulmadı.  Öte yandan bütün yürütme cumhurbaşkanında ama Meclise karşı bir sorumluluğu yok, denetim yok, soru dahi sorulamaz bir düzene geçtik??

İADE EDİLEN SORU ÖNERGELERİ 

Bu arada, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği ancak cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı tarafından iade edilen soru önergeleri de şöyle:  

?Ülkemizde Suriye´den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır?

?Ülkemizde Suriye´den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır? Kaç Suriyeliye T.C kimliği verilmiştir? Göç ederek ülkemize yerleşen kaç Suriyeli seçimde oy kullanmıştır? Suriyeli mültecilerin en yoğun yaşadığı 5 il hangisidir? Bugüne kadar Suriyeliler için yapılan toplam harcama ne kadardır? Kaç Suriyeli ülkemizde çalışma izni verilmiştir? İş yeri sayısı açan Suriyeli sayısı kaçtır? 

 Kaç şirkete kayyum atanmıştır?

2016-2018 yılları arasında kaç şirkete kayyum atanmıştır? Kaç şirketin mal varlıklarına el konulmuştur? Kayyum Yönetiminde iken faaliyeti sonlandırılan şirket sayısı kaçtır? Kayyum atanan şirketlerin devlet bankalarında kullandığı kredi toplamı ne kadardır?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli