ATLANTİK KONSEYİ ENERJİ VE EKONOMİ ZİRVESİ
EKONOMİ 19.11.2015 14:52:12 337 0

ATLANTİK KONSEYİ ENERJİ VE EKONOMİ ZİRVESİ

Zirvenin açılışının ardından ?Avrupa´da İklim ve Enerji Güvenliği Öncelikleri? başlıklı oturumda konuşan AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Mighuel Arias Canete, gelecek ay Paris´te düzenlenecek olan ?İklim Değişikliği Taraflar Konfer

İSTANBUL (İHA) - 7. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi zirvesinde Rusya-Ukrayna arasındaki enerji çıkmazında Türkiye´nin rolü konuşuldu. Zirvede ?Avrupa´da İklim ve Enerji Güvenliği Öncelikleri? başlıklı oturumda konuşan AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Mighuel Arias Canete küresel ısınma limiti olan 2´ye karşı çıktı. 

7. Atlantic Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi´nin açılışının ardından ?Avrupa´da İklim ve Enerji Güvenliği Öncelikleri? başlıklı oturumda konuşan AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Mighuel Arias Canete Aralık ayında Fransa´nın başkenti Paris´te düzenlenecek olan ?İklim Değişikliği Taraflar Konferansı?nda özellikle küresel ısınmaya karşı ciddi tedbirlerin alınması gerektiğinin çağrısında bulundu.

Enerji bağımlılığı alanında politik gerilimlerin söz konusun olduğunu bunun hem Avrupa´yı hem de Türkiye´yi belirli konularda istikrarsızlığa sürükleyebileceğini öne sürdü. Türkiye´nin küresel ısınmadan nasibini alacak ülkeler arasında olduğunu belirten AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Mighuel Arias Canete, ?Enerji bağımlığı alanında politik gerilimler görüyoruz Avrupa´da bu da belirli konularda istikrarsızlığa götürecek. Türkiye´de küresel ısınmadan nasibini alacak önemli ülkelerden biri. Ama ortaklığımız ilerlemekte. Türkiye önemli bir güney koridor görevini üstlenmiş durumda. Özellikle iklim değişikliği konusunda birlikte hareket ettik ve Türkiye bu alanda ciddi oranda katkı sağladı? diye konuştu.

AB KOMİSERİ ISINMA LİMİTİNİN 2 OLMASINA KARŞI ÇIKTI

Mighuel Arias Canete iklim değişikliğine yol açan küresel ısınma limitini 2 santigrat derecenin altında kalması için çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirterek; ?Küresel ısınma oranını 2 santigrat derecenin altında tutmaya çalışacağız ısınmayı. Küresel emisyonlar 2020´ye kadar indirilip, yüzde 50 oranında da 2050´de indirilmesi gerekiyor. Bu hedefler tutarlı. Ancak bunu ülkelerin hedeflerini tutturmaya yönelik sorumlu kılmalıyız. Zaman içinde bu mekanizmayı takip edecek bir mekanizmaya da ihtiyacımız var. Her 5 yılda bir emisyonları takip etmeliyiz? dedi.

?UKRAYNA´YA YÖNELİK ENDİŞELER DEVAM EDİYOR?

Ukrayna´da iç krizin enerji piyasasındaki olumsuz dalgalanmalara neden olduğunu söyleyen Mighuel Arias Canete, ülkenin aynı zamanda liberal pazara açılma yolunda olduğunun bunun da makroekonomi alanında çeşitli sıkıntılara yol açtığını hatırlattı. AB Komiseri Canete, ?Ukrayna enerjiyi sübvansiyon ediyordu ve bazen halktan hiç para almıyordu ve şimdi liberal bir pazara açılıyor. Bu da zor ortamda gayret verici. Belli başlı ekonomik sorunları olmasına rağmen cesur kararlar alıyor. Endişeler var tabi? diye konuştu.

RUSYA - UKRAYNA ARASINDAKİ ENERJİ ÇIKMAZI VE TÜRKİYE´NİN ROLÜ

Oturumda mülteci sorunu ve Paris saldırısı ile yansımalarının Ukrayna´daki sorunları gölgede bıraktığına yönelik sorularına da yanıt veren Mighuel Arias Canete Türkiye üzerinden yanıt verdi. AB Komiseri Mighuel Arias Canete şunları söyledi: ?Türkiye´nin özellikle de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan´nın konuşmasında Türkiye´nin mültecilere gösterdiği yaklaşımı açısından biz birlik olarak yoldaşlık olarak buna yaklaşmalı ce dayanışma içerisinde olmalıyız. Kriz durumunda önemli kararlar alınmak zorunda. Rusya Ukrayna´yı by-pass ederse Türkiye üzerinden geçerse bu da ayrı bir durum oluşturabilir.?

?AVRUPAYI CAZİP KILMALIYIZ?

Avrupa´nın enerji piyasasında cazip hale gelmesi için Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan´ın üçgeninde tedarikçi potansiyeli arayışında olduğunu aktaran AB Komiseri Mighuel Arias Canete; ?Avrupa ve Türkiye´nin de ortak çalışması sonrasında güney koridoru oluşturacaktır. Avrupa´da enerji ithalatı 2014 yılında arttı. Enerji fiyatlarında düşüş oldu ve bu alanda Avrupa´yı cazip hale getirdi. Ancak en iyi biçimde stratejik bir konum hale gelebilmesi için çalışacağız ve bu alanda Avrupa´da Türkiye´den Azerbaycan´dan ve Türkmenistan´dan potansiyel tedarikçi arıyor. Enerji güvenliği çok önemli. Üye devletlerin kırılganlığından ziyade enerji birliği dayanışma bazında olacak ve belli bir takım düzenlemelerimiz var. Yine bölgesel düzeyde koruma sağlamak ve kapsamlı bir strateji izlemek ve uluslararası mutabakata sadık kalmak öncelikli maddelerimiz? dedi.

HİNDİSTAN ÖRNEK KARBON KİRLİLİĞİNDE ÇİN HEDEF

167 ülkenin yüzde 94 oranında dünya emisyonunu üretmek durumunda olduğunu belirten Mighuel Arias Canete, iklim değişikliği konusunda da Hindistan´nın örnek teşkil eden adımlar attığını dile getirdi. Çin´nin düşük fiyatlı teknoloji odaklı üretimlerinin karbon kirliliğine yol açan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade eden AB Komiseri Avrupa´daki tabloyu ise şu sözlerle değerlendirdi: ? Avrupa´da 2030´a kadar bunu halletmeye çalışacak. Çin ise yenilenebilir enerjiyi kullanmada düşük fiyatlı teknolojilerle bütün ülkelere sadece kirletici değil ormanların kesilmesi de karbon alanında kirlilik oluşturuyor. Enerji güvenliğimiz çok önemli. Bu Avrupa için önemli bir endişe kaynağı. Rus gaz kaynakları hem konutlarda hem de işlerde etki yaratacak boyutlarda.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı