COP24-KATOWİCE KONFERANSI´NDA PARİS İKLİM ANLAŞMASI ÜZERİNDE  UZLAŞMAYA VARILDI
DÜNYA 16.12.2018 15:29:16 479 0

COP24-KATOWİCE KONFERANSI´NDA PARİS İKLİM ANLAŞMASI ÜZERİNDE UZLAŞMAYA VARILDI

İki haftalık müzakereler ve iki yıllık çalışmanın ardından ülkeler siyasi bölünmüşlükleri aşarak Paris İklim Anlaşması´nın ayrıntıları konusunda bir çerçeve mutabakatına vardı.

Polonya´nın Katowice kentinde yaklaşık iki haftadır müzakereler yürüten yaklaşık 200 ülkeden temsilci 2015 tarihli Paris İklim Anlaşması´nın uygulanmasıyla ilgili kurallar konusunda uzlaşmaya vardı.

Paris İklim Anlaşması´yla sıcaklıkların yükselmesinin 2 derecenin altında kalması amaçlanıyor.

Paris İklim Anlaşması 2020´de yürürlüğe girecek.

196 ülkenin temsilcileri müzakerelere katılıyor. Bu temsilciler Paris İklim Anlaşması´nın kural kitabını oluşturmak için tartışmalı konulara açıklık getirmeye çalışıyordu.

Ülkeler karbon azaltımı konusunda genelde farklı tanımlara ve zaman dilimlerine sahip oldukları için teknik seviyedeki müzakereler zorlu geçti.

Yoksul ülkeler bazı kurallarda esneklik talep etti bunun nedeni hayata geçirilmesi gereken yönetmelikler için yeterince kapasitelerinin olmaması.

Paris İklim Anlaşması´nın mimarlarından ve günümüz Avrupa İklim Kuruluşu üyesi Laurence Tubiana, uzlaşmanın Paris Anlaşması için büyük bir ilerleme olduğunu belirtiyor.

ANLAŞMADA ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR

Polonya´nın Katoviçe kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 24. İklim Konferansı´nda 196 ülke ve Avrupa Birliği (AB), 2015´de imzalanan Paris İklim Anlaşması´nın ana unsurlarının hayata geçirilmesi hususunda anlaştı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı (COP24) olarak adlandırılan toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada konferansın başarıyla sonuçlandığı duyuruldu.

Açıklamada, yaklaşık iki hafta süresince 2015´deki Paris İklim Anlaşması´nın temel başlıklarının hayata geçirilmesi için çok sayıda teknik ve detaylı toplantıların yapıldığı kaydedilerek, söz konusu çalışmalar doğrultusunda zor ve karmaşık bir belgenin ortaya çıktığı, belgenin finansman, şeffaflık ve uyum gibi yönlerinin olduğu belirtildi.

Dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra 100´e yakın çevre ve dışişleri bakanının katıldığı COP24 kapsamında üzerinde uzlaşı sağlanan mutabakat sayesinde, Katoviçe´nin, Kyoto ve Paris´in ardından sürdürülebilir küresel iklim politikasına giden yolda önemli bir kilometre taşı olacağı ifade edilen açıklamada, "Katoviçe kuralları, iklimin korunmasının güçlendirilmesi için alınacak önlemlere ilişkin farklı paydaşlara takip edeceği bir yol sunuyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, 24. İklim Konferansı Başkanı ve Polonya Çevre Bakan Yardımcısı Michal Kurtyka´nın ifadelerine de yer verildi. Kurtyka, "Bu mutabakat üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyoruz. 200´e yakın paydaşın konuya yönelik yaklaşımını göz önünde bulundurarak, çok yönlü ve teknik bir anlaşmanın sağlanması hiç kolay bir şey değildir. Bu koşullar altında ileriye dönük atılan her adım çok büyük bir başarıdır. Bunun için hepinize teşekkür ediyorum. Kendimizle gurur duymalıyız" görüşünü paylaştı.

İklim değişikliği sorununa ilişkin yalnız metinler üretmek ya da ülkelerin ulusal çıkarlarını gözetmenin dışında bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirten Kurtyka, insanlık ve yerkürenin geleceğine ilişkin sorumluluk bilincinde hareket edilmesinin önemine işaret etti.

Kurtyka, mutabakatta tarafların çıkarlarının kalıcı ve dürüst bir şekilde göz önünde tutulduğuna dikkati çekerek, "Ancak, daha da önemlisi, (mutabakatın) dünya üzerindeki etkisi olumlu olacaktır. Bu sayede, Paris Anlaşması´nda belirlenen hedefleri başarmak için büyük bir adım attık. Bu hedefler sayesinde, bir gün çocuklarımız geriye bakıp şunu düşünecekler: Ebeveynlerimiz önemli bir tarihsel zamanda doğru kararlar aldı" ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı