CHP: ?TORBA YASA ASLINDA BİR TALAN YASASI?
SİYASET 19.08.2016 16:51:52 364 0

CHP: ?TORBA YASA ASLINDA BİR TALAN YASASI?

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, "Yağma ve rant politikalarında sınır tanımayan AKP maalesef darbeyi de ranta çevirmeyi başardı ve yağma ve talana hız verdi. Bu torba yasası da aslında bir talan yasa tasarısıdır."dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Meclis´te görüşülmekte olan Torba Yasanın 16 ve 22. maddelerine ilişkin TBMM Genel Kurulu´nda konuştu.

Yedekci´nin 16. madde hakkındaki konuşması şöyle:

?Bu madde, öncelikle, 16´ncı madde Anayasa´ya aykırıdır, örtülü bir af niteliğindedir. Doğal sit alanlarında, tarihî ve kültürel taşınmazların bulunduğu alanlarda yapılaşma yapmak altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırken, buraya bir adli para cezası hem de "veya adli para cezası" denilerek bu alanlarda talan yapılmasının önü açılmıştır.

Bu düzenleme koruma amacından oldukça uzaktır. Bu alanlar uluslararası sözleşmelerle de koruma altındadır ve uluslararası sözleşmelerde ülkemizin sorumlulukları vardır ve Türkiye uluslararası platformlarda çevre notu açısından üçüncü dünya ülkelerinin çok altına düşmüştür. Yakında çevre notumuz sıfıra ulaşacaktır. Mevcut yasalarla bile bu alanlar korunamazken, Rumeli Hisarı´nın sahnesinin ortasına mescit yapılmışken -ki burada şunun da altını çizmek isterim; namaz sahnelik bir iş değildir- bugün bu yasayı çıkardıktan sonra tarihî, kültürel alanları, doğal sit alanlarını nasıl koruyacaksınız?

Şimdi, bir yönetmelik var, bu yönetmelik de çok tehlikeli bir yönetmelik ve bu yönetmelikte birinci derece doğal sit alanı, ikinci ve üçüncü derece sit alanlarının yanına bir de sürdürülebilir koruma alanları eklenmiş. Örneğin Ayder Yaylası ve Uzungöl bu durumda olan bir alan. Şu anda bile 2.800 civarında yatak kapasitesine ulaşan bir yapılaşma mevcutken bu yaylada, Ayder Yaylası´nda bundan sonra, bu yasayla birlikte ne yapmayı planlıyorsunuz? Amacınızın ne olduğunu aslında biliyoruz.

17 Ağustos depreminden sonra yaklaşık on yedi yıl geçti ve siz, sizin bakanlarınız çıkıp "Biz deprem paralarıyla duble yaptık." diyebildiler. Bugün hangi okul deprem için güvenli hâle geldi; hangi kamu yapısı, hangi konut deprem için güvenli hâle geldi?

"Biz ne aldatan en aldanan olduk." diyen AKP Hükûmeti, hep aldatan ve hep aldanan oldu. Bir kez daha buradan uyarmak isteriz: Ülkelerin gelişmişlikleri yaptıkları talanla, AVM inşaatlarıyla değil, koruma alanlarıyla, tarihe, kültüre, sanata verdikleri değerle ölçülür.
15 Temmuz darbe sürecinden sonra bir uzlaşma kültüründen bahsettiniz. Şimdi sormak istiyoruz: Sizin uzlaşmadan anladığınız şey kendi dışınızdakileri yok edecek güce erişinceye kadar demokratikmiş gibi davranmak mıdır? Ordularla işgal edip zorla giremedikleri canım ülkemizi, yabancı sermaye, doğrudan ya da Türkiye´deki yerli kuklaları aracılığıyla işgal etmektedir. Bu durum millî duygularınızı birazcık da olsa incitmiyor mu?

Doğa talanı projelerini yapacak firmalar bedelsiz hazine arazisi sahibi olabilecek, üstlenici firmalar vergiden muaf olacak, firmaların işçi ücreti masraflarını dahi devlet karşılayacak; idari izin, ruhsat, ÇED raporu istenmeyecek ve bütün hukuki prosedürler, bütün yasal yollar kapatılacak. Daha önce, 6306´da, Anayasa Mahkemesine verip iptal ettirdiğimiz yürütmeyi durdurma kararının alınamaması tekrar getirilmiştir, bu da Anayasa´ya aykırıdır.

Hazreti Mevlâna´nın söylediği gibi, biz ne söylersek söyleyelim, sizin anlayacağınız kadardır söylediklerimiz, biliyoruz ama en azından elinizi vicdanınıza koymanızda ve bu ülkeyi böyle talana, ranta teslim etmemenizde fayda vardır.
Bu ülke hepimizin. Yarın iktidardan düştüğünüzde siz de göreceksiniz ki talan büyük boyutlarda. Şimdi, belki, ceplerinize giren paralarla huzur içerisinde uyumaya çalışıyorsunuz ama üç gün sonra yaşayacak topraklar, nefes alacak alanlar kalmayınca hepiniz bu yaptıklarınızdan pişman olacaksınız ve tarih bunun hesabını size soracaktır ve biz de milletimiz adına bunların hesabını size soracağız.
Bu talan yasasına, tüm torbaya toptan "hayır" diyoruz.?

Yedekci´nin Torba Yasanın 22. maddesi hakkındaki Genel Kurul konuşması ise şöyle:

?Gecenin bu saatinde yine büyük bir talan yasası konuşuluyor. 22´nci maddede de yönetim alanlarıyla ilgili bir sıkıntı var. Alan yönetimi, müze yönetimi ve anıt eser kuruluyla ilgili bir madde 22´nci madde. Ben, buradaki milletvekillerimizin bu saate kadar buralarda durması hasebiyle vicdanlarıyla hareket edeceklerini ve bu bazı maddelerin, bu kadar önemli maddelerin geri çekileceğine inananlardanım. Ama, tabii ki Çevre Bakanımızın sözleri bizi çok endişelendirdi, buradan da bunu paylaşmak isterim. Aynen okuyorum, Sayın Bakanın sözlerini aynen okuyorum, diyor ki: "Put yapmışız çevreyi. Sermayenin önünü açacağım, gidip yapsınlar." Çevreyi korumak için alınan kararları "taşkınlık" olarak nitelendiriyor ve doğa ve kent alanının önünü açacağını ve denize 100 metre alanda inşaat yapılmasına da izin vereceğini belirten cümleler kuruyor ve kıyıları turizme açacağını da ayrıca bildiriyor.

Şimdi, biz AKP´nin bir rant ekonomisi iktidarı olduğunu zaten biliyoruz, bildiği en iyi şeyin de bu talanı yönetmek olduğunu biliyoruz. İnşaatı ve arazi rantını da çok iyi bildikleri için şimdilerde askerî arazilerin ranta açılmasını sağlıyorlar. Bir zamanlar "Biz Türkiye´yi pazarlıyoruz." diyorlardı, şimdi Türkiye´yi haraç mezat satıyorlar.

Terör olayları nedeniyle hasar gören binaların ve altyapısının bir an önce yenilenebilmesi için imar ve projelerle ilgili bütün yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrediliyor. "Park yapılacak." deniyor...ama bir taraftan da şu ana kadar kenti yağmalayan bazı firmalar açıklama yapıyor, "Levent´teki alanı biz istiyoruz, 200 tane de şehitlere bina yaparız. Orası da hazır Boğaz Köprüsü´nü görüyor." diyorlar. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz.

AKP´nin şimdiye kadar yaptığı uygulamalar ortadadır. Şimdiye kadar yaptığı talanı devam ettirmek için yazık ki darbeyi bile kullanmaktadır ve burada da çok ciddi sıkıntılar vardır. Kamu konutlarına ilişkin OHAL düzenlemesiyle cumhuriyetle birlikte elde ettiğimiz tüm kültürel varlıklarımız planlama sürecinde yağmalanacaktır. Fonlara aktarılacak parayla ayrıca otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havaalanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine finansman sağlanacaktır. Doğa talanı projelerini yapacak firmalar bedelsiz -altını çiziyorum- hazine arazisi sahibi olabileceklerdir. Vicdanınız el verir mi buna? Üzerlerinde fabrika ya da ticarethane bulunan ancak mahkemelerce orman üzerine inşa edildiği belirlenen yerler orman olmaktan çıkarılacaktır. Bunlar bir memlekete yapılabilecek en büyük ihanettir. Biz bu ihanetten bir an önce vazgeçmenizi istiyoruz.

Firmaların işçi ücretini dahi bizim devletimiz ödeyecek. Kentsel sit alanlarında alan yönetimi, imar planları yapma hakkına sahip olacak, ayrıca koruma amaçlı imar planları ve diğer imar planlarını da yine bu Bakanlık yapacak. Bunlar vahamet durumudur, bunlar çok önemlidir. Koruma bölge müdürlüğü Bakanlığa bağlanacak; meslek odaları, sivil toplum kuruluşları bu müdürlüklerde yer edinmeyecek.

Çok kıymetli milletvekili arkadaşlarımız, "Belediyelerin yetkisini sınırlayacağız." derken bütün bu koruma...Keşke CHP´ye bağlasanız. Cumhuriyet Halk Partisine bağlasanız bu ülke de talan olmaz...halk için, vatandaşımız için en doğru olan şey yapılır ve yeşil alanlar imara açılmaz. İnsanımız huzurla, mutlulukla, keyifle yaşarlar ve herhangi bir sıkıntı olmaz.

Bir şahıssınız, bir mülkiyetiniz var ve Bakanlık dört yıl boyunca sizin malınıza el koyabiliyor "Ben buraya Koruma Kurulunda tadilat yapacağım." diyor. Dört yıl sonra ne olacağını siz de bilmiyorsunuz, Bakanlık da bilmiyor.

Özetle, bu torba yasanın toptan çekilmesi bütün vatanımız ve milletimiz için hayırdır. Dün uyarılarımızı dikkate almadınız, bugün geldiğimiz nokta ortada. Lütfen, siz de bir kez olsun elinizi vicdanınıza koyarak oylarınızı verin.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı