?ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜKSELİYOR?
SİYASET 4.04.2016 15:52:16 215 0

?ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜKSELİYOR?

CHP´Lİ SELİN SAYEK BÖKE: -DÜNYADA 36. EN YÜKSEK ENFLASYONA SAHİP EKONOMİYİZ; BAĞIMSIZ VE ASIL GÖREVİNİ HATIRLAYACAK BİR MERKEZ BANKASI´NA İHTİYAÇ VAR? DEDİ

Parti´nin internet sayfasında yer alan duyuruya göre Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 2016 Mart ayı enflasyonuna ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Böke´nin açıklaması şöyle: 

"DÜNYADA 36. EN YÜKSEK ENFLASYONA SAHİP EKONOMİYİZ!
Bugün açıklanan TÜFE rakamları, hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedefinden Mart ayında da hala uzakta olduğumuzu göstermektedir. Mart ayı itibariyle yüzde 7,46 olan enflasyonla, Türkiye´nin dünyadaki 182 ülke arasında hala en yüksek enflasyona sahip 36. ülke konumundadır.

ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜKSELİYOR
Mart ayında çekirdek enflasyonun yüzde 9,51´e yükselmiş olması, AKP iktidarının ve Merkez Bankası´nın iddialarının aksine, Türkiye´deki enflasyon probleminin gıda fiyatlarındaki dönemsel artışlardan değil, ekonomi yönetimine dair yapısal problemlerden kaynaklandığını ispatlamıştır. Dönemsel koşullar gereği enerji gibi girdilerin ve gıdanın fiyatı düşmesine rağmen halen enflasyon hedefinin tutturulamamış olması, enflasyon yaratan ana nedenin güven azalması, ekonomik belirsizlikler, AKP iktidarının ekonominin yapısal sorunlarına dair çözüm üretemeyen politikasızlığı olduğuna işaret etmektedir. Bunun yanı sıra, Merkez Bankası´nın enflasyon hedefini tutturmakta sürekli olarak başarısız olması, beklentilere olumsuz yansımakta ve bir sonraki dönem yine enflasyonu arttırıcı etki yapmaktadır. Bir başka deyişle, AKP iktidarının ekonomiyi yönetemeyerek güvensizlik ve ekonomik belirsizlik oluşturmasının, siyasi etki altındaki Merkez Bankası´nın asli görevi olan enflasyon hedefini tutturamamasının bedelini Türkiye yüksek enflasyon olarak ödemektedir.

BAĞIMSIZ VE ASIL GÖREVİNİ HATIRLAYACAK BİR MERKEZ BANKASI´NA İHTİYAÇ VAR!

Merkez Bankası bir an önce piyasaları yönlendirecek ve piyasalara güven verecek bir yapıya kavuşmak zorundadır. Merkez bankalarının iktidarların arka bahçesi olması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklar daha önce ülkemizde ve farklı ülkelerde defalarca test edilmiştir. Hiç kimsenin iktidarın siyasi beklentilerinin karşılamak için Türkiye´yi bir kez daha aynı bataklığa saplamaya hakkı yoktur. Merkez Bankası bir an önce kanununda tanımlanan bağımsızlığa kavuşmalı ve asli görevi olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklanmalıdır. Enflasyonu düşürmenin, vatandaşın cebindeki yangını söndürmenin ilk şartı Merkez Bankası´nın Beştepe´deki Kaçak Saray´ın siyasi ihtiraslarını değil, iktisadi gerçekleri ve ülke ekonomisinin gereklerini gözeterek görev yapmaya başlaması ve piyasalardaki tedirginliği bir an önce ortadan kaldırmasıdır. 19 Nisan´da belirlenecek yeni Merkez Bankası yönetiminin siyaset değil liyakat esasıyla belirlenmesi ve yeni gelecek ekibin siyasetten aferin almak için değil, ekonominin gerekleri doğrultusunda politika üretmesi bu anlamda hayati önem taşımaktadır."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı