EKONOMİ 14.10.2015 09:10:06 300 0

"ÇUKUROVA YENİ ENERJİ MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLEYEBİLİR"

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ile Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu, ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Türkiye´nin jeopolitik güvenlik perspektifini geniş boyutlarıyla ele aldı.

Bölgemizdeki küresel gelişmeleri ?Küresel Jeopolitik Güvenlik-2015´ başlığıyla masaya yatıran ADSİAD ve ÇUKUROVA SİFED´in konuğu Çağ Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Koç oldu.

Dünyanın yanı sıra bölgesel jeopolitik güvenlikle birlikte yerel jeopolitik güvenliğe de işaret eden Yrd. Doç. Dr. Koç, Doğu Akdeniz enerji koridorunun stratejik önemine işaret ettiği konuşmasında Çukurova´nın yeni enerji merkezi olma yolunda ilerleyebileceğini vurguladı.

Adana Sheraton Otel´de gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan ADSİAD ve ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, ?Ülkemiz son günlerde akıl almaz olaylara sahne oluyor. Kaos ortamına sürüklenmeye çalışan Türkiye´de birbiri ardına patlayan bombalar yüreklerimizi dağlıyor? dedi.

PATLAMADAN ÖNCE KARARLAŞTIRILMIŞTI

Ankara´da, masum, savunmasız ve amacı sadece barış olan başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah´tan rahmet, yaralılara acil şifalar, tüm Türkiye´ye bir kez daha başsağlığı dileyen Sönmez, toplantı kararını Ankara´daki hain saldırıdan önce aldıklarını söyledi.
?Ne yazık ki biz bu toplantıya hazırlanırken başkentten kara haber geldi. Üzülerek belirtmeliyim ki, toplantımızın önemi daha da belirginleşti? diye konuşan Sönmez, ?Ortadoğu coğrafyasında yaşanan kaos, belirsizlik, kirli savaş ve dram ülkemizi yakından ilgilendirmekle kalmadı, vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmesine neden oldu. Suriyeli mülteciler sosyal ve ekonomik anlamda büyük sorun teşkil etmeye başladı. Vatanından, toprağından edilen komşularımızın aç, açıkta kalmasına, ölümüne seyirci kalamayız ancak Suriyelileri misafir etmenin, onların sorunlarıyla yakından ilgilenmenin bedelini de en ağır şekilde ödüyoruz? diye konuştu.

?LİDERLER, ŞİDDET DİLİNİ BIRAKMALI?

Suriye krizi ile birlikte Ortadoğu´nun öngörülemeyen stratejik durumunun, dinamik ve belirsiz halde mevcut konumunu korumaya devam ettiğini belirten Sönmez, şunları söyledi:

?Bu krizle birlikte Kürt sorunu ve IŞİD gerçeği tüm siyasi liderlerin şiddet ve ötekileştirme dilini bir kenara bırakarak birlikte ve öngörülü stratejik adımlar atmalarını gerektirmektedir. Sorun çok ama çok büyüktür. Çukurova, Rusya, Orta Asya ile Orta Doğu´dan gelen boru hatları sayesinde enerji oyununun vazgeçilmez bir aktörü haline gelmiştir ancak güvenlik açığı bölgemize olan talep ve ilgiyi azaltmıştır. Türkiye´den beklenen, enerjinin en güvenli bir biçimde Dünya´ya sunulmasıdır. Türkiye bu enerjiyi sunarken bölgesel dengeleri gözeterek sürdürülebilir güvenlik projesi ortaya koymak ve bunu uygulamak zorundadır. Siyasi ve kısır çekişmelerin geride kalmasını, ekonomide yaşanan daralmanın yerini büyümeye bırakmasını ve en önemlisi terör olaylarının son bulmasını ümit ediyorum.?

JAPONYA VE ÇİN SALDIRGANLAŞTI

Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Koç ise Ankara´da meydana gelen terör olayı ışığında Türkiye´nin bölgesel güvenliğine tesir eden küresel, bölgesel ve yerel olayları değerlendirdiği konuşmasında geleceğin enerji bölgesi olması hedeflenen Adana ve Çukurova´nın enerji politikalarındaki önemini anlattı. Koç, bu bağlamda küresel aktörlerin yeni rolleri üzerine görüşleri ve bu rollerin Türkiye´nin güvenliğine yansımaları üzerine bir ufuk turu gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Koç, ?Dünya Siyasi Konjonktüründeki Temel Gelişmeler´ başlığı altında Asya-Pasifik merkezli dünya sistemine geçiş, Asya-Pasifik´te artan enerji ihtiyacı, çok kutuplu dünya düzenine geçişin sancıları, askeri eksen ve ekonomik eksenleri ele aldı. Koç, ABD´nin son günlerde düşük profilli bir politika güttüğünü, Çin´in dünya genelinde yavaşlama sinyalleri verdiğini kaydetti. Japonya ve Çin´in hemen her alanda daha bir saldırganlaştığını ifade eden Koç, Rusya´nın ise enerji merkezli bir ekonomi politikası geliştirdiğini vurguladı. Almanya ve Japonya´nın yeni ordularıyla dikkat çektiğine işaret eden Koç, İran´ın ABD ile uzlaşma yolunu seçtiğini, Rusya ile stratejik birlikteliklere imza attığını dile getirdi.

/resimler/2015-10/14/0914197204838.jpg

Dünyanın yanı sıra bölgesel jeopolitik güvenlikle birlikte yerel jeopolitik güvenliğe de işaret eden Yrd. Doç. Dr. Koç, Doğu Akdeniz enerji koridorunun stratejik önemine işaret ettiği konuşmasında Çukurova´nın yeni enerji merkezi olma yolunda ilerleyebileceğini vurguladı.

ENÖN, GÜÇBİRLİĞİNE İŞARET ETTİ

ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, konuşmaların ardından ÇUKUROVA SİFED´in yeni üyesi Mersin Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Müge Sungur Enön´e üyelik belgesi verdi.
Enön, güç birliklerinin bölgemiz ve ülkemiz adına önemli kazanımlar getireceğine inandığını söyledi. Türkiye´nin zor süreçten geçtiğini belirten Enön, ?Zor süreci kadınlar sayesinde aşacağımıza inanıyorum. Birlik ve beraberliğimizin artmasını diliyorum? dedi. Süleyman Sönmez, son olarak Yrd. Doç. Dr. Murat Koç´a da teşekkür belgesi sundu. Toplantıya AGİAD Başkanı Sefa Noyaner, İŞKAD Başkanı Belgin Özçelik, TASİAD Başkanı Yakup Ateş de katıldı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli