?BASIN ÖZGÜRLÜKLERİNİN ENGELLENMESİ TOPLUMUN HABER ALMA HAKKINA YÖNELİK BİR CEZADIR?
SİYASET 24.07.2016 17:03:38 292 0

?BASIN ÖZGÜRLÜKLERİNİN ENGELLENMESİ TOPLUMUN HABER ALMA HAKKINA YÖNELİK BİR CEZADIR?

24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı´nın 108.Yıldönümü nedeniyle Atatürk ve Basın Anıtı´na çelenk konuldu.

 Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Basından Sansürün Kaldırılışı´nın 108.Yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak Atatürk Parkı´nda ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ile Yönetim Kurulu üyeleri Aliye Gültekin ve Sabit Özkeser tarafından anıta çelenk konuldu ve  1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Katılımcılar daha sonra Basın Anıtı´na geçti.

Burada Cemiyetin en yaşlı üyesi Selahattin Canka ve genç üyelerden Sefa Saygıdeğer ile gazeteci Merve Sökmen tarafından Basın Anıtı´na çelenk konuldu. Buradaki etkinliğe ÇGC Yönetim Kurulu üyeleri, ÇGC?nin eski Başkanlarından Tamer Ünal ile basın mensupları katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Özgürlük Meşalesi yakıldı. Daha sonra ÇGC Başkanı Esendemir günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

 

Esendemir konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

?Türkiye´miz son günlerde çok önemli bir süreçten geçiyor. Kendini bilmez bazı subayların, hain dış mihrakların etkisi ile darbe girişiminde bulunmasını demokrasiyi ve cumhuriyeti özümseyen neferler olarak şiddetle kınıyoruz. Nereden gelirse gelsin darbenin ve terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu yinelerken şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Bugün 24 Temmuz Basından Sansürün kaldırılışının 108 yıldönümü, Basın özgürlüğü yolunda atılan en önemli adımlardan birinin yıldönümü.

Basın özgürlüğü demokrasinin en önemli unsurlarından birisi ve vazgeçilmezidir.

Geçtiğimiz 15 Temmuz demokrasi düşmanlarının ülkemiz üzerindeki oyunlarının bozulduğu, darbe heveslerinin kursaklarında kaldığı bir gün olmuştur. Ve o gün demokrasi uğruna 200´ün üzerinde insanımız şehit olmuştur. Demokrasi uğruna hayatlarını kaybeden asker, polis ve vatandaşlardan oluşan şehitlerimizi rahmetle anıyor, halen hastanelerde tedavi görenlere acil şifalar diliyoruz.

Olağan Üstü Hal uygulaması kapsamında, Paralel Devlet Yapılanması ve çeşitli iddialarla Adana´da birçok gazetecinin evine polis tarafından düzenlenen operasyonlarda Ekspres Gazetesi Sahibi Hakan Bülent Yardımcı, Adana Haber Gazetesi Sahibi Rifat Söylemez, Adana Medya Gazetesi Sahibi Taner Talaş, Akdeniz Türk Gazetesi ve TV sahibi Yüksel Evsen, Zaman Gazetesi´nin eski Muhabiri Aytekin Gezici´nin gözaltına alındığı bazı gazetecilerin ise arandığı öğrenilmiştir.

Yaptığımız girişimler sonucu, gözaltıların çıkartılan kanun hükmündeki kararnameler kapsamında, gerçekleştirildiği, soruşturmadan sonra adli makamlara sevk edilecekleri yetkililer tarafından belirtilmiştir. Temennimiz gazetecilerin en kısa zamanda soruşturmalarının tamamlanarak aklanmaları ve aramıza dönmeleridir.

Demokrasinin olduğu ülkelerde, basın özgürlüklerinin engellenmesi, toplumun haber alma hakkına yönelik bir cezadır.

Son yıllarda ilimizde ve ülkemizin birçok yerinde korsan gazetelerde mantar gibi çoğalmakta, bu meslekle ilgisi olmayan kişiler çeşitli çıkarlar için medya patronluğuna soyunmaktadırlar.

Siyasi ve ekonomik ikballar için medyaya girenler mesleğimize de zarar vermekte, yayın organlarını adeta silah gibi kullanarak yargısız infazlar yapmaktadırlar.

Hakkındaki mahkeme kararı olmadan insanlar suçsuzdur. Bu nedenle de gazetecilik görevlerini yaparken kaynağından haberleri doğrulatmaları en önemli noktadır. Dedikoduya ve sahte belgelere dayananılarak yapılan ise gazetecilik değil, adeta bir tetikçiliktir. Arkadaşlarımızın meslek bilinci ilke buna dikkat etmeleri, kendilerini yargı önünde haklı çıkartacak en önemli etkendir.  Gazetecilerin özgürce mesleklerini yapmalarını istiyoruz, ancak başka insanların özgürlüklerine kanunsuz olarak müdahale etmelerine karşıyız.

Gazeteciyiz, sorunlarımız var, ancak ülkemizin birliğine, bütünlüğüne, insan haklarına karşı sorumluluklarımız da var.

Bugün Türkiye de cezaevlerinde birçok gazeteci varken, binlerce gazeteci hakkında dava açılırken ve soruşturma sürdürülürken bunun bayram olarak kutlanılması da düşünülemez.

Gazetecileri cezaevlerine sürükleyen bu yasaların bir an önce yeniden ele alınarak düzeltilmesini bekliyoruz. ?

Bugün, aynı zamanda Lozan antlaşmasının da yıldönümü. Türkiye´nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün güvence altına alınması, Misak-ı milli sınırlarımızın bir daha yıkılmayacak şekilde çizildiği günün yıldönümüdür.

Ülkemiz için çok önemli bir gün. Bizlere cumhuriyeti kurarak hediye eden başta Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan uğruna canını veren şehitlerimizi rahmetle anarken aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.?

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli