?BAZ İSTASYONLARI YÜZÜNDEN SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE?
SAĞLIK 24.12.2017 12:11:25 321 0

?BAZ İSTASYONLARI YÜZÜNDEN SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE?

CHP´Ii Gürer baz istasyonları ile farklı görüş ve değerlendirmeler bulunduğuna dikkat çekerek, ?Sayın bakan bu uygulamada park ve toplu bulunulan alanların kullanılabilirliğini ifade ediyor ancak bu istasyonlar içinde kamuflaj uygulanıyor? uyarısını y

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in, baz istasyonlarının insan sağlığına verdiği zararın önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili soru önergesine Ulaştırma Bakana Ahmet Arslan yanıt verdi. 

Bakan Arslan, baz istasyonlarının yaşamsal alana güvenlik mesafesinin 10 ila 15 metre olduğunu belirterek, bu konuda ülke genelinde gerekli denetimlerin yapıldığını ve tedbirlerin alındığını söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği´nin 20 Şubat 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulduğunu belirerek, "Yönetmeliğin 9. Maddesi ile yurt güvenliği konusunda getirilen yükümlülükler arasında kurum binaları ve bahçelerinde baz istasyonları bulunamaz hükmü yer almaktadır" dedi. 

Ömer Fethi Gürer, "Baz istasyonlarının yurt binası ve bahçe içinde olmaması olumsuzluklarından etkilenmemesi için yeterli midir? Zarar görülmemesi adına çevresinde ne kadar mesafede olması kabul edilebilir bir durumdur? Bir sorun oluşturmadığı düşünülüyorsa bu madde neden eklenmiştir?" şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, mobil telefon hizmetlerinin bir kamu hizmeti olduğuna değinde ve "Bu hizmet, kamu adına, kamunun gözetim ve denetimi altında işletmeciler tarafından yerine getirilmekte olup baz istasyonları da bu hizmetin olmazsa olmaz unsurlarındandır. Baz istasyonları kurulmadan bu hizmetin verilebilmesi mümkün değildir" dedi. 

Bakan Arslan, "Baz istasyonları, 21.04.2011 tarihli ve 27912 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan "Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü Ve Denetimi Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre kurulmakta ve işletilmektedir. Bu yönetmelik kapsamında, elektromanyetik alanların insan sağlığını olumsuz etkilememesi bakımından, baz istasyonlarının ortamda oluşturacağı elektromanyetik alan şiddetinin belirlenen limit değerleri aşmaması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı tarafından güvenlik sertifikası düzenlenmekte ve gerekli kontrol ve denetimler yapılmaktadır" diye konuştu.

Cep telefonu ve baz istasyonları dahil her türlü elektromanyetik alan maruziyetinin insan sağlığı üzerinde ne gibi etkileri olacağına dair dünya genelinde çok sayıda çalışmanın olduğunu belirten Bakan Arslan,  bilimsel geçerliliği olan olumsuz etki tanımlamalarının ise  henüz yapılmadığını kaydetti.

Elektromanyetik alanların insan sağlığına etkilerini en aza indirmek amacıyla, dünya genelinde pek çok ülkenin, Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen sınır değerleri kabul ettiğini belirten Bakan Arslan, bununla birlikte aralarında ülkemizin de bulunduğu bazı ülkelerin kendi limit değerlerini belirlediğini anlattı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine verdiği yanıt şöyle:

"Ülkemizde, ICNIRP tarafından tavsiye edilen elektrik alan değerinin 3/4´ü ortam için uygulanmaktadır. Örneğin, GSM 900 için ICNIRP´nin ortam için tavsiye ettiği elektrik alan şiddet değeri, E= 41 V/m iken, ülkemizde bu değer, E= 30,75 V/m olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ihtiyatlılık ilkesi çerçevesinde Yönetmelik ile cihaz başına da bir sınırlama getirilmiş olup, GSM 900 için bu değer B= 9,15 V/m olarak belirlenmiştir. 

Bakanlığımız tarafından baz istasyonlarına düzenlenen Güvenlik Sertifikasında belirtilen güvenlik mesafesi, antenden itibaren yatay mesafeyi göstermekte olup, antenin karşısında bulunan balkon, teras, bina, okul, yurt vb. yerlerin, antenden belli mesafe uzakta kalmasını sağlamak için konulmuş bir kriterdir. Söz konusu güvenlik mesafesi, anten kazancına ve baz istasyonunun çıkış gücüne göre, ortalama 10 ila 15 metre aralığında değişmekte olup, özellikle bina içine kapsamanın olmadığı noktalara kurulan baz istasyonlarının güvenlik mesafesi 50 cm´ye kadar düşmektedir. Önemli olan, söz konusu güvenlik mesafesi içinde herhangi bir yaşam alanının bulunmamasıdır.

Sonuç olarak, bu sebepledir ki, yurt dışında da baz istasyonları halkın yoğun olarak yaşadığı yerlere, Dünya Sağlık Örgütü binasının üstünde, hatta okul binalarının üstüne, park ve bahçelere konulmaktadır. Burada önemli olan baz istasyonunun nerelere kurulacağı değil, nereye kurulursa kurulsun baz istasyonunun ortamda oluşturduğu elektrik alan şiddet seviyesinin mezkur Yönetmelik, DSÖ veya diğer uluslararası kuruluşların belirlediği sınır değerlerin altında kalınmasının sağlanmasıdır. Bu da ülkemizde yayımlanmış bulunan yönetmelik ile sağlanmış durumdadır." 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Baz istasyonları ile farklı görüş ve değerlendirmeler bulunduğuna dikkat çekerek sayın bakan bu uygulamada park ve toplu bulunulan alanların kullanılabilirliğini ifade ediyor ancak bu istasyonlar içinde kamuflaj uygulanıyor  her halde konu açık bir duruma ermeden özellikle çocukların bulunduğu alanlarda bu istasyonlar kurulmamalıdır. Ulaştırma Bakanlığını binasında var mı bilmiyorum ama yoksa bakanlığın  üzerine koyulması uygun düşer. Dünya tartışıyor ihtiyaç olduğu kabul ediliyor ama  buna yönelik önlem ve düzenlemede sağlanmalıdır" dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli