?BASKI SÜRECİ DEVAM EDERSE TOPLUMDA PATLAMALAR KAÇINILMAZ OLUR?
SİYASET 15.01.2018 14:32:15 322 0

?BASKI SÜRECİ DEVAM EDERSE TOPLUMDA PATLAMALAR KAÇINILMAZ OLUR?

OHAL´DE YETER FORUM´unda Kılıçdaroğlu, ?20 Temmuz darbesiyle ve onun getirdiği OHAL´le mücadele etmek insan olmanın, insana saygı duymanın bir gereğidir. Demokrasiyi hep birlikte savunacağız, hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu işin bedeli varsa birlik

CHP Genel BaşkanI Kılıçdaroğlu, CHP İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından düzenlenen "OHAL´de Yeter Forumu"nda yaptığı konuşmada, "Öyle bir noktaya geldik ki yargı artık birbirini tanımıyor. Yargıda hiyerarşi kalmadı. En alttaki mahkeme, ´Ben, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımam,´ diyor. Eğer suçluyu yargı değil de siyasi otorite belirliyorsa ve yargı siyasi otoritenin söylediğini onaylar makama gelmişse, orada hukuk bitmiştir. Geldiğimiz nokta budur. Hukukun olmadığı bir süreci yaşıyoruz," dedi 

"20 Temmuz darbesiyle ve onun getirdiği OHAL ile mücadele etmek, insan olmanın, insana saygı duymanın bir gereğidir. Demokrasiyi hep birlikte savunacağız, hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu işin bedeli varsa, birlikte ödeyeceğiz. Kendi ülkemizde gelişmiş bir demokrasi atmosferinde yaşamak ve konuşmak istiyoruz. Medya, gazeteciler, yazarlar özgürce yazmalı, üniversiteler özgürce konuşmalı. Eğer böyle bir baskı süreci devam ederse, toplumda patlamalar kaçınılmaz olur. Biz Türkiye´nin daha fazla bedel ödemesini istemiyoruz,? diyen CHP Genel Başkanı konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

?Geldiğimiz noktada bir adım daha ileri atıldı. Aynı menzile yürüyorlardı bunlar, aynı menzile. Aynı yöntem şimdi uygulanıyor, aynı yöntem. Hatırlarsanız Yargıtay ve Danıştay´a, 160 Yargıtay´a, 52 de Danıştay´a hakim atanmıştı, FETÖ´cü hakim atanmıştı. Ben o zaman şu eleştiriyi yapmıştım, ?Yargıtay´a 160 militan atadınız, hakim değil?dediğim zaman vay efendim sen nasıl bunu söylersin? Şimdi onların büyük bir kısmı ya hapishanede veya dışarıda. Aynı yöntemi şimdi Kanun Hükmünde Kararnameyle yapıyorlar. Nasıl? Yargıtay´a 100, Danıştay´a 16 hakim atıyorlar. Seçecekler bunları FETÖ´nün seçtiği gibi. Aynı yöntemi izliyorlar. Yargıyı tümüyle kuşatmak istiyorlar. Kendi düşündüklerinin veya suçladıkları kişinin aleyhine olabilecek bütün yargıyı susturmak istiyorlar. Bizim dediğimiz şekilde karar vereceksin demek istiyorlar. Ve geldiğimiz nokta bir FETÖ mücadelesi noktası olmasını geçti. Artık iktidara muhalif olanların, iktidara muhalefet edenlerin tasfiye süreci, geldiğimiz süreç bu süreç.

Milletvekilleri hapiste. ?Milli irade, milli irade´ diyorlardı. Milletin seçtiği milletvekilleri niye hapiste, hangi gerekçeyle hapiste? Yargılayabilirsiniz, ama niçin hapisteler bunlar? Bunların görev yeri parlamento değil mi? Bunlar parlamentoda temsil ettikleri halkın iradesini dillendirmek zorunda değiller mi? Tam tersi bir uygulama var. Gazeteciler hapiste, avukatlar hapiste, akademisyenler hapiste veya dışarıda. Adalete erişim hakları büyük ölçüde ellerinden alındı. Adalete erişim hakları, savunma hakları, avukatların duruşmalarda bulunmaları büyük kısıtlamalar getirildi. Tıpkı sıkıyönetim bildirileriyle geçmişte neler yapılıyor idiyse, bugün Kanun Hükmünde Kararnamelerle aynı şeyler yapılıyor. Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle yeni suç unsurları, yeni suçlar ihdas ettiler, kolektif suçlar. Bir kişiyi suçluyorsanız eşi de otomatikman suçlu oluyor. Bir kişinin pasaportunu iptal ediyorsanız otomatikman eşinin ve çocuklarının da pasaportunu iptal ediyorsunuz. Evrensel hukuka, insan haklarına aykırı bütün uygulamalar devam edip gidiyor. Ve her darbe kendi hukukunu yaratır. 12 Eylül´e bakın, 12 Mart´a bakın her darbe kendi hukukunu yaratır. 20 Temmuz darbesi de kendi hukukunu yaratıyor. Kendilerine göre düzenlemeler yapıyorlar. Ama 20 Temmuz darbesinin diğer darbelerden bir farkı var, temel bir farkı var. O darbeleri yapanlar kendi geleceklerini güvence altına alıyorlardı, sadece kendi geleceklerini. 20 Temmuz darbesini yapanlar sadece kendi geleceklerini değil, kendileri gibi düşünenlerin de geleceklerini güvence altına alıyorlar, bazı sivillere dokunulmazlık getirilmesi gibi. Onlara cezai, hukuki, idari ve mali sorumsuzluk getirmeleri gibi. Akıl alacak iş değil ama bunların tamamı Türkiye´de yaşanıyor ve her darbe döneminde olduğu gibi bu darbe döneminde de sırtı kalın olanlar, siyasal iktidara dayananlar, paraları olanlar hapislerden çıktılar. Diğerleri hapislerde, tıklım tıklım hapishaneler dolu. Ve tek sesli medya, bütün darbe dönemlerinde benzeri olur, bu darbe döneminde de tek sesli medya oluşturuyorlar. Ve her darbe döneminde üniversiteler suskun olur, bu darbe döneminde de üniversiteler suskun.

Dolayısıyla 20 Temmuz darbesiyle ve onun getirdiği OHAL´le mücadele etmek insan olmanın, insana saygı duymanın bir gereğidir. Demokrasiyi hep birlikte savunacağız, hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu işin bedeli varsa birlikte ödeyeceğiz. Ülke bizim ülkemiz. Kendi ülkemizde gelişmiş bir demokrasi atmosferinde yaşamak ve konuşmak istiyoruz. Medya özgürce yazmalı, gazeteciler özgürce yazmalı, yazarlar özgürce yazmalı, üniversiteler özgürce konuşmalı. Eğer böyle bir baskı süreci devam ederse toplumda patlamalar kaçınılmaz olur. Biz Türkiye´nin daha fazla bedel ödemesini istemiyoruz. Türkiye´nin daha fazla geriye gitmesini istemiyoruz. Türkiye´de insan hakkı ihlallerinin olmasını istemiyoruz. Hep birlikte, beraber farklı düşüncelerle birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz ve bunun mücadelesini vereceğiz.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false