CERATTEPE MADENİNİN 28 YILLIK ´SABIKALI´ SERÜVENİ
GÜNDEM 18.02.2016 15:36:09 438 0

CERATTEPE MADENİNİN 28 YILLIK ´SABIKALI´ SERÜVENİ

Bölgede maden arama faaliyetlerinin başladığı ilk günden itibaren çevreciler ve Artvin halkı bölgede bir maden istemediklerini belirterek çalışmalarını durdurmak için çok sayıda eylem gerçekleştirip çalışmaların durdurulması için yargı yollarına başvurdu

ARTVİN (İHA) - Artvin´in Cerattepe bölgesinde eylemlere ve toplumsal hareketlere konu olan maden faaliyetleri ilk kez 1988 yılında Kanada Merkezli Cominko firması tarafından başlatılmış. 

Artvin ilinde son günlerde bir çok eyleme ve toplumsal harekete neden olan bin 700 rakımlı Cerattepe maden sahasının 28 yıllık mücadelelerle dolu bir serüveni bulunuyor. Artvin Kafkasör Turizm Merkezi ve Hatila Milli Parkı´nı da bünyesinde barındıran 4 bin 406 hektarlık ruhsatlandırılmış maden sahasında ilk olarak 1988 yılında Kanada merkezli Cominko firması tarafından maden aramalarına başlanıldı. 2003 yılında ise firma bölgedeki çalışmalarını yine Kanada merkezli bir firma tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri´ne devretti.

Bölgede maden arama faaliyetlerinin başladığı ilk günden itibaren çevreciler ve Artvin halkı bölgede bir maden istemediklerini belirterek çalışmalarını durdurmak için çok sayıda eylem gerçekleştirip çalışmaların durdurulması için yargı yollarına başvurdular. 2008 yılında mahkemelerin verdiği ?ÇED olmaksızın madencilik yapılamaz? kararı nedeni ile faaliyetler bir süre durmak zorunda kaldı. 2012 yılında ise yasal düzenlemeler yapılarak maden işletme ruhsatı yeniden ihaleye çıkartıldı. Bu kez ihaleyi yerli bir firma olan Özaltın İnşaat firması kazanarak hakkını ´rödovans´ ederek Cengiz Holding´e bağlı Eti Bakır firmasına devretti.

PROJE ÖMRÜ 14 YIL

4 bin 406 hektar alanda maden arama ruhsatını elinde bulunduran firma, 5 bin 541 metrekare döküm alanı, 10 bin 473 metrekare galeri alanı, 930 metrekare çökertme havuzu, 60 bin 299 metrekare yol genişletme alanı ve 193 metre kare yer altı ENH alanında faaliyet göstermeyi planlıyor. Firma tespit edilen alandan 7 milyon ton bakır elde etmeyi planlıyor. 

İşletme faaliyeti için ön görülen işletme ömrü ise 14 yıl olarak hesaplanmış. Firma tarafından yapılan açıklamada, maden faaliyetlerinin ağırlıkla yer altında sürdürüleceği, yer üzerindeki faaliyetlerin önemli bir kısmını ise cevherin nakli için kurulacak teleferik sisteminin oluşturacağı belirtildi. Yer üstünde yapılacak çalışmalarda ise 3 bin 500 ağaç kesileceği açıklandı. 

Firma yetkilileri çalışma sahasının Artvin´in su kaynaklarının bulunduğu Genya bölgesinden uzakta bulunması dolayısı ile içme suyu kaynaklarının kirletilmesinin de mümkün olmadığı belirtiyor. Bölgede zenginleştirme çalışması yapılmayacağından ?siyanür havuzu? kurulmayacağının da altı çizildi. Öte yandan kurulum ve işletme aşamasında firmanın 227 kişiyi istihdam edeceği de kaydedildi.

CERATTEPE MADEN SAHASINA GİTMEK İSTEYEN HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLLERİ ATAŞ VE ÜSTÜN´E POLİS ENGELİ 
-
Artvin´in Kafkasör Yaylası´ndaki Cerattepe Bakır Madeni sahasına gitmek için bugün Artvin´e gelen HDP İstanbul Milletvekilleri Erdal Ataş ve Beyza Üstün´ün bölgeye geçişine polis ekipleri izin vermedi. 

Katravan mevkiindeki polis kontrol noktasına beraberlerindeki gazeteciler ile birlikte gelen ve maden sahasına gitmek istediklerini söyleyen HDP İstanbul Milletvekilleri Erdal Ataş ve Beyza Üstün polis engeli ile karşılaştı. Yaklaşık 15 dakika buradaki görevli polislerle tartışan ve bölgeye gitmek istediklerini belirten Ataş ve Üstün, polislerin konuyla ilgili tutanak tutmalarını istediler. Polisler de tutanak tutamayacaklarını ifade ederek güvenlik gerekçesiyle kimsenin bölgeye geçişine izin veremeyeceklerini belirttiler. HDP milletvekilleri bölgeye gidemeyince Artvin il merkezine geri dönmek zorunda kaldılar. 

CERATTEPE´DE OLAYLAR DURULDU

Artvin´in Kafkasör Yaylası´nda ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Madeni sahasına giden yolun jandarma ekipleri tarafından ulaşıma açılması ile iş makinelerinin geçişinin sağlanmasının ardından maden sahasında şantiye kurma çalışmaları başladı.
Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiinde 2 gün boyunca yolu araçlarla, barikatlarla ve ateş yakarak ulaşıma kapatarak Cerattepe Bakır Madeni sahasına iş makinelerinin geçişine izin vermeyen protestocu grupları dün akşam saatlerinde jandarma ekipleri dağıtarak yolu ulaşıma açmıştı. Yolun ulaşıma açılmasının ardından şantiyeye iş makineleri dün akşam ulaştı. Maden sahasında şantiye kurma çalışmaları başlarken, Ankara´daki bombalı saldırının ardından il genelinde 2 gündür yaşanan hareketlilik ve protestolar bugün duruldu. 
2 gün boyunca çıkan olaylarda toplam 11 kişi gözaltına alınırken, bunlar gözaltı süresi dolduktan sonra çıkartıldıkları savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Geçtiğimiz gece başlayan Valilik öünündeki oturma eylemine ara verilirken, bugün akşam saatlerinde Artvin il merkezinde büyük bir katılım ile madene tepki için 17.00´da yürüyüş yapılacağı öğrenildi. 
Öte yandan Yeşil Artvin Derneği yöneticileri de Rize´ye giderek Rize İdare Mahkemesi´ne gidip yürütmeyi durdurma ile ilgili yeni bir dava talebinde bulunacak.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli