?Çiftçiyi, dilenci konumuna düşürmeyin!?
TARIM 5.02.2019 08:47:00 193 0

?Çiftçiyi, dilenci konumuna düşürmeyin!?

Gerek mecliste gerekse Adana´da çiftçinin sorununa çözüm arayan Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Seyhan Ziraat Odası´nda çiftçi ve temsilcileriyle bir araya geldi

?Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçi düşmanı mı??  ?Adana çiftçisi destek değil köstek görüyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, tarım ve sanayide gerileyen Adana´nın merkezi yönetim tarafından sahipsiz bırakıldığına dikkat çekti.

Ocak ayı içerisinde yoğun yağmur, sel ve su taşkınları nedeniyle binlerce dönüm arazileri su altında kalan, ürünleri heba olan Adanalı çiftçinin sorunlarının görmezden gelindiğini, zararlarının henüz karşılanmadığını belirten Dr. Şevkin, çözüm arayışını Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde (TBMM) olduğu gibi Adana´da da sürdürüyor.

Tarla, bahçe ve ürünleri zarar gören çiftçilerle görüştükten sonra Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ve yönetim kurulu üyeleriyle de bir araya gelen Dr. Şevkin, sel ve afet nedeniyle büyük zarar gören çiftçilerin son durumunu görüştü.

/resimler/2019-2/5/0848597630394.jpgADANA, GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Adana´nın merkezi idare tarafından gelişmiş kent kabul edilerek teşvik sisteminden faydalandırılmadığını, tarım ve sanayide gerilediğini, işsizliğin had safhaya ulaştığını vurgulayan Dr. Şevkin, ?Çiftçimize destek sunulmadığı gibi afet ve sel nedeniyle uğradığı zararlar da karşılanmıyor, borçları ertelenmiyor. Adana´nın afet bölgesi ilan edilmesine yönelik çağrılarımız karşılık bulmuyor. Dünya ve Avrupa ülkeleri kendi çiftçisini desteklerken bizim ülkemizde çiftçi tam tersine köstek görüyor? dedi.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE ÇAĞRI

Tarım kredi kooperatiflerinin üreticinin borç erteleme talebinde Bakanlar Kurulu kararına göre en fazla yüzde 3 faiz uygulayabilecekken bu oranın bazı kooperatiflerde yüzde 25´e kadar çıktığını belirten Başkan Girmen´in haklı /resimler/2019-2/5/0849340443625.jpgserzenişini meclis çatısı altında da dile getireceğini belirten Dr. Şevkin, özellikle çiftçiyi desteklemesi gereken Ziraat Bankası´nın da futbol kulüplerine yönelmesinin yanlışlığını vurguladı. Kredi kooperatiflerinin tüccar mantığıyla hareket etmesine karşı çıkan Dr. Şevkin, tarım kredi kooperatiflerinin reklam yapmak yerine çiftçinin, üreticinin ve köylünün sorunlarına çözüm olacak uygulamalarla öne çıkmasının şart olduğunu belirtti.

 Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise ?Üreticinin borçları ertelendi deniyor ama Tarım Kredi Kooperatifleri yüksek faiz uyguluyor. Ayrıca bir yıl erteleme sadece sıkıntıyı erteliyor. Yasada bir yıl ertelemeye yüzde 3 faiz uygulanır hükmü varken faiz oranı yüzde 25´lere dayanıyor? dedi.

AFET BÖLGESİ VE TMO ÇAĞRISI

/resimler/2019-2/5/0850241069520.jpgSel ve afetten hiç zarar görmemiş gibi görünen bahçe ve tarlalarda bile önümüzdeki dönemlerde büyük hastalık ve zararlılar türeyeceğini ve ürünün, toprağın büyük zarar göreceğini dile getiren Girmen, ?Adana acilen afet bölgesi ilan edilmeli, gelecek dönemlerde verimli toprakların, sera ve bahçelerin elden gitmemesi için çiftçimiz desteklenmelidir? dedi. İlaç ve gübre fiyatlarına yüzde 300-400 oranında zam gelirken Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) ürün alım fiyatlarını en fazla yüzde 25 civarında arttırdığına dikkat çeken Girmen, ?Çiftçiyi dilenci konumuna düşürdüler. Normal şartlarda ürün fiyatlarımız değerinde alınıp enflasyonun gerisinde kalmazsa çok büyük sorunumuz kalmaz? diye konuştu.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli