BİRLEŞMİŞ MİLLETLER´DEN YEMEN İÇİN ACİL ÇAĞRI
DÜNYA 23.11.2018 15:50:59 240 0

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER´DEN YEMEN İÇİN ACİL ÇAĞRI

İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ve UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore´nin Yemen´deki Durumla ilgili Ortak Açıklamasında Sivillerin Güvenliğinin sağlanması için çağrı yapıldı

Çağrıda şu görüşlere yer verildi

 ?Hudaydah´taki çatışmaların son günlerde hafiflemesi kentte yaşayan yüz binlerce sivil için soluklanma fırsatı yaratmıştır. Tüm tarafları bu durumu sürdürmeye çağırıyoruz.

?Bununla birlikte, sivillerin ve sivil altyapının güvenliği ve korunması konusunda hala derin kaygılar taşıyoruz. Hudaydah ?da geçtiğimiz haftalarda yaşanan çatışmaların yol açtığı ağır tabloda çatışmalar sırasında doğrudan hasar gören ya da silahlı gruplar tarafından işgal edilen sağlık kuruluşları da yer almaktadır.

?Özellikle kentte ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri verebilecek donanıma sahip tek tesis olan Al Thawrah Hastanesi´nin durumu endişe vericidir. Bu tesis, Hudaydah şehrindeki milyonlarca insan için kritik bir öneme sahiptir. Hastane tarafından verilen hizmetler arasında  beslenme yetersizliği tedavi bölümü, yeni doğan bebekler dâhil acil durumlarda yoğun bakım hizmeti veren iki yoğun bakım birimi ve Ağustos 2018´den bu yana 1.616 hastayı tedavi eden bir kolera tedavi merkezi yer almaktadır. Hastane 2017 yılında 81 binden fazla çocuğu tedavi etmiş ve bu sayı bu yıl 45 bini bulmuştur. 

?Al Thawrah Hastanesi, çatışmaların hafiflediği bu günlerde hala ulaşılabilir durumda ve hizmet vermeye devam etmektedir. Ne var ki çatışmalardaki ön safların tesisin çok yakınlarında konumlanması nedeniyle çatışmaların yeniden tırmanması durumunda tesisin kısa sürede kullanılmaz hale gelme ihtimali oldukça yüksektir. Al Thawrah çatışmalar nedeniyle daha önce de birkaç kez hasara uğramıştır. Hudaydah´daki diğer hastaneler çalışmalarını sürdürmesine rağmen bunların hiç biri Al Thawrah düzeyinde bakım ve hizmet verebilecek donanıma sahip değildir. Hastanenin hizmet vermeye devam etmesi kent ve çevresi açısından yaşamsal önem taşımaktadır.

?Çatışmanın tüm taraflarına, ayrı tutma, orantılılık, sivil nüfusun ve El Thawrah Hastanesi ve diğer tüm sağlık tesisleri de dâhil olmak üzere sivil altyapının her durumda ve sürekli gözetilmesi yükümlülüklerini hatırlatırız. Taraflara ayrıca Al Thawrah ve benzeri sivil tesisleri işgalden ve buraları askeri amaçlarla kullanmaktan kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz. Çatışmanın tarafları, hastaların, aile üyelerinin ve tıp personelinin hastaneye her durumda güvenli şekilde girip çıkabilmelerini sağlamalıdır.

 ?Beş önlemden oluşan paketin bir parçası olarak çatışmaların kalıcı biçimde kesilmesi atılacak olumlu ilk adım olacaktır. Beş adımın hepsinin tam olarak uygulanması (çatışmaların kesilmesi, gıda maddelerinin ve temel ihtiyaç maddelerinin temininin sürdürülmesi, ekonomiye destek, yardımlar için daha fazla kaynak sağlanması ve tarafların çatışmayı sona erdirmek üzere Özel Temsilci ile teması sürdürmeleri) maruz kalınabilecek bir felaketin önlenmesi açısından mutlaka gereklidir.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı