BM GÜVENLİK KONSEYİ VENEZUELLA´YI GÖRÜŞÜYOR
DÜNYA 26.01.2019 21:25:03 448 0

BM GÜVENLİK KONSEYİ VENEZUELLA´YI GÖRÜŞÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Venezüella´da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido´yı tanıma ve demokratik geçiş sürecine destek verme çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD´nin talebi üzerine Venezüella´daki krizi görüşmek üzere toplandı.

Rusya, oturum öncesi toplantının yapılmasına karşı çıktı. Rusya´nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Venezüella´nın içişlerinin uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmediğini belirterek, konunun BM Güvenlik Konseyine taşınamayacağını söyledi. Nebenzya, toplantının iptali için konseyden oylama talebinde bulundu ancak oylama sonucu 15 üyeli konseyde gereken desteği alamadı.

´YA ÖZGÜRLÜĞÜ SEÇEN GÜÇLERİN YANINDA OLURSUNUZ, YA DA MADURO´NUN KARGAŞASINI SEÇERSİNİZ´

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise milyonlarca Venezüella´nın ülkeyi terk etmesinden ve ülkedeki insani krizden ´gayrimeşru´ olarak nitelendirdiği Nicolas Maduro hükümetini sorumlu tuttu. Venezüella´da her on kişiden 9´nun sefalet içinde yaşadığını belirten Pompeo, milyonlarca çocuğun aşırı derecede yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu savundu.

Pompeo, ABD´nin Venezüella´ya daha parlak bir gelecek için yardım ettiği iddiasında bulunarak, BM Güvenlik Konseyine Venezüella´da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido´yı tanıma ve demokratik geçiş sürecine destek verme çağrısında bulundu.

Bütün ülkelerin, eski Devlet Başkanı olarak tanımladığı Maduro´nun ´gayrimeşru mafya´ devletinden kendini kurtarmaya çalışan Venezüella halkına destek vermesi gerektiğini söyleyen Pompeo, ´´Bütün ülkelerin taraf tutma zamanı geldi. Ya özgürlüğü seçen güçlerin yanında olursunuz, ya da Maduro ve kargaşasını seçersiniz´´ dedi.

Rusya: ?ABD Venezuela´da darbe girişiminde bulundu?

Rusya´nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD ve müttefiklerini, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro´ya karşı darbe yapmaya çalışmakla suçladı.

Nebenzia, toplantıda yaptığı konuşmada ABD´nin Venezuela politikasını eleştirdi. Nebenzia, ABD´nin Venezuela´da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido´ya destek vermesinin bir darbe olduğunu belirterek,ABD ve müttefikleri utanmaz ve saldırgan bir tutumla ülkede darbe yapmaya çalıştı. Seçilmiş başkanı devirmeyi amaçladı? dedi.

Nebenzia, Washington´un Venezuela´da darbe gerçekleştirmeye çalıştığını, bu tür eylemlerin tüm dünya için tehdit oluşturduğu belirterek, ?ABD herkesin gözü önünde uluslararası hukukun tüm normları ihlal ediyor. Bağımsız bir ülkeye darbe girişiminde bulunuyor. Bu durum BM Güvenlik Konseyi´nin gündemine gelecek bir konu değil. Venezuela´yı dışarıya yönelik bir tehdit görmüyoruz. Biz Venezuela´nın dünyaya ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. ABD bu konuyu konseye taşıyıp Venezuela´yı istikrarsızlaştırmak istiyor? diye konuştu.

??Washington kirli oyunlarına Güvenlik Konseyini de dahil etti?

ABD´nin Güvenlik Konseyi´ni olağanüstü olarak toplamasının Venezuela´daki durumu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir adım olduğunu söyleyen Nebenzia, şöyle konuştu: ?Bugünkü etkinliğin Amerikan heyet tarafından tek bir amaçla gerçekleştirildiğinden hiçbir şüphemiz yok. ABD, bu ülkeye kendi yaklaşımlarını ve son zamanlarda karşı karşıya kaldığı sorunları çözmeye yönelik reçetelerini dayatarak, Venezuela´daki durumu istikrarsızlaştırmaya devam ediyor. Washington´un bu kirli oyunlarına Güvelik Konseyini de dahil ettiği için üzgünüz? dedi.

New York´ta Maduro destekçileri gösteri düzenledi

Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında New York´ta Maduro´yu destekçileri Venezuela Konsolosluğu önünde toplandı. Maduro´ya destek gösterisinde protestocular ABD aleyhinde sloganlar attı. düzenledi. Göstericiler, ?Venezuela´dan ellerinizi çekin? pankartları taşıdı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli